"300: Rise of an Empire" - първи трейлър, детайли около историята и общи приказки

 Постер. Спартанец. Със синя наметка, за да предположим, че е спартанец-моряк. И го шиба дъжд, а той не трепва, за да потвърди, че е спартанец-моряк. Ц, ц, ц, ц, ц....

С какво помним филма "300"? Да видим... Много готина визия, типична за филмите на режисьора Зак Снайдър; "спартанци", които сякаш са правили лицеви опори и коремни преси до самия момент, в който влизат в кадър; разни битки, в които се режат крайници и пръска кръв; забавен каданс в битките, за да можем да видим как същите крайници и кръв летят наляво-надясно; трогващ финал. А, да, и малко голота, опорочена от извратените идеи на Франк Милър.

Кой е Франк Милър? Човекът, написал комикса "300", върху който е базиран филма. Също така той е човекът, който от доста време уж подготвя комиксовото продължение, озаглавено "Xerxes" (демек Ксеркс), върху което пък ще е базиран новия филм, носещ доста по-слабото заглавие "300: Rise of an Empire". Както съм казвал и преди обаче, филмовите продуценти с право се съмняват в акъла на зрителите и затова винаги предпочитат за по-сигурно по заглавието да си личи, че става дума за продължение.

А ето го и първия трейлър за "300: Rise of an Empire", появил се вчера в Интернет:Писна ми да пиша постове за трейлъри. А като се замисля, че до края на седмицата ви чака още един... Преглъщам недоволството от собствените си теми (които сам си избирам) и се впускам в малко повече обяснения за историята на предстоящия филм/комикс.

Историята

Колкото и да е странно, тук не става дума нито за продължение на първия филм, нито за абсолютен prequel (т.е. предистория), както се очакваше предварително. Голяма част от действието на "300: Rise of an Empire" се развива по абсолютно същото време, по което и битките в оригиналния "300". Разликата тук е в мащаба - докато "300" бе фокусиран върху Битката при Термопилите, където 300 напомпани, обезкосмени и намазани с масло кечис... спартанци се колеха с цяла персийска орда, то тук ще проследим един по-дълъг период от време. Историята ще започне 10 години преди горепосочената битка и ще проследи пътя на Ксеркс (персийския император с убер мъжествено излъчване) към достигане на "божественост". Звучи добре, да? Да, ама не.

Ксеркс няма да е главен герой нито във филма, нито в комикса (тъй като те май ще са горе-долу еднакви). Вместо това имаме нов добър герой - Темистокъл (Съливан Стейпълтън, който за пръв път чувам), както и нов основен злодей - Артемизия (Ева Грийн... с погледа). Историята ще се фокусира върху тях, макар че се очертават появи както на уродливия предател Ефиалт (мисля), така на от крал Леонид (Джерард Бътлър, да). Как е възможно? Както споменах "300: Rise of an Empire" ще обхваща по-голям период от време, включително и събитията от "300", така че появата му е напълно възможна.

Франк Милър, тъй като е готин, споменава и че кулминацията на филма ще е грандиозна морска битка, част от която виждаме и в трейлъра. Браво, г-н Спойлер! Не, че има значение. За "Xerxes" (комикса) се говори от много време, но той така и не се е появил до ден днешен. Веднага щях да обвиня Милър в мързел, но се замислих, че може би са решили да съчетаят излизането на комикса и филма. Защо? Защото ако комиксът излезе пръв, Световната широка мрежа ще бъде буквално залята (като корабите в трейлъра) от спойлери относно историята на филма. Това пък, както се досещате, може да не се отрази добре на билетопродажбата.

Мнение за трейлъра

Двете минути, които вероятно и вие вече сте изгледали, ме изненадаха доста приятно. Когато разбрах за филма и за малоумното му работно заглавие "300: Battle of Artemisia" (което звучи отблъскващо евтино), както и че Зак Снайдър е решил вместо него да режисира "Man of Steel" (може би умно решение), не бях особено оптимистичен. Признавам - очаквах нещо наистина евтино, тип "да доизстискаме идеята, ако ще и да го пуснем направо на DVD". Трейлърът обаче изглежда изненадващо добре - познатата ни шарено-красива визия от филмите на Снайдър в комбинация с много, много бой. Това са и нещата, които е напълно нормално да очакваме от продължението на "300", но хубавото е, че изглеждат добре направени, а не претупани, евтини и обречени на провал. Склонен съм да кажа "палци горе" и да дам шанс филма.

Не разбирам обаче странното решение премиерата му да бъде преместена от август тази година на март 2014-та. Страх от конкуренцията на някой летен блокбъстър, за който не мога да се сетя в момента? Или Снайдър е решил да си остави време за преработки, в случай, че не му хареса какво е направил новият режисьор?

Каквото и да е, нови кланета между спартанци и персийци няма да видим още доста месеци. Този трейлър идва просто ей така, за да ни подразни, но пък и да вдъхне малко увереност, че можем да получим приятен пуканков филм, а не тотален провал.

PS: В блога в момента има толкова много вградени клипове, че не знам как зарежда на хората с по-слаб нет. Ако има проблеми - информирайте ме, за да ги понамаля и заменя просто с линкове. Шаренията ме радва, но за удобството на читателите ще се направят жертви.

2 коментара:

 1. Като си взех първия компютър през 2007, точно "300" беше филма който си изтеглих още същия ден. И му се кефих доста, признавам без бой.
  Не знам какво да очаквам от това продължение. Някак си ми е безразлично. Разбрах за него миналата година като го снимаха в "Бояна". Спомням си че тоя главния актьор се оплаква, че под прозореца на хотелската му стая се вихрела чалга по цяла нощ и не можел да си отспи.
  Ще го гледам, вероятно. Засега чакам редица други филми.

  П.С.: Биров, ще ми бъде интересно да напишеш привю на "Pacific Rim".

  ОтговорИзтриване
 2. Точно това, че е сниман в "Бояна", повдига много въпроси. Колкото до "Pacific Rim" - няма какво толкова да се пише като ревю. Идеята не е лоша (макар и ужасно стара), а каквото съм видял досега не ме е впечатлило особено. Та превю едва ли. Може би ревю, когато излезе на DVD.

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...