За гледане: "Batman: The Dark Knight Returns Part 1"

В този пореден пост на тема "Батман" (трябва да направя отделна категория...) ще си говорим за най-новата анимация, базирана върху произведение на DC Comics. "Dark Knight Returns Part 1" всъщност е екранизация на много популярната лимитирана серия комикси от средата на 80-те години, върнала интереса към човекът-прилеп и според някои помогнала за това да видим първия модерен филм за него през '89-та. Да, става дума за "Батман" на Тим Бъртън. Но се отплесвам.


Комиксът "The Dark Knight Returns" е написан и нарисуван от Франк Милър, който може да ви е познат с другите си екранизирани произведения "300" и "Sin City". В комикса, а съответно и анимацията, се разказва за една малко по-различна реалност - Батман не се е появявал в Готъм Сити от 10 години. Нивото на престъпността достига нови висоти, в голяма степен благодарение на т.нар. Банда на мутантите (просто отрепки, не истински мутанти). Комисар Гордън е на една седмица от пенсиониране. В тази нестабилна ситуация Брус Уейн, вече възрастен, се бори с желанието си отново да сложи маската и наметалото и да поразчисти родния си град. Проблемът е, че нещата са се променили - т.нар. супер-герои вече не са така обичани и обществото изпитва недоверие към опитите за самораздаване на правосъдие, а за по-младите Батман е просто легенда.

Това е само основата на историята, която поради една или друга причина студиото е решило да раздели на две части. Part 1 е с дължина от един час и десет минути, което е доста малко, но ако се бяха опитали да съберат цялата история, щяхме да получим нещо от рода на 2 часа и половина и отгоре, което от Warner Bros. изглежда не желаят да правят с анимация. А и "Part 1" свършва на едно много удобно място, един вид завършвайки част от историята и намеквайки какво ще се случи в следващата, която, за съжаление, ще излезе чак по някое време през 2013-та година.

Колкото до "изработката", важно е да спомена, че "BTDKRP1", както ще съкратя името на анимацията занапред, е може би една от най-мрачните и насилствени адаптации на Батман-тематика, които съм гледал. Кръв, чупене на крайници, използване на оръжия. Има всичко. Милър винаги е стигал малко по-далеч в опитите си да направи произведенията си по-реалистични (колкото и странно да звучи, знам), а това е нещо, което уважавам. От екипа, създал анимацията, са се съобразили с това и са успели да придадат на "BTDKRP1" един по-мрачен и сериозен вид, който честно казано на места ми се стори по-суров дори от подхода на Кристофър Нолан в неговите филми за човека-прилеп.

Друго хубаво нещо, което са направили от студиото, е, че са се постарали да представят една по-красива визия на произведението си. Не, че нещо, но никога не съм харесвал стила на рисуване на Франк Милър, и много се радвам, че "BTDKRP1" изглежда доста по-добре от комиксовия оригинал. Така че имаме плюс и в категорията визия. За да добиете поне някаква представа, може да погледнете трейлъра чрез ето този линк.

Дали е най-добрата анимация по темата, която е правена някога? Не. Поне според мен, но донякъде го казвам и защото предпочитам неща, които стоят в установения канон, а не разглеждат алтернативни възможности. Без съмнение обаче "BTDKRP1" е нещо, което си струва да се изгледа, особено ако сте фен.

PS: Горното изречение го ползвам твърде често, да?
PS2: След като изгледате BTDKRP1 отново може да дадете шанс на "Under The Red Hood", който, признавам, ми хареса с една идея повече, дори на второ гледане.

2 коментара:

  1. Би било интересно ако направят амимация(филм) за Батман в стил и визия на игрите Arkham City&Asylum.Особено и с гласовете на М.Хамил и К.Конрой.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и аз бих се изкефил на подобна идея, но концепцията на двете игри е да представят твърде дълги и подробни истории (в което е и чарът им), което пък ще направи филмирането им доста трудно.

    Иначе Хамил май е заявил, че би "изиграл" Жокера отново само ако някой се реши да направи адаптация на "The Killing Joke" комикса.

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...