Книги: "Отмъщението на Монца" от Джо Абъркромби

Няма да крия, че вече съм голям фен на Абъркромби. Мисля, че поста за трилогията "Първият закон" отпреди няколко седмици в голяма степен показа това. Сега обаче ще ви разкажа накратко за първия самостоятелен роман на младия автор, развиващ се в същата вселена (Кръгa на света) и притежаващ култовата атмосфера и очарование на първите три книги. Скъпи читатели, горещо препоръчаната "Отмъщението на Монца":


Като за начало е важно да обърна внимание на историята, за да знаете, аджеба, за какво иде реч. Ще се опитам да перерфразирам текста, който може да откриете на задната корица на книгата или във всеки онлайн каталог:

Монцаро Муркато е капитан-генерал на армия от наемници, върши работата си добре и печели още по-добре. Обстоятелствата обаче се нареждат така, че тя е предадена и оставена добре. Сякаш като по чудо оцелява, макар вече да не е същия човек като преди. Жадна за отмъщение, Монца събира една разноцветна група от майстор-отровител, вманиачен по числата убиец, северняк, опитващ се да бъде по-добър човек, и други. Целта на групата - всеки един от хората, предали Муркато, да бъде убит. Започва пътуване из всички големи градове на Стирия за изпълняване на тази цел, но в живота нещата рядко вървят по план...

Надявам се, че е добре. Не прекалено сухо, а и неиздаващо кой знае колко от историята. Както казах - горе-долу същия текст го има отзад на корицата и във всеки сайт, от който може да закупите книгата. Знам - резюмето на историята не изглежда особено впечатляващо. Спомням си как преди година, може би и повече, с бившата ми приятелка се озовахме в една голяма книжарница в Пловдив и докато разглеждах книгите във фентъзи раздела попаднах на "Монца" (както ще я наричаме накратко). Тогава не бях запознат с творчеството и стила на Абъркромби, а и не ми допадна идеята да чета нещо с главен герой жена, и, естествено, я подминах. След "Първият закон" обаче нямаше как да се случи отново. В "Монца" нещата изобщо не се развиват така, както бихте очаквали. Случват се постоянни изненади, обрати, появи на нови и стари лица и очакваната схема "група хора убива безпроблемно друга група хора един по един" просто я няма, така че не се тревожете, че ще ви доскучее, че ще може да предположите какво ще стане или действието ще е монотонно. Абъркромби знае как да създава малки мини-истории, да използва миналото на героите, да изгражда отношения между тях, което обогатява книгата и я прави наистина добро четиво. Но нека се върна на вече традиоционните точки:

  • Действието в "Монца" се развива в Стирия - земя на изток от центъра на Съюза Адуа, който беше основно поле на действие в трилогията. Стирия е територия, на която съществуват множество малки градове-държави, които водят войни помежду си в борба за власт и евентуално обединение (или избягването на такова) на цяла Стирия под крилото на един от тях. Мястото е ново и не изисква познаване на местата от предните книги.
  • Действието отново се разказва от гледната точка на шестима герои. Т.е. в главите се редуват гледните точки на всеки от тях. Първоначално си мислех, че за самостоятелен роман това е малко завишена бройка, но Абъркромби го оползотворява почти при всички, т.е. има причина да са толкова.
  • Историята не е пряко свързана с трилогията "Първият закон", макар че ще е голям плюс да сте я чели. Доста се чудя възможно ли е човек, който не е пипал трилогията, да се ориентира, четейки само "Монца" и като че ли е възможно, но не съм сигурен. В смисъл... главните герои от предните книги нямат някаква важна роля тук, събитията от предните книги са споменати, но нямат някаква връзка със случващото се. Затова си мисля, че "Монца" може да се чете отделно, но не мога да гарантирам. 
  • За феновете на трилогията, както вече споменах, има благинки - появяват се герои, които познаваме, някои с cameo-та, други с главни роли (особено един култов, вечно жаден за алкохол индивид). Действието се развива няколко години след "Последният довод на кралете", така че научаваме и някои детайли от това какво се е случило през това време в останалата част от Кръга на света.
  • И, разбира се, отново го има шареното разнообразие от герои и характери, променящи се в малка или голяма степен от първата до последната им поява.

За конкретни недостатъци на книгата не мога да се сетя. Може би появяванията на някои герои се случиха някак странно (появява се някой - "а, идваш с нас", ама защо?), но това е нищо. По самото българско издание няма как да не минем без забележки. Оформлението на корицата е доста слабо в сравнение с прекрасната работа, свършена по трилогията. Разликата идва от различното издателство - "Първият закон" бяха издадени от "Колибри", а "Монца" е дело на "Бард". По превода оплаквания нямам, има само някои дребни разминавания с "Първият закон" при някои имена и реплики. Като по-голям проблем може да се разглежда преводът на заглавието (оригиналното е "Best Served Cold"), но предполагам промяната се дължи на маркетингови причини (колко от вас биха си купили книга с името "Най-добре сервирано студено"?). А, да, и хартията не ми харесва. Мрън.

В общи линии е това. Препоръчвам я с две ръце. Вече съм марк на Абъркромби и не знам дали ще издържа да чакам някое издателство да преведе другия му самостоятелен роман "The Heroes" и може би ще си го поръчам в оригинал. На вас, ако решите да пробвате "Монца", приятно четене!

Издателство: "Бард"
Брой страници: 624
Цена: 17 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...