WrestleMania - showcase of the... re-matches (статия)

Наближава най-голямото събитие в света на кеча за 2013-та - "WrestleMania 29". И напълно нормално е, че с едва пет седмици до него, една от най-солидните дискусии е тази за мачовете, които ще видим тази година. За разлика от предни години обаче, тук има едно сериозно оплакване, свързано с трите най-важни мача:

- The Rock vs. John Cena (защото бе главен мач и на миналогодишната 'Mania)
- Triple H vs. Brock Lesnar (защото го гледахме на SummerSlam 2012)
- The Undertaker vs. CM Punk (защото са имали поне 2 мача помежду си на по-маловажни PPV-та през 2009-та година и много хора не смятат, че мястото на Пънк е точно тук)

Като за начало трябва да формулираме по-общото оплакване и то е защо на най-голямото шоу за 2013-та ни се предлагат мачове-реванши, които или сме гледали в рамките на миналата година и/или не предизвикват необходимия интерес, при условие, че на хартия е възможно да видим много по-добри и по-свежи комбинации (примерно Леснър-Тейкър, Сина-Тейкър, Леснър-Скалата и др.).

Веднага давам отговора, поне така, както аз го виждам. Причините са взаимосвързани, но ще се опитам да ги дам с някакъв ред. Да започнем от това, че "WrestleMania" се превърна в огромно фестивално събитие, чиито мащаб е изключително голям и интереса към което съществува дълго преди да са обявени мачовете за него. Не мачовете създават първоначалния интерес към шоуто - той си е там, независимо дали е икономически (от гледна точка на потенциални градове домакини) или фенски (интересът към следващата 'Мания започва дори преди да е минала текущата). Става дума за огромно събитие, което привлича не толкова със съдържанието си в конкретната година, колкото с вече утвърденото си име и история.

Какво следва от това? Няколко неща. Първото вече го споменах - множество градове в Щатите искат да са домакини на някоя следваща WrestleMania. Те знаят, че тя ще доведе хора (и парите им) в техния град. Представителите на тези градове не се интересуват от мачовете или историите. Те знаят, че 'Мания като марка продава и искат тя да продава на техен терен, за да спечелят от това.

Второ, местата в залата/стадиона, ако изобщо това е фактор, се изкупуват месеци преди събитието. Месеци преди да се знае дори един мач от карда. Феновете искат да присъстват на събитието и поне в момента на закупуване на билета за тях това е най-важното, а не какви ще са мачовете. Мачовете идват чак месец-два преди 'Мания, но желанието да си там и да си част от спектакъла е от много по-рано. След като вече си купил билет, шансът да се откажеш "защото кардът не ти харесва" е минимален - все пак ти не си купил билета за конкретен мач, а за самото събитие като идея.

Третото нещо е подобно, макар и по-различно - зрителите у дома, които ще платят, за да гледат шоуто на PPV. Те вече решават до последния момент, така че за тях мачовете са от по-голямо значение. И все пак марката "WrestleMania" отново е фактор. Ако си casual фен и през годината си склонен да дадеш пари за само едно PPV, то вероятността то да е "WrestleMania" е най-голям. Отново заради името, историята и вече прочутата атмосфера, която 'Мания създава дори да я гледаш пред телевизора.

От тази гледна точка не е толкова трудно да убедиш потенциалните купувачи да купят PPV-то. Най-често ти е нужен един по-продаваем мач, а другото да е просто от "на ниво" до "солидно". Тук въпросът не е колко dream мача можеш да наблъскаш в една Мания, а колко са ти нужни, за да я продадеш. Когато един dream мач ще ти докара милион и половина PPV купувания, защо ти е да слагаш дори само още един, когато съзнаваш, че всъщност милион и половината е най-високата реална бройка зрители, която можеш да постигнеш. Не е 100 процента сигурно, че втори dream мач ще накара нови милион и половина фенове, които да си дадат парите, за да гледа. Или че трети dream match ще направи бройката 4 милиона и половина. Абсурдно е.

Когато знаеш, че с един dream мач можеш да изстискаш максимум от милион и половина, е най-разумно от бизнес гледна точка да оставиш другите възможни dream мачове за друга година - за някоя следваща "WrestleMania" или за някое следващо PPV. Защо? За да можеш и при тях да изстискаш максимума продажби.

Някои мачове (като Сина-Скалата) имат потенциала да продадат няколко PPV-та без значение дали историята е добра или не. Един вариант е за два или три поредни месеца да сложиш двамата в МЕ-та на няколко поредни PPV-та и да изстискаш всичко, което можеш. Но когато пак решиш да ги изправиш един срещу друг на голямо ППВ (Мания, примерно), мачът им вече няма да има същата притегателна сила и продаваемост, защото вече са се били в три поредни по-малки PPV-та. Когато обаче градиш мач между тях за 'Мания в продължение на една година и този мач отмине, ти се открива друга възможност - да градиш реванша възможно най-много време. Феновете на Сина са разочаровани. Искат да видят как "техния човек" бие. Когато след една година дойде Мания и се очертава реванш между него и Скалата, те ще дадат пари да видят този мач с надеждата, че Сина ще бие. Но те не са всички купувачи, просто ги давам като пример. Както казах, много хора ще си купят Мания, защото е Мания. Има и такива, които просто имат интерес да видят втори мач между Сина и Скалата. Това, че (с)марковете по интернет-форумите и сайтовете за новини са против този мач, не означава, че всички зрители (потенциални купувачи) са против него. И докато в мача има пари, от WWE ще гледат да се възползват от него.

Както в случая. В Сина-Скалата все още има пари и те го знаят. Затова и изчакаха цяла година за този реванш - защото това, че е на Мания, една година след първия, го прави специален и по-продаваем. Защото победа на Сина ще отвори възможност за още изстискване догодина с един трети мач, който да реши спора между двамата. Не го пожелавам на никого, не ме мразете, просто посочвам логиката. Същото донякъде е и с Леснър. След като вече го имат подписан за още 2 години, за тях е по-изгодно да "доизстискат" историята му с ННН, защото други вероятни мачове с негово участие (срещу Скалата, Гробаря, Пънк) могат да бъдат използвани, за да бъде продадено някое друго PPV.

А кога ще видим dream мачовете? Това е въпросът, който тормози интернет-феновете. Щом на най-голямото шоу не им се предлагат всички най-големи мачове, които те искат, кога изобщо ще им бъдат предложени те? Отговорите може да са няколко, но почти сигурно е, че ще се случи. Може би на някоя следваща 'Мания, когато няма да има "Скалата-Сина" или друг подобен мач за доизстискване. Тогава ще е необходимо да се "пъхне" в карда един (но само един) наистина продаваем мач и някоя от гореизброените фантазии на (с)марка ще има късмета да се сбъдне. Но най-вероятно само една, защото освен 'Мания има и други PPV-та.

И това е вторият отговор - другите PPV-та. Не е само 'Мания. Както вече казахме - тя се продава сама. Не така стоят нещата с останалите 11 (примерно). Дори другите три от големите 4 - Royal Rumble, SummerSlam и Survivor Series - са много далеч от 'Мания като притегателна сила и много повече от нея се нуждаят от dream мач, който да привлече повече купувачи. Това е причина да видим Lesnar vs. HHH на SummerSlam и Punk vs. Rock на Royal Rumble.  Няма да се учудя, ако някой от мачовете, които искаме за тази 'Мания, го видим след едва няколко месеца на SummerSlam (Rock vs. Brock, например). Защо? За да може и това PPV да бъде купено от възможно най-голям брой зрители.

Истината е, че другите PPV-та освен Мания се нуждаят много повече от нея от dream мачове. Аргументът "ама това е Мания и на нея трябва да е най-хубавото" не важи от бизнес гледна точка, не и когато е ясно, че тя се продава и сама. Точно затова тази година ще гледаме два реванша и мач, който сме гледали два поредни пъти на по-малки PPV-та. Защото и те са достатъчни да продадат 'Манията. Другото... някога в бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...