RAW 1000: Където Пънк взе своето...


Хилядният епизод на WWE RAW за мен бе по-скоро разочарование. Очаквах повечето сегменти да развиват текущи истории, да се даде начало на нови такива, големи, включващи имената от миналото, които се очакваше да се появят. Вместо това обаче се получи поредното празнично шоу, в което стари муцуни се "завръщаха" колкото да понабият някоя млада "звезда" без това да помага по какъвто и да е начин на бъдещето на продукта. Прекалено дългото гледане на кеч и задълбаването в него водят до лоши неща, включително и до това, че те е повече грижа за "бъдещето на продукта" отколкото за собствения ти кеф от видяното.

Но имаше едно нещо, което като видях, не ме трогна особено, но колкото повече мисля за него, за това каква е основата му и до какви хубави неща може да доведе, толкова по-доволен съм. Говоря за направеното от CM Punk в края на шоуто. За да не бъда голословен, ето видео:


За тези, които предпочитат да четат, вместо да гледат (съмнява ме), нека опиша сцената: Пънк защитава WWE титлата си срещу Джон Сина в главния мач на шоуто. Съдията е повален, при което идва Big Show и просва доскорошния си враг Сина с knockout punch (WMD). Big Show си тръгва, а Пънк се чуди как да реагира. Да се възползва ли или не? Честно ли е? Какво може да направи? В крайна сметка той връща съдията на ринга и макар да личи колебанието му, опитва туш. Сина, разбира се, се повдига и за пореден път демонстрира тъй мразените от множество фенове (включително и от мен) свои суперменски сили, скача на крака и заключва STF на Пънк. Big Show бързо се връща на ринга и напада Сина, за да е сигурен, че той няма да спечели. Съдията прекратява мача с DQ заради намесата - Сина печели, но шампион остава Пънк. Това определено бе момент, който остави много горчив вкус в устата ми. Просто главата ми не побира как може в 3 часово кеч шоу, хилядният му епизод, да не оставиш повечко време за мач за най-важната титла в историята на компанията и още повече - този мач да приключи с дисквалификация. Бях изключително недоволен, дотам, че да не обърна внимание на това какво продължи да се случва на ринга.

Show продължи да бие Сина и след като Пънк не му се притече на помощ, Скалата дойде да се прави на герой и нападна Big Show. И от нищото - Пънк го повали с изродски изигран clothesline, след което го довърши с GTS. И какво по-подходящо за едно шоу с актьори, играещи мразещи се бойци, от това да разчетеш всяка една емоция в студеното изражение на CM Punk, стоящ изправен на ринга, докато две от най-големите звезди в историята на компанията, лежат "пребити" около него.

Прекалявам, нали? Знам, но просто съм вдъхновен. Кечът е зрелище. Един театър на крайностите и когато гледаш на него като на нещо такова, удоволствието от гледането е още по-голямо. Затова и този сегмент така ми се е забил в главата. Но да продължа с писанието си. Най-важният въпрос се очаква да е защо CM Punk, след като вече една година го играе "добрият", ще позволи другият "добър" Сина да бъде набит от "лошия" Big Show пред очите му, а след това и ще нападне третия "добър" Скалата, опитал се да помогне на Сина? Дълъг въпрос, да, но при въпросите най-важното е как са зададени.

Започваме да търсим отговора. Първо, това е CM Punk. Част от образа му в последната година, че и малко преди това, се превърна това да прави и казва каквото му е на сърце. Т.е. той не винаги прави нещата така, че всички фенове да могат да ги определят като "добри" или "лоши". Неговите действия се определят от личната му гледна точка - прави нещо, което е добро за самия него, което иска или смята, че е необходимо да направи, без да се интересува от реакцията на феновете. В този смисъл Пънк през изминалата година може би никога не е отговарял на понятието "face", т.е. "добър", в неговия пълен смисъл. Той просто е правил това, което иска, и което счита за необходимо - побеждавал е претендентите за неговата WWE титла. Това, че опонентите му винаги са били "лоши", е просто детайл. Стигна се до защита на титлата срещу "добрия" Сина - Пънк отново я защитава. Не е важен опонентът, важна е титлата и това, което трябва да се направи, за да бъде запазена тя. Така че подобно действие, от гледна точка на образа "CM Punk" е оправдано - счел е, че трябва да го направи, че иска да го направи, и го направи.

Велика логика, знам. По-важното в логиката на действията на Пънк е второто, а именно как се развиваха нещата в WWE през последната една година, през голяма част от която той беше WWE шампион. Като такъв, напълно нормално бе Пънк да е в главната история в шоутата през повечето време, да е в последните минути на всяко шоу, мачовете му да закриват PPV-та. Това обаче не се случи. И даваме фактите:

  • Пънк взе титлата в края на ноември 2011 г. в 1-на-1 мач с Алберто Дел Рио, който обаче не бе главен за PPV-то "Survivor Series". Главен мач тогава бе отборният между отборите на Миз и R-Truth и (внимание) Джон Сина и Скалата.
  • През декември, на TLC, бе единственото PPV, което Пънк е оглавил като шампион. В главният мач той успешно защитава срещу Миз и Дел Рио, но трябва да се отбележи, че Джон Сина просто няма мач. Ами ако имаше?
  • "Royal Rumble" мача напълно нормално оглави едноименното PPV през януари, правейки Пънк-Зиглър предпоследен мач. Преди обаче се е случвало мач за WWE титлата (и то с участието на Сина, през 2006-та) да е след Rumble мача, т.е. да изглежда по-важен от него.
  • През първите два месеца на годината се развиваше историята между Сина и Кейн, която, изненадващо за някои, завърши в главния мач на "Elimination Chamber" PPV-то в края на февруари. Пънк, защитаващ титлата си в Elimination Chamber мач, остана по-надолу в карда на шоуто.
  • "WrestleMania". Напълно очаквано Сина срещу Скалата бе главният мач на вечерта. Пънк, защитаващ титлата си срещу Крис Джерико е преди тях.
  • Същото се повтаря нa "Extreme Rules", само че опонент на Сина там е Брок Леснър. Отново горе-долу обяснимо и приемливо, но...
  • На "Over the limit" през май, вместо мач между двама наистина добри като умения кечисти в лицата на Пънк и Daniel Bryan, шоуто приключва с подобие на мач на Джон Сина срещу.... главния мениджър Джон Лауринайтис.
  • Юни, "No Way Out", завършва не с тройния мач на Пънк срещу Браян и Кейн, а с мач в клетка между Сина и Big Show.
  • И за финал "Money in the bank" през юли, PPV-то на което миналата година блесна звездата на Пънк, имаше за главен мач не неговият последен мач с Daniel Bryan за титлата, ами MITB мач с участието на (и спечелен от) Джон Сина.

Аз бях сред феновете, които изключително много се дразнеха на малоумния ред на мачовете по тези големи шоута. Когато Сина бе шампион той напълно нормално закриваше всяко шоу. Шампионите в годините преди неговия силен период най-често правеха същото. През 2012-та обаче всеки мач на Джон Сина, колкото и малоумен да бе, с колкото и глупава история да бе подплътен, се пробутваше като по-важен от качествените мачове (с интересни истории зад тях) на (подчертавам) WWE шампиона CM Punk. Това повлия на част от феновете.

Ако се вкараме във филма, би трябвало да повлияе и на образа "CM Punk". Да, това е скриптирано шоу, тук говорим за образи, а не за истинските хора. И така - Пънк винаги остава на заден план, въпреки че държи най-главната титла в компанията. И то след като преди една година е дал заявка, че иска нещата да се променят и ще работи за тази промяна. След като е работил, станал е шампионЪТ, отново нещата си остават същите - Сина е лицето на компанията, а хора като Скалата, напуснали кеч-бизнеса преди години, за да се занимават с други неща, могат да се върнат когато си решат и да получат главния мач на най-голямото кеч шоу за годината. Те - Сина (който вече не е шампион) и Скалата (актьорът), а не Пънк - шампионът. Напълно логично е в образа "CM Punk" да се зароди недоволство от ситуацията.

WWE през последните седмици започнаха да наблягат на това. Първо Eve Torres отбеляза в сегмент с Пънк, че той стои на заден план, след това и Big Show го направи, казвайки "и двамата знаем кой е лицето на тази компания". Двамата (само за тях се сещам) казаха в прав текст на Пънк това, което огромна част от феновете мислят и виждат, и което може да се предположи, че Пънк също съзнава.

И идва RAW 1000. Пънк най-накрая ще е в главния мач, защитавайки срещу Сина. Сина, който винаги побеждава, Сина, който винаги трябва да е шампион, Сина, който е оглавявал шоутата, които Пънк е заслужавал да оглави. Реферът е повален, идва Big Show и удря Сина съв своя knockout punch, след което си тръгва. Какво може да направи Пънк? Да нападне Big Show, който не му е направил нищо? Защо? Няма логика. Да поиска прекратяване на мача, за да може Сина друг път, отново, да си получи мача "честно"? Няма логика, това е мач за титлата и Пънк не е искал Show да се замесва, но иска да спечели и да запази титлата си. Той се опитва да спечели, но е контриран от Супер Сина. Шоу му помага отново, нападайки Сина, но отново без да докосва Пънк. Пънк трябва да нападне Шоу? Да помогне на Сина? Защо? Няма логика. Защото е "добър", Сина е "добър", а Big Show "лош"? Не, Пънк е запазил титлата си. Не го интересуват проблемите на Сина с Big Show. Но идва Скалата, защото вече при него, изглежда, е валидно правилото "добрите" защитават "добрите" от "лошите". И идва Скалата, правейки се на герой, спасявайки Сина. Опитвайки се да приключи RAW 1000, толкова важен епизод, със себе си, защото ако пребие Big Show и (най-вероятно) помогне на Сина да се изправи, те ще са двамата, които ще стоят изправени в края на шоуто, те ще са тези, чиито лица феновете ще запомнят в края му. Отново.

И Пънк няма как да е съгласен. Следват clothesline и GTS за Скалата, Сина вече е долу. Да не пропускаме и че по-рано същата вечер Скалата е обявил, че ей така ще получи мач за WWE титлата на "Royal Rumble" в началото на 2013-та година. Отново. Още една причина "актьорът" да го отнесе заради това, че получава наготово неща, за които "кечистите" се борят всеки ден. И Пънк напада. Прави го, защото му се струва правилно. Прави го, защото му е писнало. Прави го, защото иска.


И това, драги читатели, които не знам как сте издържали дотук, според мен е напълно логично. Ако навлезем в кеч терминологията сега следващият логичен въпрос, след като са ясни мотивите на "образа Пънк" да направи това, което направи, е "Действията му означават ли, че е направил heel turn, т.е. че е станал един от лошите?". Отговорът не може да е еднозначен. Всичко зависи от призмата на конкретния фен - феновете на Сина и Скалата сега виждат в негово лице Сатаната. Голяма част от редовите, обикновени зрители, ще осъдят действията му, защото най-вероятно няма да се замислят за причините зад тези действия. По-"крайните" фенове, харесващи кеч-уменията пред това дали лицето на кечиста продава тениски, както и тези, които следят кариерата на Пънк от indy федерациите и го харесват - те най-вероятно ще подкрепят направеното от него или просто няма да го обвиняват. За неговите hardcore фенове е ясно. Но отново - еднозначен отговор няма, поне само след тази атака. Много неща зависят обаче от обяснението.

Напълно нормално е след нещо подобно в следващото шоу кечистът, който го е направил, да даде обяснение за действията си. От това обяснение най-често става ясно той "добър" ли ще е занапред, "лош" ли ще е. Стават ясни мотивите, стават ясни целите на кечиста. И сега всичко зависи от това какво ще каже Пънк. Горният абзац, който написах, може да стане напълно излишен, ако с думите си той просто завоалирано обяви "Вече съм лош.". Това обаче ме съмнява да стане. Надявам се, и предполагам, че обяснението ще е по-сложно и по един или друг начин някои от причините и предхождащите събития, които посочих, ще бъдат включени в него.

Много слухове се носиха за "голямата лятна история на WWE". Много хора очакваха такава. Много мислеха, че сблъсъкът ННН-Леснър ще я замести. Аз обаче съм на мнение, че този сегмент неслучайно закри това толкова важно шоу. Този сегмент може би е началото точно на тази история и макар WWE да знаят как да съсипват потенциално добри истории, отново я има надеждата, че сега може да видим нещо добро. Разбира се, най-добре е всички да нямат очаквания, за да няма разочаровани. Просто да се наслаждават на евентуално добрите сегменти и мачове, които ще излязат от всичко това. Трудно е, знам.

Определено не съм наред след като изписах толкова текст, опитвайки се да опиша и донякъде анализирам кеч-история. Даже по-скоро един-единствен кеч-сегмент. Но го направих, защото лично аз виждам логиката в случилото се и виждам, че чрез него всяка една глупост (Сина в главни мачове на ППВ-та, например) най-накрая бива оправдана. Получава смисъл. Знам, че щом едно нещо трябва да ти се обяснява (както направих аз), значи не е добре направено, но в случая не е така - през последната година всеки фен е видял това, което и аз, просто не всеки ще си направи труда да търси връзките.

И стигам до заглавието. Нарочно е такова. Може да си остане само така - "Пънк взе своето...". А може и да се допълни - "...своето място в края на важно шоу", "...своето отмъщение за всичкото пренебрегване" и т.н. Но Пънк взе своето. И макар RAW 1000, отново казвам, за мен като цяло да бе разочарование, както и краят на мача за WWE титлата, то случилото се след него определено е сегмент, който ще помня. И който, надявам се, ще даде началото на нещо добро и интересно в WWE.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Книги: "Половин свят" на Джо Абъркромби

Младеж, който отчаяно иска да е добър войн, но природата му го кара вместо това да е твърде добър човек. Момичето, което е твърде добро ...