Препоръчан сериал: "Homeland"

Гледайте този сериал!

Не знам по какъв друг начин да започна. От наистина много време, може би от най-добрите епизоди на "Breaking Bad", не ми се беше случвало сериал да ми е толкова интересен и когато свърши един епизод да пускам веднага следващия, за да разбера какво ще се случи. "Homeland", макар и чак във втория си сезон, успя да постигне това и определено е нещо, което горещо препоръчвам на всеки, който се чуди какъв сериал да започне.

Преди да започна "Homeland" Клеър Дейнс не ми беше особено симпатична, а Деймиън Луис не ми вдъхваше доверие като за главна роля. И хоп - оказа се, че двамата правят ролите на живота си в този сериал.

Основната фабула е следната: Кери (Клеър Дейнс) е анализатор в ЦРУ, разследващ терориста Абу Назир и дейността на неговата мрежа. От свой информатор тя научава, че американски войник, пленен в Ирак, е бил "обърнат" и превърнат в терорист. Малко по-късно при операция в Ирак е открит Никълъс Броуди (Деймиън Луис) - щатски войник, изчезнал преди осем години и оттогава считан за мъртъв. Броуди разказва, че е бил държан в плен и измъчван. Никой не се съмнява в думите му и той е върнат в САЩ като герой, желан от медии и политици. Кери е единствената, която таи съмнения, че Броуди е сменилият страните американски войник, и превръща в своя фикс-идея това да докаже, че завърналият се герой всъщност е терорист.

Сериалът по един много интересен начин показва част от ситуацията в Щатите след случилото се на 11 септември. Сценарият, съчетаващ добре развити герои с един голям, постоянно променящ се план, е подплатен и с качествен каст, особено в трите главни (според мен) лица - Кери, Броуди и Сол, който е нещо като ментор на Кери в ЦРУ и единственият човек там, който е склонен да повярва на предчувствието й.

"Homeland" има 2 излезли сезона, всеки от които с по 12 епизода от по един час. Първият му сезон е по-скоро въвеждащ в историята - действието е доста бавно и това може да откаже някои от вас, но ако имате търпение, изобщо няма да съжалявате. Към средата си историята става по-завъртяна и най-накрая започват да се случват интересни неща. Вторият сезон пък е съвсем различен и като атмосфера сякаш е друг сериал - във всеки епизод се случват важни неща за историята, каквито понякога не виждаме дори в season finale-тата на някои сериали. Сериалът постоянно държи в напрежение и създава онова усещане, за което писах в началото - желанието да пуснеш следващия епизод, защото предният е завършил с твърде голяма въпросителна. Когато най-малко очакваш - БУМ - сериалът те шокира или поне изненадва по някакъв начин.

Единствените негативи, които мога да посоча са, че във втори сезон личните драми на някои от по-младите герои не ми допаднаха, макар уж да намират мястото си в цялата история. Още едно нещо не ми хареса: до един момент сериалът създава много интересна представа за света - не са ли терористи и хората, които бомбардират селища с мирно население, защото предполагат, че там се крият терористи? По-късно обаче това е оставено настрана и се връщаме на старата песен "щом не харесваш Америка, значи нещо не ти е наред".

Другите неща са детайли, но за някои от вас може да имат значение, така че: Златен глобус и Emmy за най-добър драма сериал; Клеър Дейнс също печели двете награди за главна женска роля, а Деймиън Луис грабва само Emmy, макар да е номиниран и за Златен глобус. А оценката от 8.6 в IMDB лично според мен му е малка. Дайте му шанс, имайте търпение и ще видите, че сте направили добър избор на ново нещо за гледане.

1 коментар:

  1. След като те послушах за Community, вече ми е ясно, че вкуса ти за сериали е на ниво :)
    Ще му дам шанс.

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...