Бързи и яростни за шести пореден път. Как не им омръзна... ("Fast and Furious 6" Ревю)

Изкуших се да сложа едно от онези клиширани заглавия, в които ползваш името на нещото, за което ще пишеш, и се опитваш да го вкараш в някакво по-разчупено изречение. Не ми се получи особено добре, както и на повечето хора, които подхождат така, но пък затова в скоби сложих и по-суховатото пояснение, че ще прочетете няколко реда за "Бързи и яростни 6". Конкретно - краткото ми, но дадено ви от все сърце, мнение за филма, поднесено с един кратък поглед назад към историята на цялата поредица.

Започваме, разбира се, със снимка. За да е шарено. В случая: снимка на основните актьори, чието постване тук няма никакъв смисъл. Освен, че с нея е по-шарено.

Да започнем с това, че умерено харесвам поредицата. "Бързи и яростни" обърна огромно внимание на тунингованите коли и незаконните улични състезания. Донесе им световна популярност и най-вероятно допринесе за няколко ареста и катастрофи повече. Разбира се, с оттеглянето на Вин Дизел нещата лека-полека тръгнаха надолу и след "The Fast and The Furious: Tokyo Drift" (ай уонда иф ю ноу хау ту дрифт ин Токио) значително се увеличи опасността поредицата да продължи да се "развива" под формата на множество малоумни продължения, излизащи направо за DVD. Както се случи с "Американски пай" преди оригиналният актьорски състав да се навие да направи "American Reunion".

Но за радост на почитателите на фенките на Пол Уокър (който в друг филм едва ли ще видите), неговото бивше другарче Вин Дизел се разболя от болестта "зациклила кариера" и реши да се върне към нещата, които го направиха звезда. Много добро решение, между другото. "Fast and Furious", както всъщност се казва четвъртият филм (да, няма четворка, просто са махнали "the"-тата), беше на доста по-добро ниво и от втория, и от третия филм. Даде шанс историята да продължи. И тя продължи с "Fast Five", където се случиха две много важни неща: беше добавен новият екшън герой/стар кеч герой Скалата и фокусът на филма се премести от незаконните гонки с тунинговани коли към повечкото екшън с няколко автомобилни гонки тук-там, просто в името на традицията. Тези две промени се оказаха успешни и ето, че доживяхме и шести (!!!) филм.

В началото му ни посреща надпис "Furious 6", което е едно много хитро хрумване, имайки предвид името на предния. Разпространителите обаче са такъв тип хора, които обичат да подценяват акъла на зрителите (понякога с право) и заради това са решили вместо това име да ни пробутат доста по-скучноватото "Fast and Furious 6". За да се сещаме за коя поредица става дума, защото нали сме глупави и иначе няма да се сетим... Аз се бъзикам, но сигурно някои наистина нямаше да се сетят, дори да бяха видели Уокър и Дизел в трейлъра. Как да е.

"Furious 6", както аз държа да го наричам, е един готин и разпускащ филм. Знаете какво да очаквате, няма да ви обяснявам. Ето ви трейлърa, за да се настроите психически и да дооформите представата си:Не, спокойно. "Ревюто" ми не се изчерпва с една проста констатация ("много готин филм") и трейлър. Трябва да отбележим още няколко неща:

- екшАААн. Ако в други филми от този жанр имаме малко "ъ", тук имаме три големи "А"-та. Гонещи се коли, танкове, самолети, гонещи се коли, бой, престрелки, гонещи се коли, бой. Не точно в този ред, но хващате идеята.

- комедия. Някой би нарекъл смешките евтини. Е, нека са евтини. Роман (Tyrese Gibson) сякаш е във филма, само за да пуска някакви лафове, които нямат нищо общо с историята. Но пък и от смях има нужда, защото иначе щеше да има само твърде много...

- ТЕСТОСТЕРОООООООООН! Този филм влияе, особено ако си двуглав. Не знам как е при дамите, но ако си представител на мъжкия пол, излезеш ли от киното или ще искаш да се биеш, или да скачаш от движещи се коли, или да караш тези коли, или да се стреляш някого. Brain beats brawn... ама не и тук. Култов кадър: Скалата и Дизел застават един до друг, готови да се "бият с лошите", дишайки тежко, а Скалата дори се изплюва. Двама идоли на една камара не-четящи книги люде в обща битка, рамо до рамо. И в кинозалата се чува едно въодушевено "Ааааа!". Дори от мен, заради простичкия кеф от зрелището.

- ясното послание, че ще има продължение. Не, не... не намек, както беше в края на "Fast Five", а ясна заявка. Тук говорим за една допълнителна сцена в самия край на филма (след като ни информират, че режисьор е Justin Lin), която навързва случилото се в него със случилото се в "The Fast and The Furious 3" и изважда още едно "Ааааа!" от феновете на филми, съдържащи  коли и стреляне. Нищо няма да спойлвам. Спойлерите са лоши.

- много фантастика сред сцените с каскади. Както каза един колега (чийто поглед за киното понякога преминава по страшно забавен начин през призмата на четири години изучаване на политически науки) "Все едно гледам Star Wars". Да, определено "нереалните" неща са доста. Впечатляващи сцени, които изглеждат добре и вдигат адреналина, но те карат да си кажеш нещо от рода на "Егати измислицата...", "Това няма как да стане" или пък просто да се засмееш.

Друго има ли за казване? Не мога да повярвам, че написах толкова много текст точно за "Бързи и яростни 6". Сигурно историята му може да бъде разказана с по-малко на брой думи (и в момента се боря с това дали да не приема собственото си предизвикателство...).

Продължението се очаква още догодина. Да, чак е стряскащо и определено не е особено обнадеждаващо, че искат да направят нов филм за двойно по-малко време от обичайното. Че ще направи пари (както този прави) - ще направи. Но струва ли си да се избързва и дали няма да се получи някой претупан "Fas7" (да се чувстват свободни да ползват идеята ми), който да закопае съживената поредица. А след това той да бъде последван от още един "Furi8s" (вече прекалявам), който тотално да я довърши и да върне опасността от направо-на-DVD бъдеще.

Не е мой проблем, всъщност. Като зрител се забавлявах с "Furious 6" и прекарах 2 приятни часа в киносалона заедно с приятели. Получих точно това, което очаквах. И макар да ми се струва, че "Fast Five" беше малко по-добър, съм доволен от видяното. С правилната нагласа и ясното съзнаване на факта, че това е "Fast and Furious" филм, вие също ще бъдете.

2 коментара:

 1. Имайки предвид колко мразя ефектите в pure екшъните - Fast 6 ми хареса.
  Абе, Биров, ти всички по-големи филми ли ходиш да гледаш на кино? Паралия си, пич. Треа черпиш...

  П.С.: Макар и няколко пъти вече да не ми публикуваш коментарите, аз пак пиша, редовно и досадно. Свестно е блогчето.

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всичките ти коментари са публикувани, макар и не на мига. Често се отплесвам и се случва да одобря коментар след 2, 3, 5 дни...

   Иначе не, ходя само на филми, към които имам солиден интерес, като ходенето е заложено в бюджета за седмицата.

   Изтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...