Сбърканата "WrestleMania 29" (превю)


Тази година интересът ми към "WrestleMania" е в най-ниската си точка от години насам и това личи от факта, че шоуто ще получи нещо като превю едва няколко часа преди да започне. Освен други причини, като "истински живот" (непознато понятие за много "с"маркове, но това е просто шегичка), вината в голяма степен не е моя, а на WWE. Ето я най-чистата
 формулировка на всеобщото недоволство към тазгодишната 'Мания:

При възможността да използват в едно голямо шоу нередовни кечисти (свободен превод на "part-timers") като Брок Леснър, Скалата, Undertaker, Крис Джерико и Triple H, стабилните големи в момента като Джон Сина, CM Punk, Ранди Ортън, Шеймъс, и голям брой млади таланти с големи надежди в тях (Bryan, Ryback, Ziggler, The Shield), WWE не изградиха някой от мечтаните кардове за WrestleMania 29, а вместо това предложиха един доста посредствен кард, оглавяван от два реванша на мачове от миналата година.

Тези два мача, както се досещате, са The Rock vs. John Cena и Brock Lesnar vs. Triple H. Първият е най-голямо разочарование като развитие на история и хайп (съжалявам за чуждицата) - скучни сегменти с почти никакво действие, еднообразни глупави промота, твърде много уважение и адски малко емоция, липсващ по шоутата шампион, почти ясен резултат. И все пак този мач ще закрие Манията и, най-вероятно, с победата на Сина ще развали настроението на доста хора.

Леснър и ННН успяха да оправдаят втори мач помежду си с няколкоседмична история, която от конфликт между Винс Макмеън и Пол Хеймън, наистина логично се превърна в продължение на враждата между Звярът и Зетят. Миналата седмица гледах мача им от "SummerSlam 2012" и беше доста готин мач, така че тук поне можем да се надяваме на липса на прояви на уважение и нещо по-агресивно (в кеч-смисъла на "агресивно"). И макар нещата също да сочат към победа на ННН, тук все пак я има надеждата, че Леснър отново ще победи.

И все пак най-добре билднатият от трите големи мача и този, който, колкото и да е странно, изглежда като истински main event, e Undertaker vs. CM Punk. Въпреки почти сигурното 21-0 е ясно, че ще получим доста драма, засилена от някои доста силни сегменти през последните седмици, най-шокиращият от които бе този, в който Пънк изсипа върху тялото на Тейкър съдържанието на урната, някога носена от вече покойния Пол Берър. WWE тръгнаха по доста тънка линия, вкарвайки реалната скорошна смърт на свой бивш служител като основна част от кеч-история. Това обаче успя да създаде поне някаква емоция във феновете и лично в моя случай засили интереса ми и към мача, и към Манията като цяло. И имайки предвид, че тази вражда предложи най-интересните сегменти от трите главни вражди, лично аз я считам за главната вражда/мач от страна на RAW.

Определено шокиращ и някак смущаващ сегмент, в който "лошият" в история пребива "добрия", след което изсипва върху него и върху себе си пепел от погребална урна... която наскоро починалият (наистина, а не по сценарий) бивш мениджър на добрия е разкарвал години наред. Много символика и много риск за PG-13 шоу. А някои хора почнаха да мрънкат...

Тук е сбъркаността на тазгодишната "WrestleMania". Освен че кардът въобще не впечатлява, акцентът пада не върху уж важните мачове, а върху други. В RAW вместо върху Сина/Скалата (където нищо не се случи), акцентът падна върху Тейкър-Пънк. По същата логика в SD акцентът пада най-вече върху The Shield vs. Orton/Big Show/Sheamus, eдна много добре изградена вражда, която най-вероятно ще завърши с много готин отборен мач, но която също така "краде" светлината на прожекторите от уж най-важния за синьото шоу мач за световната титла между Джак Суагър и Алберто Дел Рио - мач, който започна с големи надежди, но бързо загуби инерция и сега всички се молят Долф Зиглър да кашира Money in the bank куфарчето си на Мания и да стане шампион. Ако това стане, ще си говорим за другите проблеми, които ще произлязат от това.

Какво искам да видя аз от тази Мания? Punk-Taker, Shield vs. Sheamus/Orton/Show, HHH-Lesnar, Jericho-Fandango и Ryback-Mark Henry. Интересът ми е най-голям за първите, нататък спада, но очаквам поне качествени и разнообразни като стил мачове. Тъжно, но двата мача за световни титли изобщо не ме очароват. За други малоумия в карда, като мача за IC титлата, липсата на такъв за US титлата, слабият мач за отборните титли и мачът 4 на 4, по-добре да не ги засягаме, за да запазим позитивната настройка в последните часове преди Мания.

Изводът, за да не става постът твърде голям - тазгодишният път към Мания започна горе-долу добре, но вместо да набира инерция, бързо я губеше, а с нея и интереса на феновете. След като стана ясно, че трите големи мача ще са в един или друг смисъл повторения, надеждата се насочи към мидкард мачовете, но пък около тях бързо се развихри хаос, подкрепен с недостатъчен буукинг, който превърна и тях по-скоро в разочарование. И сега надеждите ни са WM29 да предложи качествени мачове и няколко приятни изненади, които да я спасят от това да бъде определена като провал. И под провал имам предвид провал в очите на феновете, защото тя ще е огромен финансов успех, както винаги. Но колко време ще продължават финансовите успехи, когато шоуто спре отговаря на рекламата.

Желая ви приятна WrestleMania!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...