"Wrath of the titans" / "Гневът на титаните" - Ревю

Продължението на не особено добрия "Сблъсъкът на титаните" вече е по кината и е един от тези филми, наблъскани с ефекти и не особено сложна история, които да ни подгреят за блокбъстърите през лятото. 

За да не карам по-мързеливите да се мъчат с по-подробна информация, още в началото на поста искам да кажа, че "Гневът..." ми хареса. Вероятно защото нямах големи очаквания, защото в противен случай определено щях да съм разочарован. Филмът обаче бе точно това, което очаквах: отделни елементи от гръцката митология, напаснати както им е удобно на сценаристите заедно с един не особено оригинален техен замисъл, за да се получи история, подходяща за двучасов филм. Това, поднесено най-вече с множество митологични изроди и приятни за окото ефекти, които в известна степен оправдават 3D-то, и средна актьорска игра, която няма да спечели номинации за каквото и да е, но пък е достатъчна, за да мислиш за актьорите с имената на героите им, а не с истинските им такива. Това е основното. По-задълбочено - надолу...


Малко от историята: в първия филм главният герой Персей, полубог и син на Зевс, извървява нелекия път на трансформацията от рибар в герой и през цялото време мрънка, че иска да се справи със задачата си като човек, а не като бог. В крайна сметка успява, убивайки огромното морско чудовище Кракен и спасявайки град Аргос от унищожение и принцесата Андромеда от изяждане. В този филм, 10 години по-късно, Персей отново живее спокойно като рибар и отглежда сина си, но е призован отново да се обърне към героичното си Аз и да помогне за справянето с една още по-голяма заплаха, отново надробена от приятното му семейство, съставено от богове. И се почва...

Какво се почва? Ами в общи линии пак същото. Поход с отряд, убиване на разни митологични чудовища, загубени бойни другари. Има разлики и малко повече драма (макар и на някакво ниско ниво), но концепцията се е запазила. В което няма нищо лошо. Историята е съвсем маааалко по-разчупена (не със случващото се с Персей, а с второстепенните герои), което си е плюс.

Както казах актьорската игра е на средно ниво. В голяма степен сценарият и ролите ограничават актьорите, тъй като аз лично считам Лиъм Нийсън, Сам Уортингтън и Ралф Файнс за талантливи хорица. Първият и третият отново ми се връзват перфектно в ролите на Зевс и Хадес. Може би актьорът, който играе Арес, не е достатъчно едър и здрав, за да е бог на войната, но като изключим физиката всичко останало е ОК. Огромен минус обаче е рекастването на Андромеда - вместо симпатичната чернокоса принцеса от първия филм, са ни набутали не особено очарователната русокоса РозамундЕ Пайк. Не е болка за умиране, но ми тежеше.

Не гледах първия филм на кино, но от Пича знам, че положението с ефектите е било плачевно и на места картината е била толкова тъмна, че нищо не се е виждало. Този път филмът отново е сниман в 2D, като е последвало конвертиране в 3D формат, но за разлика от предния май се е получило. Имаше някой приятни 3D сцени, които обаче не успяват да оправдаят няколкото лева отгоре. "Transformers 3" си остава филмът с най-оправдано наличие на 3D в него, лично за мен. Но тук нещата са приемливи и няколкото капки изродска слюнка, пръскаща лава и падащи отломки, летящи към теб, те карат да си кажеш "Е, какво толкова... Решили 3D, нека да е 3D".

И все пак, в крайна сметка, "Гневът..." си остава филм за едно гледане. Но ако за 2 часа ви се гледа нещо не особено натоварващо - палете към най-близкото кино.

PS: Факт - нещото, което най-много ме трогна по време на цялата прожекция, бяха трейлърите на Avengers и The Dark Knight Rises, въпреки че съм ги гледал вече по 20-ина пъти всеки. Хех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...