"Resident Evil: Damnation" - Ревю

Пиша ги ревютата, да? Този път в заглавието няма "за гледане", защото за разлика от The Dark Knight Returns, който горещо препоръчах, "Resident Evil: Damnation" може да го пропуснете най-спокойно, без никакви угризения. Защо тогава съм изписал толкова много текст за него? Well, let's see... Първо, защото ми се пише. Второ, защото "ревюто" може поне малко да ви насочи или в едната, или в другата посока. 

Да изясним нещо - тази година излизат две филмови адаптации на играта "Resident Evil". Освен поредния игрален филм с Мила Йовович, носещ подзаглавието "Retribution", право към DVD щандовете се е насочила и CGI анимацията "Resident Evil: Damnation", за която ще стане дума в поста. Честно казано игралните филми ме отчаяха напълно още от втория насам ("Retribution" май е петият), така че ми се струва напълно нормално да обърна внимание на другия опит "Resident Evil" да бъде филмиран.

Обичайният метод за правене на постер - шарен надпис, двамата по-важни герои с оръжия, жена за фон и един изрод, който да показва, че все пак става дума за нещо Resident Evil-ско.

И този път обаче случаят не е точно такъв. "Resident Evil: Damnation" (накратко RE:D) може да мине за продължение на "Resident Evil: Degeneration" (ех, тези подзаглавия) - също CGI анимация със същия главен герой - Леон С. Кенеди. В RE:D Леон е на мисия в измислена източно-европейска страна, разкъсвана от гражданска война. Макар да получава нареждане да се оттегли, той решава да не се подчини и да разкрие загадката около това как и защо някоя от страните в конфликта използва Б.О.О. (Био-органични оръжия, демек зомбита и всякакви вариации на тема заразени с T-вируса).

Поне по източно-европейската част има някакво сходство с част от историята на задаващата се игра "Resident Evil 6", но май и RE:D не е същинска екранизация на играта. Не разбирам това. Като ще правиш екранизация на нещо, опитай се да се придържаш повече към оригиналната история, вече изпитана и доказала се като успешна. Филмовите студия взимат само концепцията, измислят някаква лайняна история, която им се струва по-"разбираема", и после се чудят защо никой, фенове и обикновени зрители, не харесва продукта им.

Доброто на RE:D е, че за разлика от филмите на Пол ДАБЪЛ Ю Андерсън, тук поне е останал някакъв, макар и малък хорър елемент. Поне в началото, но пак е нещо. За съжаление обаче и тук се проявява синдромът на твърде продължителните екшън сцени, които не допринасят кой знае колко към историята. Да, историята на RE:D не е нищо особено, за съжаление. Дразни ме това разглеждане на някакви отделни случки еди-къде-си, които не дават никакво отражение или развитие на основния проблем - че има вирус, който превръща хората в шибани мозъкоядци. Макар RE:D да си създава и развива собствена история с наличието на Б.О.О. в Източно Славянската Република (да, сериозно, това е името на държавата), не виждам как това се отразява по някакъв начин на самият свят. Някак... няма глобални последствия. Просто е взета концепцията (имаме вирус и зомбита) и е набутан Леон С. Кенеди като познато лице от игрите. Сменяш дизайна на няколкото изрода, сменяш името на Леон и това можеше да е просто random филм за зомбита.

Има обаче един голям плюс: визията. CGI анимациите стават все по-красиви. Някои от декорите тук са почти фотореалистични (за моето, рядко виждащо компютърна игра око). Сякаш пичовете от студиото са се опитали да се изфукат с нещата, които могат. Героите също са доста приятно направени, но тук забележки могат да се намерят. Първо, че при движение изглеждат леко замазани, blur-нати. Второ, че самото им движение е леко нелепо. До края на филма си мислех, че не е използван motion capturing, за да бъдат пресъздадени реалистични движения. От надписите разбрах, че е имало такъв, но изглежда самите актьори са се движели странно. Японска му работа. Нинджовска. Визуално обаче RE:D е доста приятен, като това може би е едно от малкото неща, които ме накараха да го изгледам.

За почитателите на зомбита, много стреляне и ползването на големи оръжия RE:D ще е приятен начин за убиване на час и половина. Всичко изглежда достатъчно истинско, за да кефи, а и ми допадна повече от последните 2-3 Resident Evil филма, които също наблягат твърде много на стрелянето. За феновете на играта RE:D също е задължително, предполагам, но те вероятно вече са го изгледали. За всички останали: ако ви е много, много скучно, ако Top 250 на IMDB не ви привлича и не искате да гледате The Babymakers, който качват в замунда през ден, "Resident Evil: Damnation" става за едно приспиване. Толкова.

PS: Леон е badass. Жалко, че май в новият игрален "Resident Evil" филм са се изгаврили с него. Но пък беше време да се появи... Шегите му в анимацията са доста плоски, но по-добре от актьорът в игралната версия. Ц, ц, ц.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...