Ритник в главата, брой 3: Отстраняването на Мистерио, подписването на Найджъл, The Rise and Fall of WCW

Да, знам, че в понеделник беше миналото издание на column-a и не е минало много време от тогава. Просто идеята търпи постоянни промени. Да, “Ритник в главата” е замислен като седмичен wrestling column. Просто не бях изяснил най-добрия ден за излизането му. Имайки предвид week review сегмента, както и възможните PPV превюта най-добрият вариант май е в интервала петък вечер до неделя следобяд, така че това е времето, в което от следващата седмица може да очаквате този column.

Но да обърнем внимание на темите тази седмица. Естествено ще има поглед към тазседмичните шоута на WWE, като ще обърна внимание и на DVD-то The Rise and Fall of WCW. Основна тема обаче ще бъде Рей Мистерио и наказанието му, което му костваше интерконтиненталната титла и ще го задържи далеч от ринга за 30 дни (т.е. до началото на октомври). Но като за начало специален поздрав за фенките на Джеф Харди, които следят рубриката (без каквито и да е лоши намерения) с ето тази картинка, която показва един от най-важните съвети, давани на Джеф: ЦЪКНИ НА МЕН!

Продължаваме нататък по същество, а именно с оценката на тазседмичната продукция на WWE, която беше на едно доста приемливо ниво от понеделник до петък. Естествено, че започваме с...

RAW: Миналата седмица казах, че ако получа същата помия тази седмица ще псувам. Изглежда не съм бил единствения и сигурно някой е стигнал по далеч със заплахите към WWE и е заплашил да изтърбуши B.G. (Кой ли? Сценарист един...) с нож и затова тази седмица шоуто беше на едно... е, поне добро ниво. По-добро от последните няколко бих казал. Имаше два мача спомогнали за развитието на враждатата за отборното злато. Два мача за титли също заслужават да се отбележат, особено този за US титлата. Сегментите с DX и Дъсти тази седмица бяха умерено забавни, а самия Дъсти се справи доста добре като guest host. Когато wrestling person се занимава с тази задача това може да не води до високи рейтинги, но пък води до добро шоу.

Мачовете не бяха на кой знае какво ниво, освен наистина добрия US title мач, който беше леко прецакан от факта, че Кофи запази. Другото наистина добро нещо в шоуто беше начинът, по който бе развита историята с title shot-a на Коуди, обратът накрая, довел до смазването на Сина и DX (свежо, наистина) и последвалия втори обрат, в който Ортън положи основите за една бъдеща вражда с Роудс. От доста време не бях виждал нещо толкова завъртяно в WWE, а може и още по-добре. Да се надяваме, че и следващата седмица ще видим нещо добро, защото тази седмица RAW-ът определено беше гледаем, което си е новост за съжаление.

Best Match: US Championship Fatal 4 Way Match: Koffi Kingston vs Carlito vs Jack Swagger vs The Miz

ECW: Когато чух новината, че вместо main event в ECW ще бъде излъчен мача между Майкълс и Тейкър бях най-малкото разгневен. Това обаче се оказа не особено вярно и видяхме просто два добри клипа за двамата и 5-минутен recap на мача им от WrestleMania. Това по никакъв начин не навреди на самото шоу, като дори ми припомни напрежението и драмата, които този мач имаше. Колкото до самото шоу – докато миналата седмица четири истории бяха в движение, тази седмица две от тях като че ли свършиха. Тази с Бенджамин можеха определено да я проточат малко повече, тъй като сега търнът му остава малко... недовършен. Мачът между Голдъст и Шеймъс пък беше определено добър blow-off и заслужаваше да е main event, като това е може би най-добрия мач на Голдъст, който съм гледал от много, много време. Малко съм раздвоен за края му. От една страна е полезно за Шеймъс да излезе като победител от враждата, но той направи с пъти по-малко за нея отколкото Голдъст. Вторият, въпреки че загуби, вече е доста по-over дори с хлапетата и е готов за един бъдещ filler feud с Ригъл за титлата.

Шоуто на гадния, никак не забавен негър беше ужасно за пореден път, но поне отделят внимание на Бърчил/Хелмс. Сегментът между Ригъл, Козлов и Джаксън и Крисчън/Дриймър беше много добър, поне според мен. Крисчън си вика приятел, който има причина да иска Ригъл пребит. Т.е. добре развита история. Чакам мача следващата седмица. Та... пак много добро издание на ECW, шоуто продължава да е на ниво.

Best Match: Sheamus vs Goldust (No DQ, no count-out)

SMACKDOWN: Тази седмица ми хареса с една идея по-малко и преди някой да го е разтълкувал погрешно – липсата на Джеф Харди няма нищо общо, тя дори не ми направи впечатление. Даже доста се смях на начина, по който Пънк се появи в началото на шоуто. Наистина много добър начин да си спечели още heat от феновете на Джеф, дори след като него вече го няма. Последвалият бой с Мат и мачът им бяха една интересна история за вечерта, която обаче имаше за цел като че ли само да доведе до така широко рекламираното завръщане на Undertaker в SD, което си беше разочарование. Къмбанен звън и Chokeslam. ГОЛЯМО завръщане наистина. Не, че не съм доволен. Просто се дразня колко малко време се отделя на тази вражда. Остава само един SD до Breaking Point, а тя е едва в началото на своето развитие. Няма да е лошо да дадат на Тейкър да говори, ако не искат да я опропастят. Враждите с някоя друга атака и множество мълчание от негова страна вече са изтъркаха.

Мачовете този път бяха едва четири, но един специално струваше колкото всички накуп. Да, говоря за широко хваления мач за ИК титлата между Мистерио и Морисън (за който ще говоря и след малко). Лично според мен много хора малко надценяват мача. Не, че не беше добър – мачът беше страхотен. Просто нямаше никаква история зад него и лично мен това ме подразни. Иначе поклон и за двамата за невероятното представяне. Това, че Морисън бе този, който взе титлата от Мистерио заради наказанието му пък според мен означава, че плановете едва ли са били Зиглър да победи на Breaking Point, иначе не виждам проблем да му я бяха дали сега. Най-вероятно ще падне от Морисън на Breaking Point, което може би малко ще убие инерцията му, но според мен наистина му трябва още малко, за да заслужи каквато и да е титла.

Best Match: IC Championship – John Morrison vs Rey Mysterio

В заключение: Всичко ставаше, всичко бе гледаемо (май не споменах „мачът” на Хорни и Чаво в RAW… Това си беше като ментално изнасилване). Доволно представяне и на трите шоута. Лек спад в SD, леко повишение на качеството в RAW, а ECW продължава да е на ниво.

-DVD Review: THE RISE AND FALL OF WCW

Започвам с уговорката, че никога не съм бил голям фен на WCW. Започнах с редовното гледане на кеч някъде след фалита на компанията и някъде допреди половин година единственото нещо, което представляваше интерес за мен бе nWo. В последно време обаче свалих стари шоута от различни периоди, за да си изградя виждане за това как е била компанията в различни периоди от съществуването си. За добро или лошо не се впечатлих кой знае колко, но видях от първа ръка причините, които според много хора са довели до краха на WCW. Поне в on-screen план.

Продажбата и на WWE обаче е свързана и с множество задкулисни проблеми, които наскоро излязлото (и доста чакано от мен) DVD The Rise and fall of WCW се опитва да представи и обясни. Честно казано останах леко разочарован. Причината е, че голяма част от DVD-то (говоря за документалната му част, не за включените мачове) де факто е повторение на старото DVD The Monday Night Wars. Особено от периода, в който WCW и WWF навлизат в рейтингова война всичко е почти 1 към 1. Да, знам, че става дума за един и същи период от историята на компанията. Знам, че в новото DVD WWF се споменават малко, но пък в такъв случай трябваше повече да се наблегне в по-големи детайли на случващото се в WCW. Сега просто останах с лош вкус в устата, сякаш са ми предложили същия продукт с различна опаковка. Голям минус е и факта, че много от хората, били в компанията по това време, били нейни основни лица и т.н. де факто не взимат участие в DVD-то поради една или друга причина. Едни поради договор с TNA (Стинг, Винс Русо), други поради собственото си нежелание (Ерик Бишоф). Това силно засяга финалния вид на DVD-то и го оставя някак недовършено. Използването на стари материали с Бишоф (записвани за The Monday Night Wars) също не помага.

Но не е като да няма и добри страни. Историята за Jim Crockett’s Promotions в началото на DVD-то е интересна и беше нова за мен, това го гледах с интерес. Екстрите, колкото и малко да са (10-ина минути) също ми направиха приятно впечатление, особено разказа на Голдбърг за процеса на създаване на един от най-успешните образи в компанията. Въпреки че не съм гледал частта от DVD-то с подбраните мачове от това, което видях като списък мога да кажа, че има доста интересни неща, някои от които съм гледал, така че и от тази гледна точка не мога да се оплача.

И като финална оценка: DVD-то има и добри, и лоши страни. В основната си част, това да представи причините за краха на компанията, а и нейната история, се дъни най-вече заради факта, че много важни за тази история хора не участват в DVD-то с коментарите си. С участието на Бишоф и Русо това щеше да е нещо must see, че и must buy. Сега обаче не представлява кой знае какво. Става за гледане, но можеше повече и точно заради това съм разочарован. И все пак го препоръчвам на всеки кеч фен, който не е запознат с историята на WCW. Като всеки спорт/шоу кечът също има интересна история, която трябва да се помни и уважава, а това DVD, макар да не ви даде всички гледни точки за WCW, поне ще ви даде обща представа за компанията, нейната история, успехи и провал.

И тъй като не считам, че си струва някой да си дава парите за това DVD (а и знам, че никой от четящите блога няма да го направи) ето ви линкове за него в двата големи кеч тракера:

XWT
PWT

-Screw Up Of The Week: REY MYSTERIO JR.

Рей, Рей, Рей, Рей... Рей. Ти, чадо мексиканско измъчено, защо го направи? Защо не се погрижи всичко свързано с отношенията ти с WWE и хапчетата, които поглъщаш поради разнообразни причини, да бъде изяснено. WWE да знаят какво взимаш и че имаш право да го взимаш. Рей, Рей, Рей...В случай, че някой от вас не се интересува чак толкова от новини ще информирам, че считано от 2 септември Рей Мистерио е отстранен от WWE за 30 дни във връзка с нарушение на Wellness Policy-то на програмата. Тестовете на Мистерио са показали, че използва вещества, за които не е представил рецепта от лекар (която може би би го спасил от наказанието). Мистерио обаче реши вместо да си трае да даде интервю за мексиканска медия, където да каже, че WWE просто не са му дали време да им представи рецептата и да се оправдае. Изглежда уж измисленото стискане на черепа му от страна на The Great Khali от преди няколко години все пак е оказало влияние на Мистериовия мозък, за да направи подобна глупост.

Факт е, че в WWE когато не си доволен от нещо е добре да го кажеш на шефовете, но не и да го изкарваш извън компанията. Това почти сигурно може да доведе до неприятни последици за теб. Мат Харди си замина защото разтръби, че Острието шиба Лита, Кенеди си замина защото наистина имаше голяма уста... Хората трябва да се научат. Не, че Мистерио ще бъде уволнен. Не. WWE имат нужда от него за мексиканския пазар. Всъщност според мен WWE имат сериозна нужда от поне още няколко лучадори, за да си спечелят силни позиции в Мексико, но това ще стане трудно. И тъй като Мистерио в момента е най-големия им (а и май единствен) мексикански draw те не могат да си позволят да го уволнят. Но това не им пречи да го отстранят за 3 месеца, като дори му взеха интерконтиненталната титла. Кой страда от това? Честно казано името на човека според мен е Долф Зиглър.

Защо? Защото след като програмата му с Кали приключи Зиглър имаше нужда от враждата с Мистерио, за да иде на следващото ниво и хората да забравят джобърското му минало напълно. И сега, седмици преди третия поред мач между двамата, Мистерио се дъни на тест и губи титлата си не от Зиглър, ами от Джон Морисън, който най-вероятно сега ще бие Зиглър и леко ще го дръпне назад. Трета загуба от Мистерио можеше да се преживее, но загуба от различен човек ще му подейства кофти. Но както и да е. Не говорим за Зиглър.

Отстраняването на Мистерио е кофти и за титлата, която той държеше. Да, точно интерконтиненталната. Тъкмо колана бе набрал инерция, когато се случва това и поне в очите на хората, които следят новини, престижа му пада малко, защото знаеш, че причината за смяната му е наказанието на Мистерио, а не заслугите на Морисън. Един вид ИК титлата дори дърпа Морисън малко надолу при условие, че бе тръгнал към МЕ сцената. Да се надяваме, че сега ще я издигне отново нагоре и ще я задържи на добро ниво докато се намери подходящо лице, което да я носи.

А Мистерио... Мистерио се издъни. Не го обвинявам, може би наистина има рецепта и т.н., но защо за втори път се случва интерконтинентален шампион, идол на най-малките фенове, да се дъни на подобен тест. Това не е добър пример. Но все пак той не живее да дава пример, а да се справя добре на ринга, така че в неговите очи сигурно е оправдан. Както и да е. Всеки зоби малко или много, така че няма причина да се изненадваме или да го правим на чак толкова голям въпрос. Когато обаче човек с размерите на Мистерио бъде уличен можем само да се досетим каква е ситуацията при по-едрите. Не ми се пише повече за Рей Рей. Важното е, че ще го видим чак в началото на октомври и ми е интересно дали отношението на WWE към него няма да се промени. Всеки кечист, независимо от положението му в компанията, става несигурна инвестиция дори само след една издънка с хапчета или стероиди. Така беше и с Крис Мастърс, и с Джеф Харди, така е и с Мистерио.

Като за финал: Отстраняването на Мистерио е всичко друго, но не и добро за WWE и SMACKDOWN. Да се надяваме поне, че ще си вземе поука и вече няма да взима хапчета. И да позволява да го замесват в истории, в които разни гигантски индийци мачкат и без това малкия му мозък. Хъхъ.

-И естествено стигаме до новината на новините. Поради факта, че никога не съм харесвал особено The American Dragon Браян Даниелсън не обърнах внимание тук на факта, че той подписа с WWE, но!!! Дами и господа, съншайнс, към WWE се е насочил г-н Аз-съм-едно-от-лицата-на-ROH, а именно....

НАЙДЖЪЛ МАКГИНЕС!Тъй като някой от вас може и да си нямат идея кой е... цък и отивате в Wikipedia да четете. В общи линии Найджъл е много талантлив кечист, с прекрасни умения на ринга (поне що се отнася до представянето му в ROH. Как ще пренесе таланта си в WWE ще видим скоро), много добро представяне на микрофона, заради английския акцент и заложената хийлщина в мутрата му. Найджъл ще е перфектна придобивка за WWE и едно от най-добрите неща, които те можеха да вземат от ROH. Донякъде съжалявам, защото с загубата на него и Даниелсън ROH губят две от големите си звезди, но все пак на двамата им трябва място, където да получат шанс да развият кариерите си на по-високо ниво и искрено се надявам поне Найджъл да успее. В някой от следващите брове на „Ритник”-а ще представя някои от идеите си за техния престой в WWE. От малко fantasy booking не боли.

Искам да отбележа, че изпреварих 411mania в откриването на новината, въпреки че беше поради чиста случайност. И все пак Larry Csonka може да ми цонка. Каквото и да имам предвид с това... Мъка е. За тези, които искат да видят Найджъл в действие ето няколко линка (благодарение на nexus):

ROH: Nigel McGuinness vs Austin Aries (уникален мач)
NOAH: Nigel McGuinness vs BJ Whitmer vs KENTA

-И така стигаме и до края на тазседмични ритник. Може би не беше така добър както предишните два, но съжалявам. Това е. Следващата седмица ви чака превю на мачовете за Breaking Point, а за допълнителните теми ще си помисля. Не е като да няма за какво да се пише, просто искам да си разпределя темите добре през времето.

Сега мога да ви пожелая да се порадвате на дъжда и да броите дните до дебюта на Найджъл в WWE. Шегувам се. Пийте един топъл чай и гледайте някои от нещата, които съм ви предложил. Лек ден.

3 коментара:

 1. Пореден добър "Ритник в главата". Да си дам мнението за шоутата.
  ECW - просто не беше интересно и според мен няма нужда да го коментирам.
  RAW - тази седмица всичко беше неочаквано.Дори може би беше най-доброто шоу от трите.Дъсти се представи чудесно като гост водещ.Страшно много се смях,когато Хорнслогъл за пореден път победи Чаво (винаги е смешно,но прекаляват вече,имам предвит,че вече прекалено много излагат Чаво Гереро.По време на следващия мач (Грамадата и Марк Хенри) стоях,вперила очи в монитора като бито теле,а след края казах само "УАУ".Писна ми вече Кофи Кингстън винаги да запазва.Прекалено е.Без коментар.Шоуто беше интересно пълно с емоции и бой .. ;D
  Smackdown - започвам със завръщането на "Джеф Харди" (много добре замислено,признавам). Направо паднах от стола докато гледах как Пънк излиза и как беше нарисуван с дрехите на Джеф,абе лудница.Първия мач беше толкова скучеееен ( Кали и т.н.).Без коментар.Рей и Морисан направо ме разкъртиха.Най-добрия мач за вечерта,макар и с очакван край.Харди - Пънк - според мен не заслужаваше да е главен мач,защото мача за Интерконтиненталната титла беше къде,къде по интересен.Завръщането на Такер не беше кой знае какво.Не беше добре замислено,надявах се на нещо повече (не че сега не съм доволна,но все пак очаквах по-добро завръщане).Само незнам как така Гробаря без да се е бил с никой получи мач за Световната титла ?!? Той направи едно тръшване на Summerslam и те му направиха мач.Враждата между Такер и Пънк не е развита ни най малко.Нито Мъртвеца да е взел микрофона да говори и да каже нещо,за да може феновете да са в очакване,а не да излиза прави каквото прави и хоп ето идва Breaking Point,а един от най-очакваните мачове е без развита вражда.Както и да е. От трите шоута Първична сила бе най-интересното и най-доброто. И пак поздравления за третия брой на "Ритник в главата"!

  ОтговорИзтриване
 2. Мерси, мерси. Колкото до ситуацията с Тейкър - при неговия статус в компанията донякъде е нормално. В смисъл важен babyface за SD. Т.е. няма кой знае какъв проблем да му бъде даден мач за титлата, хората ще са ОК с това. Доколко е правилно не знам, но идеята изглежда е (поне засега) първия мач на Тейкър след завръщането да е този за титлата, т.е. да не се налага да се бие на седмично шоу, а да се опитат да спечелят пари от това, че първия му мач от WrestleMania насам (уж) е на PPV. Говоря глупости... не знам. Щом се решили нека да е той.

  ОтговорИзтриване
 3. DVD - то си го дръпнах и аз да го гледам, но след изпитите ще стане тая работа. Мачовете едва ли ще седна да зяпам, но ми е интересна и на мен документалната част. Така, като чета това, дето си написал, би трябвало да ми хареса по простата причина, че аз всъщност не съм гледал MNW :D . Рядко гледам такива ДВД-та, но това някак си е по-така ... WCW си е WCW, макар и аз да не съм го следил много, няма как да си равнодушен към тази компания.

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Когато Джони Гаргано срещна Дявола - в себе си и срещу себе си (NXT Takeover: Chicago II)

Какво ще сториш на най-добрия си приятел, след като те е предал многократно? Когато човекът, когото си считал за свой брат, се превърне...