Ревю: "The Wolverine" / "Върколакът"Търкам лице с длани и се чудя как да започна това ревю... За тези, които не обичат да четат повечко текст и се интересуват "става" или "не става" - става. Определено става. "The Wolverine" е добър филм. Даже изненадващо добър, ако подходите с много ниски очаквания или имате страховити спомени от ужаса, наречен "X-Men Origins: Wolverine". Та струва си да гледате "Върколакът", но имайте предвид едно - 3D-то за пореден път е наистина излишно и цели просто някой друг допълнителен долар/лев. Ако можете го вижте на 2D, с другите пари си купете нещо за пиене.

Сега за тези, които си падат повече по-четенето и искат нещо повече от "става". "The Wolverine" предлага една самостоятелна и добре разказана история за героя на Хю Джакмън, чието развитие филмът ни позволява да видим от начало до край. Ако никога досега не сте гледали X-Men филм, няма особен проблем. Стига ви да знаете две неща, които ще ви споделя сега, за да можете спокойно да отидете да гледате новия филм без излишно чудене:

1. Върколакът/Логън е мутант, чиято способност е изключително бързо да се регенерира, когато бъде наранен. Това де факто го прави безсмъртен и е позволило в един по-ранен етап от живота му, костната му система да бъде покрита (или ако предпочитате, "заменена") със свръх здравия метал адамантий.
2. Джийн Грей е втората голяма любов в живота на Логън. Също мутант, тя прищраква, става твърде могъща и избива наистина много хора в "X-Men: The Last Stand" (X-Men 3). В края на онзи филм Логън бе принуден да я убие, тъй като това бе единствената реална възможност да я спре.

Поради една или друга причина тази информация ви бе необходима, поне според мен. Ако сте гледали другите X-Men филми, вече го знаете. Какво обаче предлага "The Wolverine" като история? Няма да спойлвам, спокойно...

След случилото се в "The Last Stand", Логън е заживял отшелнически живот и се е затворил себе си. Оказва се обаче, че поне един човек в света го търси. Бивш японски войник, някога спасен от Логън по време на Втората световна война, сега е на смъртния си одър и иска да подари на спасителя си това, което той може би винаги е искал - смъртност.

Стига ви. Знам, че изглежда наистина малко и твърде странно/семпло, че да впечатли някого, но пък затова имаме трейлъри:Филмът е по-добър от трейлъра си, сериозно. Това се случва изключително рядко в днешно време, затова реших да го отбележа. Та както казах получаваме една самостоятелна история за живота на Логън след смъртта на Джийн Грей. Джакмън е просто роден да играе Върколака, макар не винаги (казва ви го комикс-фен) да може да докара лошото му настроение. За сметка на това се е назобил като животно и изглежда диетата му за няколко месеца е включвала само инжекции. Идеята, че безсмъртният Върколак по някакъв начин може да бъде наранен, прави случващото се с героя някак по-смислено. Пука ти повече, отколкото ако знаеш, че нищо не може да го убие/нарани. Компания на Джакмън правят поддържащ каст от основно японци, но това е солиден плюс, тъй като прави "The Wolverine" по-различен от всичко досега.

Мога да се оплача от 3D-то. Да, определено 3D-то ми се видя наистина излишно, освен в една сцена (с един влак, има я в трейлъра). Бих казал, че не разбирам това старание всеки нов филм да е триизмерен, но все пак става дума за пари. "The Wolverine" определено не печели от наличието на 3D, но зрителите му определено губят - чакат ги болящи очи и натъртен нос. Леле, как ги мразя тези очила...

Иначе като за филм по комикс и то точно по X-Men, фантастичните неща са в доста сбит размер, което лично аз виждам също като плюс. Това не е филм за мутанти и те са просто малка окраска (като изключим факта, че главният герой е такъв). Мутантите в този филм се броят на пръстите на едната ръка, което е огромен прогрес след десетките такива, наблъскани за по минута-две в "X-Men Origins: Wolverine". Не случайно често споменавам този филм и правя аналогии с него. И в двата случая имаме филм, концентрирам само върху един X-Men - Wolverine. Огромната разлика е, че в "The Wolverine" се е получило с пъти по-добре отколкото в "Origins".

И все пак не очаквайте някакъв шедьовър. Дано не съм вдигнал очакванията ви толкова много. Това все пак е филм по комикс и причината аз да го харесам (освен, че съм фен) е, че имах твърде ниски очаквания, спомняйки си предния опит. Все пак изостава с малко зад "Man of Steel", който като че ли харесах малко повече. Но както казах - става. Това е достатъчно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...