Ритник в главата, брой 1: SummerSlam '09 ревю

Започваме този исторически (независимо как се развият нещата) пост с малко пояснение за това за какво, по дяволите, става дума. Става дума за wrestling. „Кеч”, ако предпочитате. Така и не съм намерил досега истински добър български wrestling column из интернет пространството, макар че има хора, които биха се справили адски добре. И затова може би... реших аз да се заема. Под wrestling column разбирайте място, в което да изразявам мнението си за теми от света на кеча. Не, не съм на 13, за тези, които сега попадат на блога и могат да са си го помислили. Аз съм просто кеч-фен от 9 години, който обича да говори и пише за едно от странните си хобита. И имам намерение да го правя ако не всяка седмица, то поне всеки път като има какво да се каже.

Хубаво е като за начало да отправя извинение към всички съфорумци в Bulgarian Wrestling Community, че не се захващам с този проект там, а го правя тук в блога си. Причините са много. Основната е, че това е мястото, в което аз съм този, който решава дали да ограничи някой псуващ хлапак, а не някой модератор. Друга причина е, че ще говоря за теми, за които там вече се е говорило. Трета причина е, че искам тези постове да могат да бъдат разгледани и достъпни и за хора, които не са част от BWC и никога не са стъпвали там. Svejo определено може да се окаже от полза, Google също.

След като отметнах това като задача е време да започна с темите за този първи брой. Малко пояснение: всеки брой ще си има основна тема, която ще е център на внимание и някои допълнителни, за които просто нямам толкова много за казване. Ще се старая и да информирам (или в предишния брой или в rapistter отдясно) какви теми ще има в следващите броеве. Ако има такива всъщност... хаха. Е, да започваме.

Основната тема на първия брой не може да е друго освен уж „най-голямото парти на лятото” (без напиване и гюбеци? Да, да...) SummerSlam. PPV-то мина, всичките ми прогнози май се сбъднаха, или поне повечето, и сега е време за един по-сериозен коментар по темата:


PPV Review: WWE SUMMERSLAM 2009 (Teма на броя)
Intercontinental Championship: Rey Mysterio defeated Dolph Ziggler – Сравнявайки този и предишния им мач (Night of Champions) този определено беше добър. Въпреки контузиите през годините Мистерио все още прави невероятни неща на ринга и с правилен противник може да направи наистина добър мач. Радвам се, че Зиглър се доказа като правилен противник. В голяма част от мача офанзивата беше негова, но поради неясни причини съм съгласен, че не получи титлата. IC Championship-a едва тази година започна да връща блясъка си и то заради хора като Мистерио и Джерико, така че може би е рано някой млад атлет да я получава, за да не стане така, че тя отново да бъде забравена. Забележки към самия мач: на места rest hold-овете идваха повече. Вариант беше да се отдадат на по-къс, но динамичен мач. Това обаче щеше да открадне от драмата, а към края драма определено имаше. Хубаво е и че победата на Мистерио не дойде след 619, малко разнообразие не пречи в това отношение. (Зиглър е мини-тема на тазседмичното издание, повече за него има след ревюто на SummerSlam)

-Последвалото промо между MVP и Суагър беше добро, но много по-правилно щеше да е ако го бяхме видяли на седмично шоу. Те получиха престъпно малко време да развият враждата помежду си, но е добре, че поне се сетиха да им дадат време за този сегмент. Жалко е, особено имайки предвид потенциала, който се криеше зад идеята на враждата – сблъсък на различни култури. Но все пак...

MVP defeated Jack Swagger - …беше изненадващо слаб мач. Имайки предвид, че и двамата са имали добри мачове (но като се замислиш с добри противници...) очаквах нещо повече, очаквах повече химия между тях, по-добро сработване. Нямаше го. Мачът на места бе муден до степен на заспиване и за разлика от предишния мач нямаше драма. Случаят „предишният мач беше прекалено добър и затова този изглеждаше зле” го няма тук, тъй като беше ясно, че мачовете ще са нещо различно, а и аз ги гледах поотделно. Този мач просто беше слаб. Победата на MVP сигурно е изненада за някой, но бях заложил на нея поради ред причини. Основната е, че MVP е от повече време в компанията и е по-вероятно той да е първия, който да получи някакъв по-солиден пуш преди да дойде времето на Суагър. Този мач обаче ще забави нещата и за двамата. Жалко.

-Сегментът с русокоската от Access Hollywood беше загуба на време. Феновете не са платили за това, хората пред телевизорите/мониторите не искат да гледат това. Публичност за компанията? Може би. Но подобни неща отблъскват феновете. Това, което я спаси от брутално освиркване най-вероятно бе Фреди Принц, който определено се представя много добре и нямам нищо против да го виждам около ринга от време на време.

Unified Tag Team Championship: Chris Jericho & Big Show defeated Cryme Tyme – Започвам подред: новата песен, с която Джерико и Грамадата излязоха, е адски добре направена и определено заема много високо място в списъка с все още неиздадени theme song-ове, които искам да притежавам. Промото на Джерико – добро както винаги. Но това е ясно на всички, Джерико е цар на микрофона. Самият мач определено беше добър. Cryme Tyme за пореден път не станаха шампиони (не знам колко шансове са загубили откакто са в компанията), но определено се държаха на ниво в мача и спомогнаха за качеството му, особено JTG. Краят на самия мач може да е причина за недоволство, защото JTG не се предаде от Walls of Jericho. Да, нямаше да е лошо да стане, но със сегашния край (той стига до въжетата, Джерико го пуска, но Big Show го удря с десен прав и го прави лесна за туширане жертва) се подчерта факта, че това е отборен мач и печелят тези, които се сработват по-добре.

-Поредното уникално промо на CM Punk. Откакто стана хийл този човек определено знае как да вбеси всеки заблуден фен на „добрите”. Натрупа местен хийт чрез заяждането с LA, а пък споменаването на „some dork vampire in Twilight” ме накрая да се хиля като луд и дори да попляскам пред монитора. Да, знам. Приятелката ми каза, че ми личи, че не бях излизал скоро.

Kane defeated The Great Khali – определено най-слабия мач в карда. Кейн се опитваше да направи нещо добро, дори се мъчеше на моменти, но Кали беше по-ужасен на ринга от обикновено и уби всякакви надежди този мач да си струва гледането. Кали да бъде туширан след DDT определено беше странно, но победата за Кейн беше единствения правилен избор. Проблемът с тази история е, че не само че не помага на нито един от двамата, ами дори се отразява зле на образа на Кейн (накъде повече?).

DX (Triple H & Shawn Michaels) defeated Legacy (Cody Rhodes & Ted DiBiase) - като за начало е хубаво да спомена, че entrance-a на DX беше нещо доста ефектно. Войниците в началото бяха малко излишни, но това да излезеш с танк на рампата си е WOW момент. Тези в WWE не осъзнават ли, че е криза? Интересно ми е колко пари са заминали за това... Както и да е. Мачът. Ами мачът беше доста приятен, като де факто получихме най-доброто, което можеше да се желае. Беше повече от ясно, че DX ще спечелят (това май беше най-ясният мач в карда), но пък се постараха да го направят равностоен, за което евала на Майкълс и ННН. Не смчакаха младоците, ами дори се постараха Роудс и Дибиази да изглеждат добре. Краят с раздаването на финишъри беше наистина добър и ми допадна измъчената победа на DX. Определено най-доброто, което можеше да получим.

ECW Championship: Christian defeated William Regal – За втора поредна година претупват мач за ECW титлата като този път беше по-кофти и от миналата година. Този мач просто не трябваше да е в карда. Подиграха се с Крисчън (давайки му толкова малко време), Ригъл (губейки мач по подобен начин) и с Мат Страйкър. Да, знам, че е коментатор, спокойно. Но също така е най-добрият коментатор в WWE в момента, а те де факто му дадоха да каже едва няколко изречения. Почвам да се замислям дали WWE нямат по-солидна нужда от нови добри коментатори, отколкото от нови кечисти, които само да стават храна за звездите. Колкото до Крисчън-Ригъл – просто трябваше да забавят този мач до Breaking Point.

WWE Championship: Randy Orton defeated John Cena – основното правило бе спазено тук, а именно – изненада след изненада, пречещи ти да останеш спокоен докато не си сигурен, че мачът е свършил. Мачът не беше кой знае колко добър (макар да бе с идея над това, което очаквах от двамата), но фактът, че мачът свърши 4 (четири) повиши интереса ми невероятно много. Изключително много история, разказана в самия мач. DQ, count-out, false pin и крайната победа за Ортън след намеса на „фенът” определено бяха нещо, което повиши интригата в мача с пъти. Победата на Ортън определено беше може би най-доброто и интересно нещо в този негов reign.

TLC Match – World Heavyweight Championship: CM Punk defeated Jeff Hardy – Стигнахме до тази част от поста (първата от няколко), която може да ми навлече гнева на феновете на Джеф Харди, хаха. Не, няма да говоря против него. Поне не тук. Харди направи каквото можеше за качеството на този мач и се раздаде до краен предел що се отнася до спотовете, които направи. Определено умее да рискува живота и здравето си. Забележките ми обаче отново са към него: в началото на мача sell-ваше точно като умрял. Пънк го бие, той лежи. Никакво движение на тялото, никаква реална игра, която да направи ударите да изглеждат реални. Може да се каже и че не спомогна много за не spot-овата част от мача, но то такава имаше съвсем малко, така че вината е обща. Този мач разчиташе най-вече на няколкосекундни движения, които да накарат публиката да ахне. Знаеше се, че ще е така, така и беше и по този показател всичко беше наред. Малко съм недоволен, че счупиха само 2 маси, тъй като в последно време виждаме доста стълби и столове, но масите са солидно пренебрегнати. Надявах се тук да е различно. Не мога да не спомена два момента – суперплекса на Пънк върху стълбата (който изглеждаше ужасно болезнен за самия Пънк) и уникалния скок в края на мача от страна на Харди. Самият край на мача бе много добре замислен. Харди дава всичко от себе си, пренебрегва здравето си, за да запази златото, но не успява заради щетите, които тялото му е претърпяло. Брилянтно! Определено имаше интрига в самия край. И все пак Пънк победи и аз съм доволен. Появата на Тейкър след мача бе добре измислена и прехвърли нещата от Харди-Пънк на Пънк-Тейкър, но ме кара да се питам дали и този reign на Пънк няма да се окаже кратичък и Тейкър да му я вземе още на Breaking Point?

MНЕНИЕТО МИ КАТО ЦЯЛО: SummerSlam ми хареса и то много. Имаше наистина добри мачове (имаше и слаби, да), имаше няколко приятни сегмента, имаше атмосфера като за второ по големина PPV за годината. Червено-жълтата гама на ефектите също беше добра и допринесе по някакъв малък начин за атмосферата. Жалко само, че PPV-то не мина без лоши моменти, но такива изглежда винаги трябва да има.

-След ревюто на SummerSlam на дневен ред идва една новоизгравяща млада звезда, чието бъдеще е несигурно, поради факта, че е в компанията, която умее както от млади кечисти да създава суперзвезди, така и да ги обрича на безславно съществуване. Името на човека, за когото ще говоря, е Долф Зиглър (мили боже...), компанията е WWE.

Той е тема в следващата рубрика, която носи името Wrestler Spotlight. На хората, посещаващи BWC, може да им светне, че Radox ръководи подобна тема във форума. Не, неговата Wrestler spotlight тема и моята Wrestler Spotlight рубрика тук нямат нищо общо, освен името. Избрах същото име, просто защото описва много добре идеята на рубриката, като Radox даде разрешение да го ползвам. Но стига допълнителна информация, прехвърляме се към...


Wrestler Spotlight: DOLPH ZIGGLER
Hi, his name is fucking ridiculous...
Долф Зиглър в момента е заел стабилна позиция в мидкарда на SMACKDOWN и от вече 2 месеца се опитва да вземе интерконтиненталната титла от малките, обвити в ръкавици, мексикански ръчички на Рей Мистерио. Вече 2 поредни пъти се провали, но не се знае – може третият път (ако има такъв) да е успешен. За тези, които не са запознати с корените на Долф предлагам линк към биографията му в Wikipedia, тъй като не ми се повтарят готови факти. Искам просто да наблегна на някои неща, които мисля за него.

Ник Немет не ме впечатли особено нито през 2005-та, когато беше просто „голф кучката на Чаво Гереро”, нито през периода, в който Spirit Squad дразнеха всеки с присъствието си на TV екран. Честно казано Кени (по-късно станал Кени Дайкстра... отново „боже мили”) беше единствения, който с представянето си на ринга се отличаваше от партньорите си. За голямо съжаление не успяхме да станем свидетели на разцепление в Spirit Squad и някакви по-интересни истории между тях, а вместо това те просто бяха свалени от екран. Кени получи своя шанс за сингъл пуш и донякъде заради него, донякъде заради WWE, от това не излезе нищо и му беше посочена вратата.

Когато се появи Долф Зиглър основната критика беше към името му. И има защо. Как може някой с подобно име да успее? Как може да очакваш феновете да го вземат насериозно, да го намразят истински (все пак е хийл) и да очакваш от него един ден да носи пари? Не можеш. Името „Долф Зиглър” не е продаваемо. Ще изглежда глупаво на тениска, ще изглежда глупаво като реклама на PPV („Очаквайте! Долф Зиглър срещу еди-кой-си”) и звучи глупаво в устите на феновете. Името е зле подбрано и си нямам на идея защо когато WWE искат да измислят оригинално, тяхно си име за даден кечист, не измислят нормални имена ами им идват такива простотии наум. Ник Немет, с цялата си простота, е с пъти по-добро, но да – не могат да му лепнат едно „WWE Copyright”.

Името за мен е и ще си остане основен проблем за Зиглър. Да, хората свикнаха с това, че Джони Нитро стана Джон Морисън и името му не е от особено значение щом се представя добре. Но при Зиглър ситуацията е по-тежка, просто защото името, което са му избрали е ужасно. Искрено се надявам за доброто на кариерата на това момче името му да бъде сменено. Така пътят ще се отвори за него и ще е готов за успех.

А той определено има потенциала. Мачовете му става все по-добри, като определено най-добрия до сега лично според мен беше този с Мистерио на SummerSlam. Има приличен финишър, има умения. Може да се каже, че се справя и на микрофона, макар тези cocky образи да станаха малко много... Немет (не ме кефи да го наричам Зиглър) определено има потенциал и се надявам да му бъде дадена възможност. В ревюто за SummerSlam писах, че не съм сигурен доколко добра идея е да стане IC шампион. Има голям шанс ако това стане да се стигне дотам, че Зиглър да получава малко ТВ време, глупави вражди и да позакопае и титлата със себе си. Има шанс и да направи много добри неща с нея, но не зависи от него, а от това как WWE ще се отнесат с него за в бъдеще.

В заключение мога само да кажа, че Немет има шансове да е ако не голяма звезда в WWE то поне един запомняще се mid carder (дори upper mid carder) с някои известни промени в образа му и малко желание от страна на WWE да го издигнат.

-Да, първият Wrestler Spotlight мина добре. Точно каквото имах да кажа. За да не мина ограничението от 5 страници в Word, което съм си дал за написването на този column няма да е лошо да поясня, че всеки, абсолютно всеки, който има мнение по темите, за които пиша, е свободен да коментира. Не ви задължавам, не го правя за коментари, правя го защото просто искам да пиша нещата, които мисля.

Сред следващите планувани теми са:
-Джеф Харди – минало, настояще и бъдеще (гответе се за война, фенове на Джеф. Шегувам се)
-Ревю на новото DVD „The Rise and Fall of WCW”.
-Поглед към ситуациите в тазседмичните издания на RAW, SMACKDOWN, ECW, а може би и коментар по тях.
-Мнението ми за автобиографията на Ерик Бишоф (когато я приключа).


Всяка една от тези теми, както и други разбира се, ще бъдат засегнати в идните броеве на „Ритник в главата”. Мога само да гарантирам, че основна тема на следващия брой ще бъде Jeff Hardy, тъй като дори в блога ми се разгоряха спорове относно него, мнението ми за него и други подобни. Това обаче ще е в следващия брой, който ще излезе или в самия край на тази седмица или през следващата. Ще видим.

А сега... чао, лек ден/лека нощ, и ако някой е прочел всичко това се надявам да му е харесало, хаха. С времето писането му ще стане по-лесно, предполагам и четенето. Чао!

9 коментара:

 1. ot summerslam gledah samo poslednite 2 ma4a.. ot ostanalite sam izgledal ob6to 10ina min :\

  spored men ma4ove dx-legacy ne sa dostatu4ni za da gi napravqt da izglejdat dobre.. purvo trqbva da gi mahnat ot orton ili da gi razdelqt i da si deistvat pootdelno.. koeto spored men 6te e nai dobre  jeff ne e perfekten na ringa, no i punk ne e.. i vse o6te sam protiv hora kato tqh dvamata da sa heavyweight champion.. tfa trqbva da e hhh/batista/undertaker/john cena... dori i mark henry, nqkoi koito da e tejuk ili pone da izglejda gramaden

  predi da pi6e6 za jeff, vij twist of fate dvd-to.. az do predi malko go gledah, ima go v zamunda

  off:
  v bg moga li otnqkude da si kupq wwe magazine?

  ОтговорИзтриване
 2. Теорията ти за heavyweight-ите би означавала мачкане на талантливи кечисти за сметка на грамадни буци. Хубаво е, че това (преди го имаше) вече го няма и хора като Пънк и Джерико получават полагащото им се.

  За Twist of fate - най-много да видя документалната част, но това няма да помогне по никакъв начин за мнението ми за Харди.

  В България мисля, че не. Ако някой онлайн магазин го е внесъл ще е на някаква смешно висока цена. Ако си го поръчаш през e-bay пак ще е скъпо, а просто не си струва. WWE Magazine е уникална порнография.

  ОтговорИзтриване
 3. Така и аз да си кажа мнението.Така значи на summerslam мачовете бяха добри,но не може да се каже че е най-добрия турнир за годината (поне за сега) мисля,че следващите турнири може би ще са по интересни.dx-legacy - хубаво мачле си спретнах,беше интересно.Ренди-Сина избухнах в смях като 4 пъти все нещо куцаше,но си личеще че "фенът" не е фен,а е човек от екипа например.Нагласена работа личеше си. Харди-Пънк .. окейй съгласна съм изцяло нито Пънк нито Харди са перфекти на ринга,но мача беше един от най-добрите за годината дори (може и да е силно казано). Но не знам защо да ги критикуваме,щом като тези хора рискуват да се наранят или да изгубят живота си.Колкото и добри да са винаги има опасност.Както и да е Джеф вече напусна федерацията махна се от главите на тези които не го харесват,дано да са доволни.WWE или по точно едно от шоутата ще го молят да се върне,защото рейтинга ще падне рязко.Аз лично обещавам,че ще проверя колко е рейтинга на Разбиване тази седмица и ще го сравня със следващата (поне вече ще съм си в България,защото само там имам сайта с рейтингите) така това е от мен :)))

  ОтговорИзтриване
 4. Хм, не съм толкова на ти с рейтингите, че да знам кога намаляват и кога не. Тази седмица чух, че шоуто може да се излъчи по-късно (SMACKDOWN-a с Steel Cage Match-a), така че това може да се отрази на рейтинга още отсега. За следващата ще видим.

  ОтговорИзтриване
 5. smackdown-a sas steel cage ma4a go ima v zamunda.. ot sutrinta seedvam


  ..ako stava vupros za steel cage ma4a punk-hardy :?

  ОтговорИзтриване
 6. Ревюто на SummerS(a)lam - а е обективно и много добро. Надявам се да продължаваш да пишеш ревюта на изминали турнири ( както и се надявам да нямаш против обръщениет ми на "ти", все пак не се познаваме, но така започнах да пиша). Ритник - а рулира и нямам търпение за следващият брой. Въпреки обема се чете леко. Виждам, че мразиш Джеф, но всеки има право на мнение. Надявам се да не го плюеш много в следващият брой! :D Така де, с няколко думи - справяш се отлично с писането, поздравления!
  ПП: Чакаме края на "сватбата" !!! :D

  ОтговорИзтриване
 7. Summerslam колкото и голям турнир да е, вече нищо не може да избяга от бозата, която се лее от WWE. Страхотен мач направиха Пънк и Джеф, но другото ДОРИ не мога да седна да го гледам. Слино или слабо представили се - WWЕ просто вече не може да ми привлече интереса по никакъв начин - фюдовете са ми много елементарни и плоски, мачовете повечето случаи е си струват времето. Жалко, че се скапа така продукта.

  Иначе използвам момента да те поздравя за предаването ;)

  ОтговорИзтриване
 8. RockSoul, днес ще видиш колко ще го плюя :D Аnton, съгласен съм с теб. Просто ситуацията в момента е такава, че нямат конкуренция и не си правят труда да измислят някой наистина солиден и интересен сторилайн. Докато не се появи сериозна конкуренция (TNA не става, сори) това май няма да се промени май...

  Иначе благодаря и на двамата :)

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Когато Джони Гаргано срещна Дявола - в себе си и срещу себе си (NXT Takeover: Chicago II)

Какво ще сториш на най-добрия си приятел, след като те е предал многократно? Когато човекът, когото си считал за свой брат, се превърне...