Да посолим "Под прикритие"

В неделя вечерта NewsFeed-ът ми във Facebook бе залят от статуси от типа на "Под прикритие!!!!", "ИВО!", "Под прикритие започва :))))" и т.н. Имаше дори един статус "Под прЕкритие (сърчице)", който направо ми бръкна в "сърчицето". Минути по-късно започнаха да валят и цитатите от епизода, отново под формата на статуси. Ако трябва да съм честен, целият този странен ентусиазъм уби дори малкия интерес, който имах към премиерата на новия сезон на "Под прикритие".

Писал съм и преди за сериала. Факт е, че въпреки някои доста дразнещи недостатъци, първите два сезона ми харесаха и това определено е най-приятният за гледане нов български сериал, на който съм попадал. Предният пост за него дори беше много позитивен и даже сега, след като го препрочетох, забелязах колко похвали съм наблъскал. След като обаче през последната година си изгледал неща като "Breaking Bad" и "Boardwalk Empire", родният ни страхотен сериал вече не изглежда толкова страхотен.

Все пак вчера изгледах първия епизод и сега е време да си кажа какво не ми хареса. Изцяло зрителско мнение, без претенции да се правя на критик, разбира се. Но ви предупреждавам - шансът по-надолу да прочетете нещо положително е много малък.

Първо: ОК, разбирам, че режисьорите са гледали доста американски филми и сериали, усеща се, но защо беше необходимо на няколко пъти в епизода да гледаме излишно разтегнати сцени, в които примерно един герой върви по някакъв коридор, пуснали са ни някаква драматична музика, а де факто не се случва нищо драматично? Още в началото на епизода беше дразнещо, а по-нататък стана направо противно. Останалите сцени в епизода бяха добре, но тези сякаш целяха просто да убиват време.

Второ: актьорските умения на пича, който играе Мартин, няма да ги обсъждаме (Тошо, отслабнал си). Вече сме свикнали. Другите са си на поносимото ниво. Преексплоатирането на Захари Бахаров наляво-надясно обаче изиграва лоша шега, особено след като го видях да се мъчи като водещ на телевизионно шоу с раздаване на пари. Просто докато гледах епизода, виждах актьора Захари Бахаров, а не героя Иво Андонов. А това не е хубаво. Въпреки всичко, той остава сред най-добре справящите се в сериала, въпреки че героят му започва солидно да ме дразни. Мисля, че ще е най-добре в края на сериала Иво да умре (а и от морална гледна точка това ще е най-логичното за една мутра/гангстер/убиец), но няма да се учудя на някой изкелефещен, Prison Break-wannabe развой на събитията, в който ангелчето Мартин гушва букета, а лошите решават да се вкарат в правия път. Но за край е рано да говорим, да се върна на актьорите.

Има някои, които са достатъчно добри, че да не мислиш за тях с истинското им име - Джаро (дори не се сещам за името на актьора) и Бояна (тук вече се сещам за Койна Русева, въпреки че не знам защо) продължават да се представят много добре. Все пак като цяло актьорите се справят на ниво, но се забелязва колко некадърно играят "яките момчета". Количеството герои-мутряги, макар и някои само с епизодични роли, ми се струва нараснало, а това поражда доста нелепи сцени, в които човек, прекарващ по-голямата част от времето си във фитнеса, трябва да се прави на актьор. Както е тръгнало в НАТФИЗ трябва да открият специалност, в която да обучават хора само за мутренски роли, хахаха! Защо се смея, като е тъжно...

И за да кажа нещо наистина позитивно: Косъмът бе най-доброто нещо в този първи епизод. Като започнем от новата визия (за силни бради винаги имам похвали) и стигнем до комедийните сцени, в които са забъркани той и близнаците. Странно е, но това беше нещото, което най-много ме ангажира в епизода. "Защо си лош, бе?" ме разсмя с глас, но за репликите по-надолу.

Трето: историята се развива горе-долу смислено. Джаро в затвора, иска да се измъкне; Мартин успява да запази прикритието си още малко; Бахаров... простете - Андонов укрепва позициите си в подземния свят; Попов има проблеми в семейството. Всичко това е логично, нямам оплаквания за основната история. Оплаквания имам към сценария. Не знам дали е умишлено, но one-liner-ите, т.е. кратките, много запомнящи се и уж смислени реплики са станали още повече. Може би сценаристите са забелязали, че това се котира сред масите и затова са натиснали още повече в тази насока, но диалогът изглежда някак нереалистичен на места. Но моят проблем е по-скоро с това как аудиторията възприема видяното, защото постоянното цитиране на псевдо-мъдростите на герои като Джаро е смехотворно (но хората изглежда не могат да загреят). Четете книги, дявол ви взел.

Всичко тези неща вкупом ме накараха по-скоро да не харесам началото на новия сезон. Няма да следя сериала, може от скука да изгледам целия сезон наведнъж, когато приключи. Иска ми се да е последен, защото още от края на втори сезон бе ясно, че трети просто ще довърши историята. Съмнява ме обаче това да стане, имайки предвид как българските телевизии се вкопчват във всяка горе-долу успешна идея и се опитват да я изстискат докрай, като в крайна сметка само развалят доброто първоначално впечатление (примерите "Стъклен дом" и "Седем часа разлика" ви казват "здравей"). Така че най-доброто, на което може да се надяваме, е положението да не се влоши.

PS: Сериозно ли се очаква да повярвам, че Чочо Попйорданов е в състояние да тръгне да бие някого? Още повече - да успее? Още повече - този някой да е по-млад (и адекватен) от него?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Книги: "Половин свят" на Джо Абъркромби

Младеж, който отчаяно иска да е добър войн, но природата му го кара вместо това да е твърде добър човек. Момичето, което е твърде добро ...