Комикси: Scarecrow и The Mad Hatter в "Batman: The Dark Knight"

Този път съм ви приготвил две истории от поредицата "Batman: The Dark Knight", които имат известни сходства помежду си. И двете са фокусирани върху двама от най-умопобърканите врагове на Батман - Scarecrow и The Mad Hatter, показват грандиозни планове, причиняващи масова паника и смърт, но също така и разказват донякъде трагичните истории на двамата злодеи, обясняващи какво ги е превърнало в това, което са. Всичко това описано с талантливо писане и придружено с красиви илюстрации.

Както вече ви споменах, през 2011-та година DC "рестартираха" своята комикс-вселена, за да могат да привлекат нови читатели. Това е много добре за мен и за вас, защото в двете истории, които ви предлагам, е подробно разказан произхода на двамата главни злодеи и не е нужно сам да ви го пояснявам. Тези от вас, които са гледали "Batman Begins", най-вероятно помнят д-р Джонатан Крейн aka Scarecrow и неговият газ, докарващ жертвата до състояние на побъркващ ужас. Mad Hatter обаче не е бил пресъздаван в някоя от филмовите адаптации. Основното за него е, че е разработил технология, която му позволява чрез един-единствен малък чип да контролира други хора. Това, в комбинация с различните му психически разстройства, комплеските, породени от грозноватия му външен вид и малък ръст, както и вманиачеността му към Страната на чудесата, създадена от Луис Карол, е интересна смес с неприятни последици. Но конкретно за историите...

"Batman: The Dark Knight" #10-15
Cycle of Violence


Тази история се фокусира върху две неща: травмиращото детство на д-р Джонатан Крейн, довело до превръщането му в Scarecrow (Плашилото), и зачестилите случаи на отвлечени деца в Готъм. Батман и Джим Гордън се заемат с разследването на случая, докато вторият не е посетен от самия Scarecrow и не се превръща в поредната жертва на неговия fear gas. Въпросът е ще успее ли Батман да помогне на Гордън и да разбере какво се е случило с децата, или самият той и целият Готъм също ще потънат в ужаса на Плашилото.

Толкова за историята. Има доста врътки, ако мога така да се изразя, и дори когато си мислиш, че всичко е приключило, се оказва, че най-страшното (при този злодей това е доста буквално) тепърва предстои. Доста добре написан комикс, като огромен плюс за новите читатели (че и за по-старите) е, че освен главната история, подробно е разказано и детството на Крейн и бавните стъпки довели до раждането на Плашилото.

"Batman: The Dark Knight" #16-21
Mad


Отново ще си говорим за отвличания, този път обаче масови. Стотици души изчезват безследно из Готъм, отвличани от безстрашни групи. Батман не само, че изпитва затруднения в това да открие къде изчезват отвлечените, но и трябва да се справи с предизвикателство в личния си живот като Брус Уейн - предизвикателство под формата на украинската пианистка Наталия. През това време обаче един изключително побъркан индивид използва новопридобития човешки материал за реализиране на болните си фантазии, като не се ограничава в убиването на "непотребните"...

Може би двата екипа не са се синхронизирали добре, защото концепцията с отвличането е налице и в двете истории, макар и целевата група да е различна в двата случая, а самите цели, които злодеите искат да постигнат - още повече. Друго сходство е, че тук отново имаме и допълнителна история, а именно обяснение на произхода на The Mad Hatter. Тази история е малко по-добра. Заложен е силен личен елемент в лицето на Наталия. Чрез нея не само Шапкарят, но и самият Батман са поставени в ситуации на желание за нещо непостижимо. Нивото на насилие също е по-голямо - The Mad Hatter наистина е "mad" и убива човек след човек за най-дребни неща.

Тайнственият качвач на комикси в докс-бе-ге е качил и тези 2 истории. "Cycle of Violence" (Scarecrow) може да откриете на ето този линк, а "Mad" (The Mad Hatter) - ето тук. Знаете - две седмици след публикуване на този пост линковете няма да са активни и ще трябва да си търсите посочените броеве (от 10 до 15 и от 16 до 21) на "Batman: The Dark Knight" в пиратското заливче. С тях няма да ви е толкова лесно, но си струва. Не само, че двата storyarc-a запознават читателя с корените на двама дългогодишни и популярни злодеи, но и разказват впечатляващи истории с тяхно участие.

PS: Линковете са за .rar архиви с посочените броеве. Самите комикси са в .cbr формат, който се отваря с програмата CDisplay.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Реквием за един феномен (WrestleMania 33)

Комикси: "Batman: Europa"

Пушът на Джиндър Махал... и парите на един милиард потенциални фенове