Филм: "Dredd 3D"

"I AM THE LAAAAAAAW!"

Изненадващо за мен, доста хора не си спомнят филма "Judge Dredd" със Силвестър Сталоун, а той дори не е толкова стар (1995-та). Спомням си как съм го гледал още като хлапе на видео-касета и най-голямо впечатление ми беше направил човекът с механични части по себе си/роботът с плът по себе си, който сега разбирам (от Wikipedia, разбира се), че се казва Mean Machine Angel. Не всички обаче сте пораснали или сте се интересували от творчеството на Сталоун, Шварценегер и Ван Дам, изглежда. Не, не го гледайте. Май е доста слаб филм. Няма как да съм сигурен, след като в съзнателните ми години не съм си правил труда да го гледам пак. И вие недейте.

Тазгодишният "Dredd" (имащ едно 3D зад името, познайте защо) обаче е доста приятен филм, който може да изгледате в някоя скучна вечер или следобед. Предупреждавам обаче, че е по-мъжки филм - тук няма да откриете любов или някаква по-сериозна драма. Филмът е с R рейтинг в Щатите (т.е. трябва да е с +18 такъв у нас) и то напълно оправдано - има доста цветни (буквално) сцени на насилие в него, макар и доста по-малко, отколкото очаквах.

На постера трябваше да пише "I AM THE LAW", по дяволите!

Иначе съдията Дред също е комиксов герой, макар и английски такъв, и новият опит за екранизация на комикса май е доста по-добър от този със Сталоун. Става дума за недалечното бъдеще, където светът е радиоактивна пустош и над 800 милиона души живеят в огромния Мегаград-1. Напълно нормално престъпността е също толкова огромна и за спазването на закона се грижат "съдиите" - нещо като полицаи, които отиват на мястото на престъплението и автоматично издават (и изпълняват) присъдата. Съдия, жури и екзекутор - това е всеки съдия. Такъв е и Дред(д?), само че той е и от най-стриктните и ефективни. Никога не сваля каската си, винаги е с едно такова сърдито изражение и е изключително добър в работата си. Когато обаче се оказва затворен в един огромен жилищен блок (200 етажа...) заедно само с една новобранка, се оказва, че и за най-добрите съществуват предизвикателства.

Примерно. Не исках да звучи твърде надъхано. Странно е, но основната концепция адски наподобява тази на азиатския "The Raid: Redemption", въпреки че доколкото знам не е имало "кражби". И все пак малко съмнително изглеждат нещата. Това обаче няма значение - "Dredd" е приятен филм сам по себе си. Bullet time ефекта в някои от сцените (целящ единствено да оправдае 3D-то и да предложи някоя друга шаренийка) е логически подплътен с дрогата, която лошите типове ползват. Партньорката му е симпатично момиче и интеракцията помежду им ми допадна, още повече, че създаде някои освежаващи цялата атмосфера весели моменти. Лена Хадли (Церсей от "Game of Thrones") обаче не е нищо впечатляващо като злодей и е може би едно от малкото по-слаби неща във филма.

Та това е. Вижте го, особено ако сте двуглав. Това е филм като за нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...