Комикси: "Batman: Death of the Family" или как Joker носи собственото си лице като маска...


Продължавам с идеята си да се опитам да навия поне няколко от вас да преборят предубежденията си спрямо комиксите и да прочетат един, колкото да дадат шанс на това занимание. И тъй като започнахме с Батман, не е лошо да продължим с него, а след това ще дадем почивка на Човека-прилеп и ще ви предложа и други заглавия. Този път ви препоръчвам "Death of the Family" историята, която се развива в броевете на "Batman" от #13 до #17, и се завърта около зрелищното и кърваво завръщане на негово величество Жокера.

Преди това обаче да уточним нещо: точно след Batman #11, епичният край на "The Court of Owls" историята, следва (логично) Batman #12, който е по-скоро междинен брой и се фокусира върху живота на Harper Row - момичето, което имаше известна роля (няма да казвам каква) в "TCOO". Този брой не е задължителен за четене, но няма смисъл да го пропускате - някаквите му 20 и няколко страници се четат бързо, а изглежда Harper ще има по-голяма роля нататък. Не знам благодарение на кого, но може да го откриете тук.

DEATH OF THE FAMILY (Batman #13-#17)


Сега малко предистория за "Death of the Family" - в един от броевете на друга Батман-поредица (Detective Comics) прословутият Жокер накара злодея-хирург с мазохистични наклонности Dollmaker да изреже лицето му. Да, правилно прочетохте. Dollmaker хирургически отстранява кожата от лицето на Жокера, превръщайки я в една гротескна, ухилена маска от човешка кожа. Жокерът изчезва незнайно къде, но не и преди да остави лицето си (буквално) на полицията като намек, че рано или късно ще се върнe и не бива да го забравят. Сега, в началото на "Death of the Family", Жокерът се връща, за да прибере това, което си е негово, и да отнеме няколко живота между другото. И започва клане, на което рано или късно жертви може да станат и членове на бат-семейството, както предполага заглавието...

Като идея историята е много готина и наистина освежава образa на Жокера, който Хийт Леджър направи супер популярен с ролята си в "The Dark Knight". Премахването на лицето е WTF момент, а това, че Жокерът след това си го носи като маска, закрепено с няколко ластика/въженца за главата му, е още по-creepy. Като визия комиксът не е особено красив, поне на мен не ми допадна чак толкова, но като сценарий впечатлява. Лично мен малко ме разочарова финалът, тъй като очаквах нещо различно, но ще оставя да прецените за себе си.

Отново някой незнаен герой е качил архив с "Death of the Family" в докс-бе-ге. Може да го откриете ето тук, като след две седмици линкът вече няма да е активен и ще трябва да си го търсите в пиратския залив. Определено си струва да се прочете - имате Батман, имате Жокера, и най-важното - имате нещо свежо в цялата динамика между двамата. Дори "The Court of Owls" да не ви е допаднал, положението с "Death of the Family" може да е различно. Опитайте.

PS: За отварянето на .cbr/.cbz файловете и удобното четене на комиксите ще се нуждаете от програмата CDisplay

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...