Комикси: "Batman: The Court of Owls" = шедьовър.

 Бухал. Батман. Готъм. Кръв.

Знам, че думата "комикс" ви стряска или най-малкото ви се струва детинска, но имайки предвид в какви прекрасни времена живеем и кои филми правят най-много пари в световен мащаб, е време про-комикс пропагандата да започне. И за да бъде започната тя качествено, първото нещо, което ви предлагам, е една от най-добрите истории, които някога съм чел: "Batman: The Court of Owls".

Да започнем с малко предистория. DC Comics "рестартираха" всички свои комикси, уж с идеята да привличат нови читатели. Това означаваше почистване на повечето им поредици от излишната тежест на твърде сложни взаимоотношения между героите, трупани с години. Също така и изчистване на номерацията на комиксите. "The Court of Owls" е първата голяма история в комиксите за "Batman", основната част от която се развива в броеве от 1 до 11 на едноименната поредица.

Фабулата: Брус Уейн замисля голям проект, който да модернизира лика на Готъм. Точно по това време в града се появява нов, мистериозен убиец, ликвидиращ жертвите си с множество ножове за хвърляне, всеки от които с нарисуван бухал на тях. Зад гърба на първата жертва е оставено съобщение, че самият Брус Уейн ще е следващ. Така на Батман му се налага да разследва кой иска да го убие, като в същото време трябва да пази гърба си (и не само своя) от опити за покушения. Най-странното в случая е как всички около Уейн започват да му припомнят за една стара приспивна песничка, разказваща за Съда на бухалите, контролиращ Готъм от сенките.

Това е само бегла идея за първите няколко страници на първия брой, като се старая да не ви спойлвам нищо. Защо? Защото независимо дали сте пипали комикс или не, "The Court of Owls" си струва да се прочете. Историята му е толкова добре написана, че би се превърнала в много добър роман (ако не говорехме за Батман) или в един зрелищен и дълбок филм по комикс. С развитието й Батман бива изправен пред изключителни физически и психически изпитания, които достигат своя връх в "The Night of Owls", кулминационната точка, когато се налага на цялото бат-семейство (Nightwing, Robin, Red Robin, Batgirl) да се борят за "душата на Готъм".

Ей тук някой (не съм аз, честно) е качил .rar архив с броевете на "Batman" от #1 до #11. Ще са налични поне през следващите 2 седмици, после ще трябва да обикаляте из пиратския залив в търсене на това малко съкровище. Знам, че човек винаги подхожда с голямо недоверие към идеята да чете комикс, още повече на компютъра си, но има неща, които определено си струват. Това е едно от тях. Прекрасна история, придружена с красиви картинки, вместо да ви тормози да четете описания на всеки един герой и обстановка като повечето книги. И най-важното - вътре има Батман.

PS: За отварянето на .cbr/.cbz файловете и удобното четене на комиксите ще се нуждаете от програмата CDisplay. Хубаво е да го отбелязвам във всеки пост с комикси.
PS2: Съществува масова истерия по бухалите. Умно от страна на DC - хората са луднали по нещо, да направим враг на Батман от него. Ха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...