Какво чета... (03.07.11)

Тези reading diary постове зачестяват, което си е радостно. Многото свободно време се съчетава перфектно с желанието за четене, като освен книги отново започнах да обръщам голямо внимание и на друго голямо хоби - комиксите. Но да се прехвърлим като за начало върху заглавията на книгите (прочетени наскоро или наскоро започнати):

"Техеран. Ялта. Потсдам", сборник-документи
"Операция: Хаос II", Пол Андерсън
"Реликвите на смъртните. Книга 3: Град от стъкло", Касандра Клеър

За първата писах и предният път. Особено интересно четиво, най-вече заради реалния си характер. Интересно е да видиш как трима души, едва ли не сами, решават съдбата на милиони останали. Както вече казах - интересуващите се от история няма да е лошо да се запознаят с книгата.

Трябваше ми кратко четиво, което да мога да свърша за два дни не особено ангажирано четене, и се зарових сред книгите с фантастика на баща ми. Оттам изскочи и "Операция: Хаос II". Макар да се явява втора част от една цяла книга (издадена в България в две отделни части), успях да се ориентирам за случилото се досега чрез няколкостраничния "Ако не сте чели първата книга..." раздел в началото. Фактът, че историята на втората книга няма много общо с първата също помогна. Та така... убих два следобеда с нея. Най-интересното нещо бе описанието на Ада, което Пол Андерсън дава. Описва го като място със съвсем различна геометрия от нашата, без хоризонти, с възможност да се движиш в една посока и да бъдеш запратен в съвсем различна в следващия миг. Появята на един висш демон, описан досущ като Хитлер, беше доста забавен момент (действието се развива в алтернативна на нашата вселена, така че там Втора световна не е имало).

"Град от стъкло" все още не е довършена (днес е ден трети, а вече минах средата, така че предполагам до средата на седмицата и тя ще свърши). В момента съм се спрял точно на нея. Мисля, че писах някакви неща за предните две книги, но ще попиша и за тази: огромният проблем на поредицата е, че интересните неща остават на заден план (главният злодей Валънтайн; действията на второстепенни персонажи като дневния вампир Саймън; магът Магнус Бейн (който е педал); Клейвът на нефилимите). На преден план имаме главна героиня, която е сбъркана тийнейджърка (отказвам да повярвам, че всички момичета са такива в тази възраст), която постоянно прави малоумия и се държи като тропащо с крак дете и която (внимание!) е влюбена в брат си. Писна ми! Разбирате ли? Писна ми! Не мога да повярвам, че точно аз с моите понякога толкова изкривени възприятия за правилно и неправилно, съм отвратен от случващото се между Клеъри и брат й Джейс. Абзац след абзац четеш за отвратителните мисли на Клеъри за брат й от рода на това как му се разширява гръдния кош като диша, как му блести косата на слънце, какви са му очите, как докосва... В общи линии главната героиня е най-противното ми нещо в цялата поредица. Друг минус е лекото предусещане, което имаш за някои от нещата (в смисъл мислиш си "сега ще стане това" и хоп - guess what? Става това.). Но като цяло останалата част от книгата е приятна и що-годе интересна. Едно такова младежко четиво, ненатоварващо. Само дето шибаната малоумна главна героиня преебава всичко.

Изкарах си яда по отношение на тази книга. Сега минаваме на много по-интересното - заглавията на комиксите, с които се занимавам в последно време:

-Captain America, Volume 5: #1-38
-Deadpool (March 2009 - now) - #1-31
-Avengers (Heroic Age) - #1-12.1
-Ultimate X-Men #1-6 - The Tomorrow People
-Marvel Age: Spider-Man - #1-6, #13, #16

След като си наваксах с излезлите след последното масово четене на комикси броеве на The Amazing Spider-Man, ми трябваше нещо ново и затова подхванах Deadpool поредицата, която излиза от 2009-та насам. Адски забавен комикс, който се чете супер леко. С Wade Wilson имаме толкова общи черти, че ми се доревава. 

След това се захванах с Avengers (тези, които се сформират след Siege). Първата история бе мега сложна и объркана, втората беше по-приятна. Реших да спра на брой 12.1 и да изчакам да се понатрупат още, тъй като май ще се свържат с Fear Itself събитието, което се случва в Marvel сега, а него ще го чета като приключи. Едно нещо ми прави лошо впечатление: в комиксите не могат да се справят с огромната бройка участници в екипа, какво остава за филма Avengers догодина...

Captain America, Volume 5 го почнах последен и го чета и сега, като ми остават още 10-ина броя до "завръщането" на Стив Роджърс. Макар действието да се развива малко бавно определено има интрига около завръщането на Бъки, смъртта на Роджърс, плановете на Red Skull и т.н. Доволен съм и определено ме надъха много повече за филма, който излиза в края на юли.

Последните две заглавия ги чета на хартия и то на български, хохо. Издавани са от ГлобТрейд преди няколко години, а иначе са на Болката и той ми ги даде, за да ги прочета. Marvel Age: Spider-Man-a е ужасно детски, но пък изглежда се е задържал доста на българския пазар (над двайсетина броя, мисля), може би точно заради това. Ultimate X-Men-a не е нещо особено, но все пак ги преглеждам просто защото са на хартия и са издадени у нас, а не защото имам някакъв голям интерес. В момента най-интересен ми е споменатият горе Captain America.

И това е. Скоро ще се наложи да си търся нов комикс за четене. Отделно си свалих pdf-и с цялата поредица книги Temeraire на Наоми Новик, тъй като ми бяха препоръчали първата (издавана в България) преди няколко месеца. Сигурно ще почна с нея (His Majesty's Dragon) в близките дни, като в същото време ще мисля какво друго да подхвана. Да живее четенето!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Когато Джони Гаргано срещна Дявола - в себе си и срещу себе си (NXT Takeover: Chicago II)

Какво ще сториш на най-добрия си приятел, след като те е предал многократно? Когато човекът, когото си считал за свой брат, се превърне...