Ту-туф, ту-туф...

Миналият уикенд се бях захванал да пиша един пост по темата "стачката в БДЖ", който трябваше да съдържа кратък и не особено добър опит за анализ, гражданска позиция и една кратка история за това колко препълнена беше автогара "Юг" в Пловдив. Този пост така и не бе завършен, тъй като реших, че не съм точно аз човека, който трябва да се изказва по този въпрос. Всеки има мнение, но не всяко мнение е важно.

Този кратък пост тук обаче е следствие от прибирането ми вчера. За пръв път от около две седмици ползвах отново услугите на БДЖ и изживяването не бе приятно. Първият влак, който ми вършеше работа след 16:00 (когато стачниците възобновяват работата си), бе пътническият влак от Пловдив за София в 17:10. От 16:40 до посочения час на перона се бяха събрали много, много хора. При такава сган в комбинация със законите на Мърфи нямаше как да се случи друго, освен да се окаже, че влакът е от новите мотриси на Siemens (които скоро може да бъдат взети...) и няма как да поеме толкова пътници. Е, успя, въпреки че и пристигна на гарата със закъснение. Пътниците бяха двойно (и повече) от местата във влака и разминаването вътре бе предизвикателство. Големият наплив сигурно е нормален: петък вечер, а това е първият влак за София за почти целия ден. И все пак беше кофти.

Цялото това неудобство ме провокира все пак да драсна тези редове. Няма да променя нищо, не искам и да го променям. Стачниците, или поне някои от тях, най-вероятно имат някакво право. Ръководството, от друга страна, също. Но лошото е, че за 10 дни тази стачка не доведе до нищо добро, освен до загуби за и без това затъналото дружество и неудобство за клиентите му. Аз, лично, от чисто гражданска гледна точка, не вярвам стачката да доведе до нещо добро. Още повече загуби (в случая най-важното понятие, тъй като води до всичко останало) и най-вероятно повече хора, загубили работата си.

Ще тръгна да разсъждавам, а можем да минем и без това. Докато нещата не се нормализират по някакъв начин, било то възобновяване на нормалния работен процес в БДЖ или неговия фалит и...ммм... реформация, аз нямам намерение повече да се мъча да ползвам услугите на железниците. Ще пътувам с автобус.

А доколко е удобно това (и дали е възможно за всички и навсякъде) е друг въпрос...

PS: Черен влак сееее композира,
катафалка сееее композира,
БДЖ-тоооо умира, бе пичове,
в цялата Бългаааарияяяяя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...