Ревю: "Iron Man 3"

Познатата "какво да облека тази вечер?" ситуация.

Плюсове:
+ Филм по комикс.
+ Робърт Дауни-джуниър, който просто е роден да е бъде Тони Старк.
+ Вмъкването на идеи от различни комикс-истории: Mandarin, A.I.M., Iron Patriot, Extremis и т.н.
+ Повече от приличен актьорски състав, като всеки стои добре на мястото си
+ Достатъчно много хумор, както и доволно количество екшън.

Минуси:
- Режисурата на Шейн Блак. Не за друго, ами в определени моменти филмът прилича повече на "Смъртоносно оръжие" с фантастични елементи, отколкото на нов "Iron Man".
- Ретро атмосферата на места, отново следствие на това кой е на режисьорския стол.
- Вмъкването на твърде много идеи от различни комикс-истории (виж горе), което не позволява някои от тях да бъдат хубаво разработени.

Така е по-лесно, нали? Плюсове, минуси, трето, пето... И все пак май така се създава усещането, че филмът по-скоро не ми е харесал, а това не е така. Харесах "Iron Man 3", при това доста. Минусите са неща, които са направили впечатление на мен, но много хора въобще няма да усетят нещо подобно. Плюсовете пък, колкото и кратко да са описани, са важни съставки за едни приятни два часа, каквито "Iron Man 3" предлага.

За добро или лошо, в този филм може да се види може би най-големият "WHAT THE FUCK" момент в Marvel филм досега. Без да спойлвам каквото и да е, само ще кажа, че ченето ми увисна в един момент, а сърцето ми се сви от недоволство, провокирано от една солидна гавра с оригиналния комикс-материал. И макар тази гавра да бе замаскирана с хумор, белегът от шамара остана на лицето ми, както най-вероятно е и с повечето комикс-фенове. Като гледате филма ще разберете за какво говоря.

Но да приемем, че това не е толкова важно. Споменах горе различната атмосфера. Тя е факт. "Iron Man 3" напомня за първите два филма най-вече в началото си, като постепенно отива в друга насока, в която по-важни са хората, а не роботизираните костюми, като същевременно се появява друг фантастичен елемент (Extremis). Филмът сякаш се чуди какво е - дали като "Iron Man" 1 и 2 се обляга на технологиите, дали е екшън-комедия или пък твърде пуканков филм с много фантастика и моменти като бълване на огън.

Добър опит, макар и малко странен, от страна на Шейн Блак, но ако ще има "Iron Man 4" предпочитам не той да е на режисьорския стол. Защо? Защото най-вероятно ще предложи още от същото. "Същото" тук не е лошо, става за един филм, но не ми се гледа "Iron Man 4/Смъртоносно оръжие 2". Един от по-добрите варианти е Хепи Хоган, така де... Джон Фавро, да се завърне на режисьорския стол.

И костюмите да са по-малко, моля.

А ако открият и как да замажат ОГРОМНАТА гавра в злодейската част ще съм още по-доволен.

Друго искам ли? Май не. И все пак "Iron Man 3" е хубав филм. Идете да си дадете парите за него, за да не обеднеят Marvel/Disney. Пък и 3D-то тук е горе-долу смислено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Защо, бе, Marvel?!?

Скъпи блогочетци, разчитам на факта, че повечето от вас не живеят в пещера (не Пещера, там имам верни другари) и знаят, че това чудо "...