Ревю: "The Wolverine" / "Върколакът"Търкам лице с длани и се чудя как да започна това ревю... За тези, които не обичат да четат повечко текст и се интересуват "става" или "не става" - става. Определено става. "The Wolverine" е добър филм. Даже изненадващо добър, ако подходите с много ниски очаквания или имате страховити спомени от ужаса, наречен "X-Men Origins: Wolverine". Та струва си да гледате "Върколакът", но имайте предвид едно - 3D-то за пореден път е наистина излишно и цели просто някой друг допълнителен долар/лев. Ако можете го вижте на 2D, с другите пари си купете нещо за пиене.

Сега за тези, които си падат повече по-четенето и искат нещо повече от "става". "The Wolverine" предлага една самостоятелна и добре разказана история за героя на Хю Джакмън, чието развитие филмът ни позволява да видим от начало до край. Ако никога досега не сте гледали X-Men филм, няма особен проблем. Стига ви да знаете две неща, които ще ви споделя сега, за да можете спокойно да отидете да гледате новия филм без излишно чудене:

1. Върколакът/Логън е мутант, чиято способност е изключително бързо да се регенерира, когато бъде наранен. Това де факто го прави безсмъртен и е позволило в един по-ранен етап от живота му, костната му система да бъде покрита (или ако предпочитате, "заменена") със свръх здравия метал адамантий.
2. Джийн Грей е втората голяма любов в живота на Логън. Също мутант, тя прищраква, става твърде могъща и избива наистина много хора в "X-Men: The Last Stand" (X-Men 3). В края на онзи филм Логън бе принуден да я убие, тъй като това бе единствената реална възможност да я спре.

Поради една или друга причина тази информация ви бе необходима, поне според мен. Ако сте гледали другите X-Men филми, вече го знаете. Какво обаче предлага "The Wolverine" като история? Няма да спойлвам, спокойно...

След случилото се в "The Last Stand", Логън е заживял отшелнически живот и се е затворил себе си. Оказва се обаче, че поне един човек в света го търси. Бивш японски войник, някога спасен от Логън по време на Втората световна война, сега е на смъртния си одър и иска да подари на спасителя си това, което той може би винаги е искал - смъртност.

Стига ви. Знам, че изглежда наистина малко и твърде странно/семпло, че да впечатли някого, но пък затова имаме трейлъри:Филмът е по-добър от трейлъра си, сериозно. Това се случва изключително рядко в днешно време, затова реших да го отбележа. Та както казах получаваме една самостоятелна история за живота на Логън след смъртта на Джийн Грей. Джакмън е просто роден да играе Върколака, макар не винаги (казва ви го комикс-фен) да може да докара лошото му настроение. За сметка на това се е назобил като животно и изглежда диетата му за няколко месеца е включвала само инжекции. Идеята, че безсмъртният Върколак по някакъв начин може да бъде наранен, прави случващото се с героя някак по-смислено. Пука ти повече, отколкото ако знаеш, че нищо не може да го убие/нарани. Компания на Джакмън правят поддържащ каст от основно японци, но това е солиден плюс, тъй като прави "The Wolverine" по-различен от всичко досега.

Мога да се оплача от 3D-то. Да, определено 3D-то ми се видя наистина излишно, освен в една сцена (с един влак, има я в трейлъра). Бих казал, че не разбирам това старание всеки нов филм да е триизмерен, но все пак става дума за пари. "The Wolverine" определено не печели от наличието на 3D, но зрителите му определено губят - чакат ги болящи очи и натъртен нос. Леле, как ги мразя тези очила...

Иначе като за филм по комикс и то точно по X-Men, фантастичните неща са в доста сбит размер, което лично аз виждам също като плюс. Това не е филм за мутанти и те са просто малка окраска (като изключим факта, че главният герой е такъв). Мутантите в този филм се броят на пръстите на едната ръка, което е огромен прогрес след десетките такива, наблъскани за по минута-две в "X-Men Origins: Wolverine". Не случайно често споменавам този филм и правя аналогии с него. И в двата случая имаме филм, концентрирам само върху един X-Men - Wolverine. Огромната разлика е, че в "The Wolverine" се е получило с пъти по-добре отколкото в "Origins".

И все пак не очаквайте някакъв шедьовър. Дано не съм вдигнал очакванията ви толкова много. Това все пак е филм по комикс и причината аз да го харесам (освен, че съм фен) е, че имах твърде ниски очаквания, спомняйки си предния опит. Все пак изостава с малко зад "Man of Steel", който като че ли харесах малко повече. Но както казах - става. Това е достатъчно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книги: "Тайната история на Туин Пийкс" от Марк Фрост

Комикси: "Batman: I am Gotham" (#1-6)

Ответният удар на джобърите (WWE Backlash '17 Превю)