Препоръчан сериал: "Ханибал" (Hannibal)

"Тоя Ханибал много сладко яде, мамка му. Чак ми се дояжда..."

Този великолепен коментар дойде от най-добрия ми приятел, който също като мен е сред хората, които изгледаха първия сезон на "Ханибал" буквално за дни. Малко са сериалите, стари и нови, които грабват зрителя така, че да го карат да жертва ценни часове в гледане на епизод след епизод, вместо да прави други, по-жизненоважни неща - да се храни, да работи и най-вече да спи. "Ханибал" е един от тях.

Може да е излишно, но ще започна ревюто с пояснението, че "Ханибал", както подсказват името и рекламните материали, е сериал, базиран върху героите, създадени от Томас Харис в неговата поредица от  романи с главен герой д-р Ханибал Лектър. Въпреки това сериалът няма други допирни точки с филмовите адаптации на книгите на Харис ("Мълчанието на агнетата", "Ханибал", "Червеният дракон") и може да се разглежда като съвсем отделна история, разглеждаща по-ранен период от живота на Лектър (макар действието в сериала да се развива в наши дни). Дотук с пояснението. Просто исках с други думи исках да ви кажа "Налазвайте без притеснения!".

Въпреки името си, "Ханибал" се фокусира най-вече върху Уил Греъм (Хю Данси) - преподавател в школата на ФБР, който има специфична дарба, ако можем да я определим така. Докато наблюдава местопрестъпление, Уил може да се постави на мястото на убиеца, за да определи какви са мотивите му, както и да посочи особености на личния живот и характера му, за които физическите доказателства не говорят нищо. Тази "дарба" е причината специален агент Джак Крофърд (Лорънс Фишбърн) да се обърне към Греъм за помощ в разследването на тежък случай с изчезнали момичета. Към случая е прикрепен и психиатърът д-р Ханибал Лектър (Мадс Микелсен), който е по-заинтересован от Уил и дарбата му, отколкото от изчезналите момичета.

И колелото се заплита... Краткото резюме горе представлява малка част от случващото се в първия епизод на сериала, а в следващите 12, както може да се иска от всеки качествен трилър, нещата се заплитат все повече и повече. През целия си първи сезон "Ханибал" следва една основна, главна сюжетна нишка, преплетена с една, която можем да определим като второстепенна (развитието на случая с момичетата), и още доста на брой третостепенни. Това определено овкусява сериала и помага за неговото разтягане, но на места новите случаи, с които ФБР се занимава, изглеждат леко като пълнеж и носят на някои епизоди усещането, че гледаш някой от онези сериали, в които всеки епизод е сам за себе си. Но в действителност, и за радост, не е така. "Ханибал", както вече казах, има една стабилна, основна сюжетна линия, която се развива от първия до последния епизод.

В голяма степен зрителската ангажираност към сериала идва от добре изпълнените три главни роли. Хю Данси впечатлява с невротизма и неспокойното си поведение, напълно подходящи за неговия герой. Фишбърн е солиден в ролята на Крофърд и успешно създава усещането за авторитет и твърдоглавост. И за финал Мадс Микелсен изиграва един страхотен д-р Лектър. Почти безизразната му физиономия и премерената му реч се вписват идеално както в идеята за високо интелигентен психиатър, така и за човек с неговите... хобита.

Има ли гладни? Ам-ам!

Всички сте чували кой е Ханибал Лектър и предполагам сте запознати с неговата страст към кулинарията. Именно тя доведе до коментара от най-добрия ми приятел, с който започнах този текст. И макар Лектър наистина да похапва доста сладко от изящно приготвените си ястия, "Ханибал" не е от сериалите, за които е препоръчително да се комбинират с храна. Искрено съм учуден как се е разминал с TV-14 рейтинг в Щатите, имайки предвид детайлността на някои сцени. Предупредени сте. Все пак това е сериал за Ханибал Лектър.

Тук е важно да направя важно уточнение - не съм гледал "Мълчанието на агнетата". Нито филма "Ханибал", нито пък "Червеният дракон". За книгите да не говорим, въпреки че след сериала се замислям. Това според мен не е минус, а напротив - помага ми да оценя сериала и героите без някакви досегашни представи и/или предубеждения. Нещо, от което вие също трябва да се отърсите, за да се насладите пълноценно на видяното.

За съжаление, насладата трае само 13 епизода от по един час. Първият сезон приключи в края на юни, а следващият такъв ще видим чак през 2014-та. И все пак първият сезон е достатъчен, за да ви засити и да ви създаде апетит за продължението на историята. Ако се нуждаете от нещо ново за гледане през горещите летни дни, "Ханибал" е нещо, което с радост ви препоръчвам. Беше по моя вкус, дано е и по вашия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...