Филм: "Хобит: Неочаквано пътешествие"

ПОСТЪТ Е SPOILER-FREE, Т.Е. МОЖЕ ДА СЕ ЧЕТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ ДОРИ ВСЕ ОЩЕ ДА НЕ СТЕ ГЛЕДАЛИ ФИЛМА.


Постер, за да е шаренко.

Не бях особено ентусиазиран за премиерата на "The Hobbit". Имало е периоди в процеса на развитие на проекта, в които съм се интересувал от това какво се случва (драмите с отказването на Дел Торо, встъпването в длъжност на Джаксън и т.н.), но въпреки че съм доста голям почитател на творчеството на Толкин, 14 декември не беше дата, която да чакам с чак толкова голямо нетърпение.

Още с появата на надписа "The Hobbit" в началото на филма обаче, това се промени. Изпитах огромна радост и умиление от факта, че още една част от написаното от Толкин ще оживее пред очите ми под формата на филм. Забравих всичките си притеснения и мрънкания по въпроса с разтягането на една не голяма книга в цели три филма. Отпуснах се и във възможно най-голяма степен се насладих на приятната приказка, която "Хобит: Неочаквано пътешествие" представлява.

За тези, които не знаят - книгата "Хобит" е написана доста преди "Властелинът на пръстените", т.е. новите филми всъщност са prequel на Джаксъновата трилогия по "Властелина" и разказват за голямото приключение на Билбо Бегинс (чичото на Фродо) и компанията от 13 джуджета, опитващи се да си върнат дома - Самотната планина. "Хобит" е книга, ориентирана към всякакви аудитории, не е така мрачна и натоварваща в определени моменти като "Властелинът...", и в голяма степен поради тази причина филмът "Хобит: Неочаквано пътешествие" също е доста по-шарен и лек за гледане. Беше напълно очаквано и е хубаво, че е така.

Недостатъците са напълно пренебрежими, а промените в сравнение с оригиналния материал (т.е. книгата) не се натрапват. Не, че ми направиха голямо впечатление, имайки предвид колко отдавна съм я чел. Единственото ми по-сериозно оплакване е, че на едно-две места филмът изглежда твърде удължен, някак насилствено. Можем да си затворим очите обаче, защото всичките му 2 часа и 40 минути са интересни и забавни.

Идете на кино и гледайте "Неочаквано пътешествие". Гледах го с 24 кадъра в секунда, но в някои кина в София я има и 48 FPS версията, която по-скоро не ви препоръчвам, заради някои оплаквания тук и там. При 24 FPS версията всичко е наред, не натоварва повече от обичайните филми в 3D. Най-важното обаче не са техническите детайли, а че отново имаме шанс да се потопим в атмосферата на Средната земя или поне във визията на Питър Джаксън за нея, която е, разбира се, прекрасна. Възползвайте се от този шанс.

И да не забравите, че това е първият филм от нова трилогия. Просто напомням.

PS: Радвам се, че последният пост за 2012-та ще е за нещо толкова приятно като "Хобит". Желая ви весело посрещане на новата година, а Толкин феновете можем да си пожелаем и още адаптации, поне на материала, който може да бъде филмиран на кино или телевизия по някакъв начин. Много ми се иска да видя rated R филм (филми) по "Децата на Хурин", хъхъхъ.

1 коментар:

  1. За много години, Бирето :) Жив и здрав да си и всичко най-добро ти желая.
    Ревюто е 6 точки, филма също :)

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Защо, бе, Marvel?!?

Скъпи блогочетци, разчитам на факта, че повечето от вас не живеят в пещера (не Пещера, там имам верни другари) и знаят, че това чудо "...