Ритник в главата, брой 2: Джеф Харди...

Първо благодаря на всички, които казаха добри неща за първия брой на „Ритник в главата”, независимо дали тук, или в Facebook. Не очаквах, че ще получи кой знае какво внимание, но е и без значение. Важното е, че отново съм на линия и отново имам разни неща за казване/писане, пък ако имате желание за слушане/четене сте добре дошли във нашия втори брой!

Темите днес: разбира се, че ще обърна внимание на Джеф Харди. По-добре да пиша сега за него, докато все още има хора, на които им пука. WWE мислят по същия начин след като разбрах, че подготвят DVD за него, а и беше на корицата на последния брой на WWE Magazine. Парите карат света да се върти.

Сред другите теми се нареждат първият ми преглед на трите седмични шоута на WWE в този column, както и поглед към доста симпатичното DVD Guest Booker with Gabe Sapolsky. Както каза покойния Хийт Леджър в най-добрия филм за миналата година: So here… we… go!


DVD Review: Guest Booker with Gabe Sapolsky: Rebooking ECW 2006

Започваме с нещо, което на редовия WWE фен може да е интересно, може и да не е. Става дума за DVD, част от поредицата Guest Booker, в което небезизвестния вече бивш букър на ROH и настоящ на Dragon Gate USA Gabe Sapolsky обяснява своето виждане за това как е трябвало да се развие ECW след „връщането” на шоуто в ефир през 2006-а като част от WWE. За тези, които не са наясно с формата – гостът в изданието има възможността да подбере свой собствен ростър и конкретно в случая с Гейб да развие всичките си вражди и мачове от юни 2006 до декември 2006. Един вид „какво щяхме да гледаме тогава ако Гейб бе начело на booking екипа и имаше свобода на действие”.

Като цяло към видът на DVD-то нямам кой знае какви забележки. Всички хора в ростъра, мачове и развитие на angle-и се записват на една дъска за писане зад водещия и Гейб, но тъй като там трудно може да се види нещо върху екрана се появяват простовати графики, които помагат да наблюдаваме по-отблизо идеите на Гейб. Голяма забележка имам към водещия (не разбрах името му), който в повечето случай не знаеше какво да каже или отделяше прекалено много време, за да обмисли и изрече въпросите си. Това сякаш по-скоро пречеше на Гейб, отколкото да го отпусне да разкрие идеите си. А някои от тях бяха наистина добри. Няма да разказвам всичко, но тъй като си направих някои бележки с плюсове и минуси според мен в неговите идеи ще ги споделя с вас. Започваме с минусите:

-Гейб предвижда два 6 месечни рейна с Heavyweight и TV титлата, съответно държани от Ранди Ортън и Мат Харди. Няколкото смени на отборната титла (само между МNM и Лондон/Кендрик) не мисля, че оправят това и поне TV титлата трябва да види смяна за тези 6 месеца.

-Още в самото начало вкара Роб Ван Дам в квалификационни мачове с „други бивши ECW шампиони”. Грешка, особено при условие, че Ван Дам не е бил world champion в старото ECW. Не фатална, но спъваща цялата му идея за това как да бъде определен първия шампион след връщането на ECW в ефир.

-Въпреки че имаше добро описание и идеи за всичко на места начинът му на букване на историите ми се стори доста бавен. Перфектен за ROH примерно и за нещата, с които е свикнал, но за седмично TV шоу може би някой вражди трябваше да са по-кратки.

-В началото на предаването Саполски подбра общо 30 души за ростъра на ECW. Водещият спомена, че в реалното ECW през 2006-та те са били около дузина. Нереално е наистина да имаш 30 души ростър при условие, че имаш 40 минути на седмица. Просот няма как да дадеш TV време на всеки, а дори да успееш това означава, че някои важни неща и мачове просто няма да получат достатъчно време. Лично според мен ECW трябваше да започне с 15, максимум 20 души ростър.

-Не знам дали е точно минус, но още от самото начало Саполски планира слабо използване на старите ECW лица като Дриймър, Сандман и т.н. Не слабо, по-скоро маловажно. Но това донякъде е добре и ми дава основа да се прехвърля към плюсовете в идеите му...

+Ортън като основна движеща единица в шоуто и пръв World Champion. Гейб бе измислил интересен образ за Ортън, който хем е недоволен, че е в ECW, хем иска да е шампион, за да докаже, че е над всички там. При условие, че през 2006-та той не правеше почти нищо смислено в WWE идеята на Гейб ми допадна много.

+Пушът на Пънк. Е да, той дори в реалното ECW от 2006-та си го получи, но идеята на Гейб беше по-добра, поне на хартия. Вражди със Сандман, Сабу и РВД, определено добър начин да бъде изграден още от самото начало като страхотен хийл.

+Пушването на младите и едва сега пробиващи звезди над вече изградените такива и старите лица. Важно нещо за всяка компания, която иска да има не само настояще, но и бъдеще. В плановете на Саполски това го има.

+Наистина добрата (макар и на места странно конфигурирана) отборна девизия. Мисля, че спрямо ростъра си успя да сглоби около 5-6 отбора, което за 40-минутно шоу е просто прекрасно и дава много възможности за вражди и мачове.

Като за финал - оценката ми: Наистина приятно нещо за гледане, особено ако харесвате fantasy booking идеи, пишете дневник или нещо подобно. Ако обаче гледате кеч заради самия кеч и не харесвате или не се интересувате от скритата страна на нещата това не е за вас. Личното ми мнение е, че това, което Гейб имаше като идеи за това как е трябвало да се развие ECW, е с пъти по-добро от това, което всъщност видяхме в периода юни-декември 2006. Да, нямаше и слабости според мен (но кой съм аз да съдя Гейб Саполски?), но все пак ако той наистина беше на поста booker на ECW през 2006-а и имаше свобода да действа (това е важно) това шоу щеше да е нещо съвсем различно.

Линкове за сваляне (XWT и PWT изискват акаунт, съжалявам):
XWT
PWT

This week in review: Тази част някои хора може да са я чели под формата на постове в BWC, но все пак предпочитам да я има, а и все пак няма да казвам нещата едно към едно. Хубаво е да пояснявам подобни неща от време на време, а сега мнението ми за продукта на WWE тази седмица:

RAW: Помия. Попрекалиха с използването на DX, които дори не бяха особено забавни за гледане; началният сегмент беше едно ужасно малоумно нещо; щях да съм по-щастлив ако Флойд „Аз съм лайно с крака и ходя, сякаш съм 100-килограмов” Мейуедър не се беше появил изобщо. И къде по дяволите са младите? Къде бяха Кофи Кингстън, Суагър, Мастърс? С всяка седмица си мисля, че RAW не може да стане по-зле и с всяка седмица ми доказват, че греша.

Имаше и добри неща всъщност. Приятен донякъде main event, също и отборен мач между Джерико/Шоу и Хенри/MVP, както и промото на MVP. А и това, че използваха Сантино, за да „нахранят” Миз. Хем това е полезно за Миз, хем не вреди на Сантино, който повече успехи на ринг едва ли ще види. И хубавите неща се изчерпват. Трибуквен за хората, замесени със писането на RAW. От следващата седмица почвам с клетвите.

ECW: ...което става все по-добро. Добър начален сегмент, като дори малоумните 8 секунди на SummerSlam бяха използвани правилно в полза на Крисчън. Враждата с Ригъл се развива добре, а в главния мач се видя, че определено могат да направят нещо струващо да се гледа ако им се даде време. Това, че имаше повече сегменти от обикновено също ми хареса, а и факта, че в момента има цели 4 развиващи се вражди/истории в този бранд. Евала!

Smackdown: Поредното добро шоу, макар че може би имаше някои слаби неща. Бързата победа на Джерико и Биг Шоу над Cryme Tyme е едно от тях. Положението на Морисън също не ми допада особено. В един момент е в борбата за титлата, в следващия изглежда е супер далеч от нея, заради завръщането на Тейкър. Това, че дадоха тайтъл шот на Тейкър просто ей така също не беше много правилно според мен, но както и да е.

Пънк обаче направи поредното си добро промо, като Джеф като за последно даде всичко от себе си да го подкрепи и също не издразни с глас и прекалено преиграване. Мачът им беше доста добър и въпреки горе-долу ясния край си имаше драма. Малко кофти беше Пънк да просва Харди след сбогуването му с феновете, но все пак това е много добър начин Пънк да получи още heel heat, така че съм ЗА. Евала на Харди, че се е съгласил. Останалите мачове в шоуто бяха на ниво, но не мога да не се оплача от факта, че историята с Кейн и Кали като че ли ще продължи. Това според мен не е никак добра идея и трябва да се приключи с тази история възможно най-скоро. И за последно: интересен TV ре-дебют за Drew McIntyre. Дано получи шанс, а и се радвам, че започва с побой над R-Truth и една възможна история, вместо със стрийк срещу джобъри.

Като за финал...: Положението тази седмица според мен си е както през последните няколко – SMACKDOWN продължава да е най-доброто и интересно шоу, ECW ъври все по-нагоре, а в дъното стои предполагаемото най-важно шоу в компанията. Надявам се в скоро време нещо добро да се случи с RAW… Да има уволнения на разни некадърни хора например.

Wrestler Spotlight: JEFF HARDY (Тема на броя)

Дори в моя блог се разгоря огромен спор относно качествата на Джеф Харди, това дали заслужава мястото си в WWE или не, наркоман ли е или не и т.н. Честно казано в началото беше забавно, но после почна сериозно да ми лази по нервите. Когато имаш даден факт е безмислено да го оспорваш. Така не постигаш нищо освен да раздразниш другите. Но както и да е. Ще говоря за Джеф Харди, доброто и лошото. Всичко, което мисля за него.

Лошото: Най-неприятното за всеки кеч фен, слагащ уменията пред парите, е факта, че Джеф Харди получи своя най-голям пуш и трите световни титли не защото е изключително добър на ринга (за това по-надолу), не защото е добър на микрофона (за това още по-надолу), а просто заради връзката си с феновете. Това наистина е важна част от всеки успял образ на кечист, но винаги може да бъде даден шанс на някой притежаващ предните две да си създаде тази връзка с феновете. Джеф я има заради дългите години в компанията и лудите неща, които е правил, и точно това му осигури успеха – връзката с феновете означава пари. Продава PPV-та, продава тениски, ръкави, играчки. Но пък Джеф не е виновен, че получи пушът си заради това или че го ползват като машина за пари. Сина преди година (че и до днес) е жертва на същото.

Доброто: В много отношения Харди е феноменален атлет, особено когато е във форма (а всички в един или друг момент страдат от мързеливост). Джеф е човек, който за да направи едно шоу е добро е готов да жертва тялото си и без съмнение е правил едни от най-лудите spot-ове в историята на този бизнес. Мачовете с негово участие могат просто да те накарат да отвориш уста и да си мислиш дали този човек ще си тръгне жив. Пресен пример е уникалния Swanton Bomb край ринга, който направи на SummerSlam в мача си с Пънк.

Лошото: Това обаче не означава, че Джеф е „най-добрия” (не е истина как мразя този израз) кечист на всички времена. Wrestling-ът е сложно нещо, не просто комбинация от лежане и спотове. Нужна е психология, нужно е умерено познаване на всеки стил и при възможност използването му. Джеф не е и най-добрия high-flyer. Който е гледал lucha libre знае това много добре. Да, Джеф се катери по стълби, скача от тях, но колкото маневри от въжетата изпълнява всъщност? Dropkick, Swanton Bomb, Whisper of the wind… Не мога да се сетя за още. Това, което ме дразни е не, че не е перфектния кечист, защото такъв няма. Дразнещо е просто как мнозинството (повечето са хора с ограничени познания) се опитват да изкарат Харди нещо повече от колкото е. Да, той е добър в spot-овете и рискува здравето си. С добър противник може да изкара страхотен мач, в който да ги има и другите елементи за добро кеч забавление. Но е смешно да кажеш, че е „най-добрия”, че е „супер силен” и т.н.

Доброто: Видът му. Още от времето на Team Xtreme, че и преди това двамата Харди имат уникално излъчване и вид. Специално при Джеф разноцветната коса и прословутите ръкави определено бяха нещо интересно и до ден днешен изглежда са (а и са добър материал за продаване). По-новите му облекла, особено тези покриващи цялото тяло, не ми допадат толкова, но пък са добър начин да прикрие проблеми с килограмите примерно (по едно време си личеше, че е качил доста). Също така някак поосвежиха детинския му вид от 99, 2000, 2001-а година. Относно това, че боядисва лицето си – не виждам как се връзва с образа му, но е ОК, понякога измисля интересни неща. Имах малък проблем с това, че започна да го прави покрай излизането на The Dark Knight и изглеждаше малко като rip-off на Джокера, но щом му допада няма проблем.

Лошото: Уменията му на микрофона. Преди някой да ми каже, че сценаристите му казват какво да каже нека поясня нещо на тези хора. Да, специално в WWE почти всяко промо е написано предварително и кечистите ги учат наизуст. Никъде обаче не се споменава с каква интонация трябва да бъде казано промото, с какви мимики и жестове. Това е като в политиката – дори да говориш пълни глупости, ако го правиш с подходящ глас и интонация, движения на лицето и тялото, то пак ще изглеждаш добре. Примери за хора в WWE, които умеят да изкарат наизустена текст по артистичен начин, който да спомогне за образа им: Крис Джерико, Острието, CM Пънк, някога такива бяха Стив Остин и Скалата. На Джеф просто му липсва гласа и умението да казва нещата така, че да го приемеш сериозно. Да, умее да се провиква и да се зъби на опонентите си, но това впечатлява хлапета до 15 години, по-възрастните виждат само слаб актьорски талант.Пак лошото: Наркотиците. Да, шегувам се с неща от типа на „наркоманчето” и т.н. Джеф Харди е бил на кокаин, бил е пристрастен и към обезболяващи... в миналото. Не толкова далечното, имайки предвид, че последното му махане от ефир заради нелегални вещества беше преди около година и половина. Сега се предполага, че е чист и искрено се надявам за негово добро. Дразнещото за мен обаче е, че вместо да използват това, че се е друсал като урок за хлапетата, които са основата на феновете му, те му вкарват думи в устата като „живея за мига” и т.н. Лично аз го тълкувам като „аз си правя каквото искам. Деца, правете същото”. Смешно е, но кечът може да бъде с доста поучителен характер, като Хълк Хоган и неговата реплика „Пийте си витамините” е перфектен пример за това. Вместо това Харди е принуден да върви и да пропагандира живеене за момента. Не е виновен той, но мен лично ме ужасява как десетгодишни имат за идол бивш наркоман. Точка по тази тема.

И да продължим с лошото: Каква е най-голямата причина да не харесвам Джеф Харди обаче? За всичко, което изброих досега имах солидна причина, свързваща се с познанията ми за кеча и уменията на Харди. Нищо лично. Личното идва сега и е свързано с факта какви противници му избираха през последната година. Острието, CM Punk, Matt Hardy. Хора, които харесвам поради факта, че отговарят в по-голяма степен на изискванията ми за добър кечист. Вярвате или не обаче не това е основната причина за моята неприязън към Джеф. Просто исках да го спомена, за да не реши някой да каже „не го харесваш, защото бие твои хора”. Не, не го харесвам поради всичко казано досега в категория „лошо”.

Като за финал: На последния SMACKDOWN Джеф най-вероятно даде началото на една солидна (а е възможно и вечна) почивка от кеча. Не го обвинявам, това не е детска игра и всеки има нужда да спре понякога. Абсурдно е обаче да се твърди, че рейтингите на SMACKDOWN ще паднат значително (те си се движат в интервала 1.6-2.0 в последните месеци) заради остъствието му. Това е шоу, което се гледа не само заради Джеф. Докато го няма WWE ще намерят ново лице, което да продава успешно мърчъндайз (извинявам се за думата) и да радва децата. Кандидати бол. Откъм цялостно усещане липсата му също едва ли ще се усети особено, както не се усещаше от 2003 до 2006-а. Да, ще липсва на феновете си. Да, няма да прави луди спотове. Но това си е негово решение. Това е. И моля без „Чао, Джеф! Обичаме те, Джеф!”. Знаем, че го обичате.

-И така. Дотук с Джеф Харди, повече едва ли ще ми се налага да го споменавам в този column, въпреки че от доста отдавна пиша от време на време за братята. Следващата седмица ще обърна внимание на ситуацията около Рей Мистерио и най-вероятно ще започна с материалите на тема „краят на WCW”, колкото и бегло да съм запознат с материята. Дано този брой ви е харесал, чао от мен.

15 коментара:

 1. Искам да те поздравя за този както и за първия борй на "Ритник в главата" (странно име,но кефи). тези неща и друг път съм ги казвала,но пак ще ги кажа: Джеф наистина преди е изглеждал по детски начин.Джеф наистина е взимал наркотици.Джеф наистина за някои хора не е добър на микрофона (зареди интоацията му).Наистина понякога прекалено много се тръшка на земята и прави някакви плавни движения докато пада (яки са но не подхождат на всички мачове).Джеф не е най-силния,нито най-добър,такива кечисти НЯМА както ти каза! Вярно зъби се,но поне има хубава чисто бяла усмивка ;dd .. но наистина ще се усети липсата му ,все пак макар и деца да го обичам повече те едва ли ще гледат толкова много кеч,когато го няма.Незнам,но това е лично мое мнение.Колкото до "Живей за мига" - харесва ми,все пак човек наистина трябва да живее за мига,най-вече защото живота е един както виждаш (или по точно четеш) мисля като Джеф . Както и да е пак те поздравявам ! :))

  ОтговорИзтриване
 2. Да се поправя - не мисля като Джеф,а като сценаристите ;dd

  ОтговорИзтриване
 3. oOoOo да. лОШОто наистина много преобладава даже и в доброто ако се замислиш. Да зарежем това. Не мислиш ли че ако кажеш нещо добро без да го смесваш с обиди може и да зарадваш някой. И само един въпрос хората които ти харесваш не мислиш ли, че са най- мразените в кеча? Аз мисля така не знам за околните. Нямам намерение да правя скандали както е станало миналия път. И само за финал- не се обиждай ()въпреки, че това май ще е похвала) ако пънк го махнат от кеча ще си му перфектен заместител. Нали разбираш няма да те харесват много, но искам да знаеш че не се заяждам а си изказвам мнението. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен 1, Джеф не е изглеждал по детски начин :D Честно казано старите му дрешки, която сякаш бяха за рейв парти, доста ме радваха. Иначе да, всеки си има гледна точка.

  Анонимен 2, идеята е да си кажа мнението за даден кечист/проблем така както го чувствам и мисля, а не да радвам някого, който после ще чете. Хората, "които аз харесвам", са мразени, защото такива са им ролите, разберете го най-накрая защото ми писва да го повтарям. Пънк беше добричък от 2006 до тази година, защото такава му беше ролята. Джерико е бил фейс и обичан от феновете безброй пъти през кариерата си. Всичко зависи до това кой каква роля трябва да изпълнява в даден момент. Иначе благодаря за това за Пънк, с кеф бих го заместил, но едва ли ще стане :D

  Между другото ако отдолу изберете коментиране като "Име и URL" може да си пишете имената, защото е малко странно да говоря на всеки тук с Анонимен еди-кой-си-номер :D Нищо лично, просто анонимността в интернет е глупост. Мерси за коментарите все пак :)

  ОтговорИзтриване
 5. "Нищо лично, просто анонимността в интернет е глупост."
  u haven't heard of 4chan...

  ОтговорИзтриване
 6. аз не съм казвала нищо лошо и ми е ясно какви са ролите иначе няма проблем за това за пънк. А за това, че исказваш мнение за Джеф ок и аз исказвам мнение за написаното и както казах нямам намерения да правя скандали. Мерси че си отделил време да ми отговориш все пак :) .

  ОтговорИзтриване
 7. незнам,но сега Джеф ми изглежда по-зрял някак.

  ОтговорИзтриване
 8. Toшо, ноу офтопикс, please.

  Иначе, момичета (...или дами), с имена е по-добре. И съжалявам, че сте фенки на Джеф, а писаниците ми за любимеца ви най-вероятно ще секнат поради отсъствието му. И да, по-зрял изглежда, като изключим боите по лицето. Което е похвално всъщност.

  ОтговорИзтриване
 9. За боите по лицето му : Ами мисля,че са наистина красиви,защото аз съм художничка и нещо у тях е някак чувствено (много се превземам,но просто наистина е така). Това че рисува по лицето си изразява нещо,но само той си знае какво (едва ли някой го кара насила да се рисува,все пак така не се става художник! :)

  ОтговорИзтриване
 10. бях обещала да ви кажа рейтинга на Разбиване след като Джеф си замина.Ми значи не е паднал много само зареди завръщането на "Джеф Харди".Страшно смешно си беше.Евала на сценаристите!Пънк наистина го бива да имитира Джеф.като чуха музиката и сички УАУУУУУУ пък СМ Пънк се кефи,че и е заблудил и то общо взето това беше по интересното в Разбиване.Завръщането на Гробаря не беше кой знае какво .. Щеше да е интересно,ако съдията брои 1..2.. и светлините изгасват.Май не е тука темата да пиша за това,но просто трябва някъде да си изразя мнението. :)

  ОтговорИзтриване
 11. Хмм... Live For The Moment велика реплика на Джеф!!
  И не мисля, че тя е по сценарии...
  Колкото до наркотиците всеки прави грешки а наркотиците са неговата грешка....
  И разбира се, че рейтинга на Smackdown падна след като Джеф си тръгна...
  Как няма да падне, разбира се, че ще падне
  И да винаги ще казваме, че обичаме Джеф, защото е така!!!Никога няма да се уморим да го повтаряме и винаги ще търсим добрите качества в Джеф...
  Колкото до Пънк...хмм доста го намразих...защо казва на Джеф, че е наркоман и такива глупости...
  1во зъбите му са жълти-хмм май това се получавше при пушачите...
  2ро има сенки под очие-хмм това май се получаваше от алкохола
  Джеф пуши, зъбите не са му такива...
  Джеф пие, няма сенки под очите...
  И какво от това, че пие нима е забранено...
  Всеки има право да живее живота си както иска...
  Имаме само един живот за да се подчиняваме на другите...
  Тази реплика ме издразни мнго:Да, умее да се провиква и да се зъби на опонентите си.
  A и никое друго лице неможе да замести Джеф...
  Всички го знаем ;)

  ОтговорИзтриване
 12. Колкото до ,,Ритник в Главата"
  ства!забавно е :)

  ОтговорИзтриване
 13. NE E VQRNO 4E JEFF HARDY E ZIMAL NARKOTICI NE BIX POVQRVALA NA CM PUNK TOI PROSTO ISKASHE DA PREMAXNE OT PUTQ SI JEFF HARDY ZA TOVA RASPROSTRANI TOZI NE VEREN SLUX ZASHTOTO JEFF HARDY BESHE ZAPLAXA ZA CM PUNK ZA TOVA NE BIX POVQRVALA NA TOZI PREDATEL IPERVERZNI CM PUNK KOI GO XARESVA E MNOGO AMA MNOGO LUT

  ОтговорИзтриване
 14. ne vqrvam na cm punk 4e jeff hardy pushi

  ОтговорИзтриване
 15. Не е нужно да вярвате на Пънк. През 2003-та Джеф Харди беше уволнен за наркотици от WWE, не е нещо, което да не се знае, просто вие, гледайки кеч само по BTV Comedy, сте си втълпили, че Харди е ангелче. Не, (бивш) наркоман е. И не става дума за пушене, т.е. за трева, а за по-тежки неща :)

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нашият 24 май - камери, телевизия, интервю и... деца

Има голяма вероятност да запомня този 24 май, за разлика от много други преди него. Не за друго, ами защото с Темз почти не се спряхме, въп...