Комикси: Scarecrow и The Mad Hatter в "Batman: The Dark Knight"

Този път съм ви приготвил две истории от поредицата "Batman: The Dark Knight", които имат известни сходства помежду си. И двете са фокусирани върху двама от най-умопобърканите врагове на Батман - Scarecrow и The Mad Hatter, показват грандиозни планове, причиняващи масова паника и смърт, но също така и разказват донякъде трагичните истории на двамата злодеи, обясняващи какво ги е превърнало в това, което са. Всичко това описано с талантливо писане и придружено с красиви илюстрации.

Както вече ви споменах, през 2011-та година DC "рестартираха" своята комикс-вселена, за да могат да привлекат нови читатели. Това е много добре за мен и за вас, защото в двете истории, които ви предлагам, е подробно разказан произхода на двамата главни злодеи и не е нужно сам да ви го пояснявам. Тези от вас, които са гледали "Batman Begins", най-вероятно помнят д-р Джонатан Крейн aka Scarecrow и неговият газ, докарващ жертвата до състояние на побъркващ ужас. Mad Hatter обаче не е бил пресъздаван в някоя от филмовите адаптации. Основното за него е, че е разработил технология, която му позволява чрез един-единствен малък чип да контролира други хора. Това, в комбинация с различните му психически разстройства, комплеските, породени от грозноватия му външен вид и малък ръст, както и вманиачеността му към Страната на чудесата, създадена от Луис Карол, е интересна смес с неприятни последици. Но конкретно за историите...

"Batman: The Dark Knight" #10-15
Cycle of Violence


Тази история се фокусира върху две неща: травмиращото детство на д-р Джонатан Крейн, довело до превръщането му в Scarecrow (Плашилото), и зачестилите случаи на отвлечени деца в Готъм. Батман и Джим Гордън се заемат с разследването на случая, докато вторият не е посетен от самия Scarecrow и не се превръща в поредната жертва на неговия fear gas. Въпросът е ще успее ли Батман да помогне на Гордън и да разбере какво се е случило с децата, или самият той и целият Готъм също ще потънат в ужаса на Плашилото.

Толкова за историята. Има доста врътки, ако мога така да се изразя, и дори когато си мислиш, че всичко е приключило, се оказва, че най-страшното (при този злодей това е доста буквално) тепърва предстои. Доста добре написан комикс, като огромен плюс за новите читатели (че и за по-старите) е, че освен главната история, подробно е разказано и детството на Крейн и бавните стъпки довели до раждането на Плашилото.

"Batman: The Dark Knight" #16-21
Mad


Отново ще си говорим за отвличания, този път обаче масови. Стотици души изчезват безследно из Готъм, отвличани от безстрашни групи. Батман не само, че изпитва затруднения в това да открие къде изчезват отвлечените, но и трябва да се справи с предизвикателство в личния си живот като Брус Уейн - предизвикателство под формата на украинската пианистка Наталия. През това време обаче един изключително побъркан индивид използва новопридобития човешки материал за реализиране на болните си фантазии, като не се ограничава в убиването на "непотребните"...

Може би двата екипа не са се синхронизирали добре, защото концепцията с отвличането е налице и в двете истории, макар и целевата група да е различна в двата случая, а самите цели, които злодеите искат да постигнат - още повече. Друго сходство е, че тук отново имаме и допълнителна история, а именно обяснение на произхода на The Mad Hatter. Тази история е малко по-добра. Заложен е силен личен елемент в лицето на Наталия. Чрез нея не само Шапкарят, но и самият Батман са поставени в ситуации на желание за нещо непостижимо. Нивото на насилие също е по-голямо - The Mad Hatter наистина е "mad" и убива човек след човек за най-дребни неща.

Тайнственият качвач на комикси в докс-бе-ге е качил и тези 2 истории. "Cycle of Violence" (Scarecrow) може да откриете на ето този линк, а "Mad" (The Mad Hatter) - ето тук. Знаете - две седмици след публикуване на този пост линковете няма да са активни и ще трябва да си търсите посочените броеве (от 10 до 15 и от 16 до 21) на "Batman: The Dark Knight" в пиратското заливче. С тях няма да ви е толкова лесно, но си струва. Не само, че двата storyarc-a запознават читателя с корените на двама дългогодишни и популярни злодеи, но и разказват впечатляващи истории с тяхно участие.

PS: Линковете са за .rar архиви с посочените броеве. Самите комикси са в .cbr формат, който се отваря с програмата CDisplay.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...