Проста математика

Днес имах класна по математика, както някои от вас знаят. Много може да се каже, разкаже и изпише за тези исторически два часа, които ще останат в историята на човечеството заради голямото количество пот, проляла се по време на провелата се в тях класна. Но не затова пиша. Пиша, за да ви кажа колко добре се представих. Всъщност лъжа... и за двете неща. Нито ще се хваля, нито има за какво. Ноооо да си дойдем на думата. Оповавайки се на мисълта на един велик български философ, че:

"Aз съм най-добър в простичките сметки"
Антон Биров

...реших да ви покажа как точно трябва да се решават любимите на всички ни граници на функция. Както ви е известно, те започват с lim, което е съкращение от лимес. С малко фантазия лимес може да бъде преведено като лимони, което пък означава, че границите на една функция всъщност представляват добре изглеждащи и стабилно кисели лимони. Така. Изяснихме го. Сега да решим едно примерно уравнение:

y = lim(√9x -1)/x.x.x

Като за начало трябва да изкараме x пред скоби.

y = lim x(√9/x - 1/x)/x.x.x
y = lim (
√9/x - 1/x)/.x.x

Както виждате съкратихме хикса с единия отдолу. Това е простичка сметка, така че не е проблем за нас. Останахме с два хикса в знаменател, но тъй като не са ни симпатични (приличат на християнски кръстове) ще махнем и тях и уравнението придобива този красив вид:

y = lim (
√9/x - 1/x)

Скобите и корена обаче не са ни нужни. Скобите ги махаме защото са с кофти име, а коренът от две защото предпочитаме корен от 2012. Получаваме следното (според някои нерешимо) условие:

y = lim 9/x - 1/x

Стигаме до извода, че поради ограничените си познания сме забравили да махнем два от омразните ни хиксове. Оправяме този пробме и получаваме 9 - 1, което е проста сметка и е равно на осем!

y = lim 9 - 1
y = lim.8

Сега идва интересната част. В английската азбука l e 12-та буква, i e девета, а m е 13-та. Следователно какво правим? Точно такаааа! Заместваме!

y = 12.9.13.8

Имаме умножение, което можете и сами да извършите, тъй като сметката е прекалено сложна за моите възможности. След като го направите задачата ще бъде решена и всички ще са щастливи.

Идеята на този пост беше да повиша познанията ви по математика. Надявам се, че успях и с моя метод (носещ китното име "Метод на Биров за намиране на граници на функция, заобиколена от лимони") вие ще пожънете невероятни успехи по математика. Надявам се също и че разбрахте колко зле съм аз по математика и защо съм на мнение, че с повече от 3 няма да завърша. Ако завърша де... До следващия час :)

5 коментара:

 1. То бива математизъм то бива уравнения,граници на редици ама пък чак нови принципи на решаване.Да не те ударила ябълка по главата .Иначе "Не всяка редица има граница и не всяка граница е реална(понякога е -∞ или +∞). Границите +∞ и -∞ се наричат нереални граници или неистински."Та от там решението ТИ и да не е изтинско то според принципа е ВЯРНО така че кандидатствай за нобелова награда :-)))

  ОтговорИзтриване
 2. Аз така или иначе по математика не знам нищичко..,дори и не разбирам какво си написал..обаче по метода на логиката е вярно :)Но нали знаеш максимата-винаги има и по-зле...така че...до колкото знам има разни работи като диферинциални и интегрални уравнения...така,че дано съм те успокоила :D

  ОтговорИзтриване
 3. Bireto prezident!!!ale ale ale!!!Bire kato stane6 prezident bace (siguren sym ,4e tova rano ili kysno 6te stane) patentovai tozi unikalen metod,ogovori se tam s na6iq 4ovek Obama-ta i da se nadqvame,4e 4asovete po matematika 6te stanat po-nepote6ti ot sega ;)(AMIN)

  ОтговорИзтриване
 4. Браво уе Бироффф то от тебе ставало чудесен математик ^^

  ОтговорИзтриване
 5. @бате :D : цък, не беше ябълка. Вероника от моя клас ми бие шамари в задната част на кратуната и май ми се отразява. Иначе логиката ти ми харесва, но ако ми дадат нобелова награда ще ме label-нат като нобелист, a не ме радва като дума :D
  @charlotte: щом си мислиш, че има нещо вярно в този пост значи наистина си зле с математиката :D Иначе за др-те уравнения знам, но се надявам да не срещаме с тях.
  @punx: като стана президент те слагам за министър на спорта. Математиката вече няма да е наш проблем, така че може да си стои както е сега.
  @Анонимнееее (ака ВетреВски): ти не знаеше ли бе, душицо? :D

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...