Глупави, глупави БДЖ

Гара Пловдив. Денят е девети декември, пада се неделя. Ден след студентския празник. Навън доста упорито вали сняг и температурите спадат, докато вътре в гарата нервността и недоволството се повишават. Причината? БДЖ.

Поради някаква странна причина от БДЖ решиха да сменят разписанието на влаковете точно на тази дата, когато бе напълно нормално да се очаква огромен наплив по гарите, поради факта, че множество студентски групички и курсове се бяха разпръснали по вили и хотели из цяла България. Това изглежда не е било предвидено от железопътната компания, защото с разписанието определено имаше проблеми. 

Аз живеех с илюзията, че според новото разписание има бърз влак от Пловдив за София в 16:15. Когато пристигнах на гарата се оказа, че такъв няма да има. Електронното табло показваше, че бързият влак пристига от Бургас в 16:58 и потегля в 17:00. ОК, но на голямото табло с разписанието на всички влакове информацията бе същата като моята - бърз влак трябва да има в 16:15 и това е след промяната. Т.е. обявено е едно, случва се друго. Или поне аз останах с това впечатление.

Как да е, ясно беше, че ще се чака. Трагично-забавна обаче бе атмосферата в гарата. Не знам колко от вас са стъпвали някога в Централната гара в Пловдив, но тя не е особено голяма, ако я сравним примерно с Централна гара - София. И не само, че не е голяма, но и пейките са крайно недостатъчно. Говорим за метални пейки за по двама души, някъде около 20 на брой, максимум. В момента, за който ви разказвам обаче, в гарата имаше над 200 души, мнозинството от които, както се досещате, трябваше да стоят прави, в най-добрия случай облегнали се на някоя стена. От разговорите им се вдигаше толкова шум, че жалката аудио-система на гарата не можеше да ги надвика и всяко обявяване за пристигащи и заминаващи влакове не можеше да бъде разбрано.

Не съм сигурен, че това с пейките е проблем конкретно на БДЖ. Мисля (макар че е много вероятно да бъркам) поддръжката на гарата да е общинска задача. Положението е такова откакто пътувам (4 години) и не мога да си обясня как никой не може да осъзнае необходимостта от повече пейки за чакане. Определено задача, с която общината (пак казвам - не съм сигурен, че е нейна отговорност) трябва да се заеме, особено когато за коледна украса, например, се отделят адски много пари, които могат да отидат за нещо по-практично и полезно. ПЕЙКИ ЗА ГАРАТА! ПЕЙКИ!

Та висим си ние прави, чакаме влака в 17:00. В 5 без 20 става ясно, че има десетминутно закъснение. В 16:58 (когато по принцип трябваше да пристигне влакът) закъснението става 30 минути. Просто страхотно, но не е нещо необичайно. Имало е доста по-сериозни закъснения. Все пак влакът пристига в около пет и половина, но... само с четири вагона. Крайно недостатъчно за броя хора, които се бяха наредили с по 1-2 сака на перона в очакване да потеглят към вкъщи/мястото, в което учат. Последва натъпкване, при което коридорите се напълниха с хора. Това, че първото купе на първи вагон стоеше полупразно, защото бе заето от служебни лица (кондуктор, двама полицаи) няма да го коментирам. Но пък е показателно колко хора имаше, след като съм пътувал 20 и няколко минути от Пловдив до Пазарджик, а се разминах с кондуктора чак при вратата, малко преди да сляза.

Това са само част от нещата, които отблъскват хората от ползването на железопътен транспорт у нас. Закъсняващи влакове; малко на брой вагони, дори когато е нормално да се очаква голям наплив на пътници; също така вагоните са стари и мръсни в повечето случаи, но за това вина имат и пътниците; подобни малоумия с гарите - малко пейки, кофти звук, ниска температура (в случая визирам гара Пазарджик). Това с неясното ново разписание беше някакъв бонус, с който не се бях сблъсквал досега.

Приоритет на държавата трябва да е спасяването на БДЖ, защото приватизацията на дружеството за железопътен транспорт не е предпочитан вариант. И, разбира се, начело да се сложи кадърен ръководен екип, защото някак личи, че нещо не е както трябва... Толкова ли е трудно?

Оплакващ се клиент/постоянно пътуващ студент.
Мерси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...