Книги: Трилогията "Първият закон" на Джо Абъркромби - "Кн.2 - Преди да увиснат на въжето" и "Кн.3 - Последният довод на кралете"


 Съвсем наскоро най-накрая завърших фентъзи трилогията "Първият закон" на Джо Абъркромби. Изчитането й поради една или друга причина се забави доста - за първата книга, "Гласът на острието", съм писал още в края на август миналата година, като постът може да прочетете тук. От полза ще ви е, тъй като още там съм нахвърлял някакви бележки по  съдържанието на трилогията. Но все пак нека да дам някаква насока за историята като цяло:

Съюзът е в лошо положение. Кралят е развалина, престолонаследникът е по-скоро изнежена принцеска отколкото заслужил престола принц, всеки ламти за власт, има интриги. При тази вътрешна нестабилност на север се задава война, заради мъж, обявил се за крал на Севера. На юг гуркулите (тъмнокож силно религиозен народ) също все още представляват опасност, въпреки че са загубили предната война. И в тази наженена обстановка историите на главните герои се преплитат, правейки ги от незначителни индивиди в хора, пишещи историята на света. Добре ли беше? Не знам. Трудно се прави резюме на историята на хубава книга без да разкриеш нещо важно. Оставям това удоволствие на вас.

Мога обаче да посоча някои от важните и интересни неща за книгите:

  •  Трябва да знаете, че са пряко свързани една с друга. Т.е. не можете да прочетете само една. Историята е една цяла, макар и доста успешно (и логично) разделена в три книги с по 550-600 страници всяка.
  •  Действието се разказва от гледната точка на общо шестима герои, всеки от които адски различен от останалите. Абъркромби използва различен подход при писането на главите с отделните персонажи. Когато пише от името на инквизитор Глокта, например, освен описването на обстановка и случващо се, с наклонен шрифт са вкарани и мисли на инквизитора.
  •  Разнообразието от герои е голям плюс. Абъркромби ни представя много различни един от друг герои, всеки с негов си начин на мислене, виждане за живота, цели, поведение, външен вид. Тези герои обаче не са застинали в един момент, ами се наблюдава една постоянна еволюция, която мога да характеризирам най-вече като промяна към противоположното. В смисъл... добрите показват лоши черти, лошите показват добри черти. В крайна сметка в един момент всички започват да сивеят, което е добре.
  •  Цветната бруталност при писането, особено когато от Инквизицията измъчват някого, например. Има и две-три секс сцени, всяка от които описана по различен начин. Една конкретно, в останките на някаква сграда в Олкъс (ако прочетете ще разберете, няма да спойлвам), като я прочетох няколко пъти, за да схвана за какво става дума, се спуках да се хиля. "Аааааа! Доста време мина, казах ти..." :( :D
  •  Хумор. Има го. Обикновен сарказъм, тежък черен хумор. Всеки герой е по-своему не е с всичкия си, така че е нормално.

Това е общо за цялата трилогия. Идеята е да ви посоча основните неща, които аз считам за добри причини това да е следващото ви четиво. Струва си всяка една стотинка, поне от моята гледна точка, но наистина зависи от вкуса ви за книги (и за писане) като цяло.

Конкретно по втората и третата книга, за които досега не съм писал (като отново ще се постарая да не издавам нищо по фабулата):

Книга 2 - "Преди да увиснат на въжето" - При нея положението е малко по-сложно. Докато първата книга ни запознава с героите, то втората набляга най-вече на тяхното развитие/израстване/пропадане. Абъркромби успява да избегне финала, в който всичко се нарежда перфектно, което обаче може да не се хареса на всеки. Но не е болка за умиране - книгата е по средата на трилогията, междинна е един вид, и основната й задача е да развие героите. Също така ни запознава с някои нови, някои от които заслужават внимание.

Книга 3 - "Последният довод за кралете" - Тук вече идва лудницата. Всичко, което е изградено в първата и втората книга, стига до своята кулминацията в третата. От един момент нататък буквално във всяка глава става нещо важно и интересно, има адски много изненади и обрати, съвсем малка част от които бях успял да предвидя дори със своята богата фантазия. Лично за мен най-добрата книга от трите.

Дизайнът на двете книги е със същия страхотен стил като на първата. Евала на "Колибри". Вече започнах самостоятелния роман на автора - "Best Served Cold" (за него скоро) и бях супер недоволен от оформлението точно заради страхотния вид на трилогията (самостоятелната книга е издадена от "Бард"). Но това са детайли. Важното е, че препоръчвам трилогията "Първият закон" с две ръце. Цените и на трите книги вървят около 20 лв. Бъркайте в спестяванията и още утре към първата книжарница.
 
И четете повече :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...