Surrogates (2009) - ревю


Рядко пиша за отделни филми, но в последно рядко гледам филми като цяло, така че е време за изключение. Тема на този пост ще е последният филм с Брус Уилис, появил се вече и по българските кина. По неясни на мен причини го превеждат "Двойници", но както и да е. Оригиналното заглавие е Surrogates, а филмът... е доста приятен.

Не, не, ревюто не е свършило. Сега започва. Историята накратко: няколко години напред в бъдещето всички (мнозинството) хора стоят затворени в домовете си. Всяка връзка с външния свят осъществяват чрез роботизирана версия на самите тях. Сядат на едно столче в апартамента си и с мисълта си контролират робота, като го ползват, за да ходят на работа, да пазаруват, да купонясват. Т.е. изолират се от света и живеят чрез роботизираните си копия. Една красива вечер обаче два андроида са убити, а хората, които ги управляват от домовете си, също умират върху столчетата. Фактът, че хора са умряли докато са ползвали "заместниците" си би могъл да застраши функционирането на обществото и затова не трябва да става обществено достояние. С разследването се заема Брус Уилис, който напълно всеотдайно дава всичко от себе си да разкрие истината...

Както го описах звучи клиширано. Може и някои неща във филма да отговарят на някои вече наложени клишета, но това не го прави лош. Напротив. Surrogates е интересен, бих казал и прилично динамичен, филм, който си струва гледането. Самата идея за света, в който се развива действието, е зарибяваща и не толкова далечна от настоящето, където ползваме интернет за връзка със света повече от комуникацията лице в лице. И все пак, при цялата брилянтност на идеята за това да живееш чрез машина, като че ли нещо не е доизпипано. Прекалено много възможни въпроси свързани с този уж идеален свят ми изникнаха в главата докато гледах филма и за съжаление той не отговаря на тях. За немислещите зрители това няма да е проблем, но за тези, чиито мозък осмисли основната идея, ще е проблем, защото ще забележат множество възможни проблеми с цялата тази... утопия.

Това е може би най-слабата страна на филма. Всичко друго присъства - има известна доза екшън, приятни обрати, добър край. Героят на Уилис минава по доста интересен път през филма и донякъде задоволи любопитството ми на тема "Ами какво ще стане в този свят ако...". Да, знам, ревюто не е много ясно, но е трудно да се пише и говори за филм без човекът срещу теб (или пред монитора) да го е гледал. А аз ви препоръчвам да го направите. От доста време не бях имал интерес към конкретен филм, но след като гледах трейлъра реших, че ще си струва да убия час и половина с филма и не останах разочарован. Прекарах добре, а това е основната идея. Линк може да си намерите всички, но ако няма да ходите на кино, а ще го теглите - гледайте го без субтитри. Наличните английски и български такива са отвратителни и просто ще ви пречат. Така че или гледайте филма вкъщи на слух или идете на кино. И дано ви хареса.

5 коментара:

 1. Много слаб, безстилен, скучен и стерлилен филм.

  ОтговорИзтриване
 2. Хм, зависи от гледната точка наистина, но пък ми е интересно какво имаш предвид под стерилен?

  ОтговорИзтриване
 3. хахаха точно възможни проблеми с утопията ми се въртяха непрекъснато из главата, докато гледах филма - най-набиващата се на очи от които примерно, че не всички ще искат да изглеждат като манекени от витрина, а по-скоро точно обратното, че ще има бум на всякакви изчанчени моди на външния вид (справка - Секънд лайф и коя да е онлайн игра)

  а да говорят за "свят без престъпления" в който всеки управлява практически нерзрушим робот-супермен е просто смешно :)

  ОтговорИзтриване
 4. "а да говорят за "свят без престъпления" в който всеки управлява практически нерзрушим робот-супермен е просто смешно :)"

  Точно за това си мислех докато агент Питърс скачаше по стените на сградите, прескачаше коли и т.н. Как не се намира някой луд, тръгнал да се прави на Нео? В общи линии в идеята има много потенциал, просто не е обмислена достатъчно дълго и добре. Трябва да видя комиксите как са.

  ОтговорИзтриване
 5. аз пък си мислех, че полицейските кукли може да са нещо ъпгрейдвани, а обикновените да не ги могат тия фокуси.

  ама пак - личната неуязвимост ще накара много хора не просто да ходят по улиците, ами постоянно да се трепят :)

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...