Филми или какво да гледате (22.01.12): Warrior и две комедии

Сесията започна, но от личен опит знам, че само с четене не става. Трябват и почивки. Днес например изгледах последният епизод на "How I met your mother" (S07E14) и бях приятно очарован. Драма елементът от първата половина на сезона беше оставен настрана за сметка на прилична доза простотии (особено ми харесаха новите интерпретации на графиката за началото на сезона). Дано продължи така до края на сезона. Но да оставя сериалите настрана, тръгнах да пиша за филми...

Вече съм споменавал, че всички имаме "Какво да гледам?" моменти, в които се чудим какво точно да си свалим (тъжно, но факт: най-често срещаната ситуация е придружена от думата "свалим"). Затова, без каквито и да е претенции да съм кино-критик, ще споделя по няколко думи за филмите, които изгледах през последните седмици. Дано си харесате нещо. Този път нещо по-сериозно и две комедии:


Warrior - Започваме с един по-сериозен филм. Става дума за двама братя, единият от които тъкмо се е върнал от военна мисия зад граница, а другият - опитващ се да осигури прехрана на семейството си с малката си учителска заплата и някои не дотам легални занимания. След дългогодишна раздяла, единственото общо между тях са скапаните взаимоотношения и на двамата с баща им (Ник Нолти) и влечението към ММА (смесени бойни изкуства), което ги среща отново. Важно е да се отбележи, че Warrior не е като нискобюджетните помии на тематика "бойни изкуства", които незнайно как често достигат до Топ 10 в Zamunda. Това е един по-тежък филм, в който се обръща внимание на емоциите и живота на главните герои, като ММА е едно допълнение, един подходящ фон. Бих го сравнил с The Fighter от преди година-две, за който Крисчън Бейл взе Оскар за поддържаща роля. Тук Нолти прави силна роля, Том Харди (бъдещият Бейн) още по-силна, а дори другият брат - Joel Edgerton (или както аз го помня - "чича ви Оуен Ларс" от новата Star Wars трилогия) се справя добре. Готино е и че се обръща внимание на нов и все по-популярен спорт като ММА. Аз лично се изкефих и на малката роля на Кърт Енгъл (да, този Кърт Енгъл). Като ви се гледа нещо по-прилично, Warrior е добър избор. Но най-вече за мъже, мисля. Дамите трудно ще се трогнат от взаимоотношенията брат-брат, баща-синове и, разбира се, "взаимоотношенията" на ринга.

Damn, уж щях да казвам само по няколко думи, а то само за Warrior текста стана прилично дълъг. Но все пак той беше най-важното. Сега малко накратко за малко "пуканки за очи":

1. Johnny English Reborn - Изгледах го на два пъти, което ясно показва, че не е най-залепващият те пред монитора/телевизора/киноекрана (да бе) филм. Имаше си своите моменти, които отговарят на моите критерии за "забавно" и на които съм се хилил като идиот, но имаше и места, на които хуморът беше явно насилствен, т.е. искат да се смееш, но не се получава. Вариант е, стига да нямате нещо по-важно за гледане.

2. A Very Harold and Kumar 3D Christmas - Докато повечето филми по кината не признават явно, че основната причина за това да са 3D е само да натрупат повече пари и технологията всъщност е излишна за качеството на филма, при третия филм за Харолд и Кумар това е някак очевидно. Сякаш насилствено (за втори път пиша тази дума, изглежда ми допада) са набутани сцените, които да се възползват от 3D технологията. Може и без тях. Всъщност може да пропуснете и целия филм, който май е най-слабия от цялата поредица досега. Е, имаше си силните моменти: случилото се с Дядо Коледа, надрусаното бебе, залепналият член и кафето. Грозен хумор, но забавен. Най-силната част от филма, очаквано, бе обичайната за поредицата поява на Neil Patrick Harris в ролята на силно самоиронизираното си Аз. Смазах се от смях на гаврите му със собствената му хомосексуалност, с образа му на сваляч в HIMYM и предполагаемата му пристрастеност към дрогата. Палци горе! Не успях да открия тази част из сайтовете за видео обмен, така че си струва да погледнете целия филм само заради това. Велик NPH!

Пф... стига. Скоро пак, тъй като ако продължа ще стане мноооого дълъг пост. Трябваше поне и за "Sherlock Holmes: Game of Shadows" да напиша нещо, но ще остане за следващия път, заедно с предвидения за гледане "Tinker, Tailor, Soldier, Spy". И една малка Батман новина като за финал (някои може да я сметнат за спойлер, така че не е нужно да четете): някакво момиченце е признало в интервю, че в "The Dark Knight Rises" играе младата Talia Al-Ghul (дъщеря на Ras Al-Ghul, героят на Лиъм Нийсън от Batman Begins). Та изглежда, че все пак Талия ще е замесена в историята и за мое голямо удоволствие новият филм за Батман ще е по-отблизо свързан както с предния, така и с първия от трилогията на Нолан. Ох, нямам търпение вече...

И за финал, нещо свързано с темата: днес се навършват 4 години от смъртта на Хийт Леджър. Помня го сякаш беше вчера, когато Адриана ми писа в Skype, че "човекът на аватара ми е починал", тъй като тогава за аватар в скайп бях сложил негова снимка като The Joker. Дълбок поклон, за пореден път!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нашият 24 май - камери, телевизия, интервю и... деца

Има голяма вероятност да запомня този 24 май, за разлика от много други преди него. Не за друго, ами защото с Темз почти не се спряхме, въп...