"Червената шапчица"... по новому

Този пост имам идея да го напиша още от събота вечер, но по-важни неща (а след това и мързелът и разсеяността ми) отложиха написването му. Идеята, естествено, дойде след като с приятелката ми гледахме "Червената шапчица". Да, има филм по темата, в момента върви по кината и... честно казано ми хареса. Което всъщност е доста странно. Да започна с това, че е от режисьора на първия "Твилигхт" (също така до болка познат като "Здрач"). Това нещо силно ме притесняваше още от самото начало, но с ръка на сърцето казвам, че филмчето е не с една, а с няколко идеи над гореспоменатата порнография. Една от основните красоти е фактът, че няма някакви очевадни изкривявания на митологията на свръхестествените същества. Но едва ли ще ви стане много ясно от това, което казвам, без да съм споменал нещо за фабулата...

Всички знаят приказката за Червената шапчица или поне така си мисля. Тези, които не я знаят, трябва да се засрамят от себе си и да се застрелят, IMO. Тук обаче нещата са разгледани от малко по-интересен ъгъл: гореспомената (която през голяма част от филма носи небесно-синя рокля, не червено) живее в планинско градче, чиито жители оставят жертвено животно на всяко пълнолуние. Голям и лош вълк идва и изяжда животното, като в замяна не напада жителите. Силна сделка, indeed. Един ден обаче е намерено момиче, очевидно убито от вълка и селяните решават да го убият. Появява се обаче и отец от римокатолическата църква (брадат Гари Олдман), който има опит в справянето със свръхестествени фрийкове (нещо като Ван Хелзинг и отеца от Hellsing анимето) и обяснява на бедните краваро-дървари, че такъв вълк (или нещо повече?) не се убива така лесно.

Да, във филма го има и елемента с младежката любов/ревност и т.н., но те въобще не пречат, даже спомагат за историята като цяло. А тя, макар и да не е нещо свръхуникално, е доста интересна и приятна. Най-якото е, че има интрига до самия край на филма (колкото и да е странно).

ПАУЗА....

Отново се почувствах странно, че пиша ревю/реклама на филм с името "Червената шапчица". И все пак го правя може би защото очаквам доста хора да го пропуснат поради една или друга причина, а филмчето заслужава да се види. Други плюсове, които трябва да отбележа:

- има доста силни препратки към доста известни приказки (като дори прословутия разговор с бабата присъства, макар и вкаран по малко по-особен, но хитър начин)
-шибаният вълк (или нещо повече?) изглежда заплашително, а не като онези кутрета от "Твилигхт" сериите
-мммм... има тази изключително силна песен в саундтрака (а и вкарана в самия филм):


Боже мили, забравил съм да пиша увлекателно. Пиша като някакъв кретен, който за пръв път вижда монитор и клавиатура. Е, и все пак може и с няколко разхвърляни факти да съм накарал някой да обърне внимание на филма. Струва си да се гледа поне веднъж. А и между другото ми напомни, че съм писал нещо по темата за Червената шапчица, което от моята гледна точка също е доста приятно:

Дами и господа, припомнете си (или прочетете за пръв път, все тая) ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА (разказ, написан от епохалния цар на сгрешения пълен/кратък член Антон Биров)
Част първа, част втора, част трета

Винаги има място за самореклама. Винаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...