Сбърканата хронология в "X-Men" филмите

Да, сериозно, реших да напиша пост за... това в заглавието. Хахаха! Слънцето е виновно. Може би. Както и да е. Та...

Никога не съм бил голям фен на X-Men, тъй като отборните истории по принцип не ме привличат. Филмите обаче бяха ОК. До днешна дата сме имали два много добри ("X2" и "X-Men: First Class"), един добър ("X-Men") и два лоши ("X-Men: The Last Stand" и "X-Men Origins: Wolverine"). Предстои излизането на нови два - "The Wolverine" това лято и "X-Men: Days of Future Past" догодина, така че реших, че си струва да обърна внимание на нещо доста дразнещо в кинолентите, фокусирани върху мутантите: тоталния хаос в хронологията на събитията.

За да ви стане по-ясно, погледнете това клипче, което сравнява събитията в най-скорошния филм - "X-Men: First Class" - с тези от оригиналната трилогия и "Origins: Wolverine".


Положението е чак отчайващо. Още по-странното е, че всички "X-Men" филми са дело на Fox. Не е като да говорим за различни студия, за конфликт с правата или нещо такова. Не, просто последните два филма тотално оплескаха хронологията на събитията, поставена от оригиналната "X-Men" трилогия.

Казвам "последните два", защото "X-Men Origins: Wolverine" също оплеска някои неща. Макар да се съобрази с наличието на ген. Уилям Страйкър (този, който ръководи проекта, заменил скелета на Wolverine с адамантий), "Origins" прецака доста други неща. Едно от по-основните и пряко свързано с хронологията, е това, че представи Wolverine и Sabertooth като полубратя, които векове наред са били рамо до рамо. В оригиналния, първи "X-Men" филм обаче те не дават никакви признаци да си спомнят един за друг (а там и Sabertooth е станал доста по-едър, висок, космат и глупав). Не ме разбирайте погрешно - историята на полубратята и това как Liev Schreiber изигра Sabertooth бяха две от най-добрите неща в иначе лошия "Origins", но е дразнеща пълната липса на съобразяване с историята на първия филм.

При "First Class" нещата бяха малко по-различни. Още преди излизането му стана ясно, че дори продуцентите не са много наясно дали правят prequel, действието, което се развива преди оригиналната трилогия, или рестартират франчайза. Огромните разлики във видеото горе би трябвало да потвърдят, че става дума за restart, но появата на Хю Джакмън като Wolverine в малка роля е един от онези моменти, които карат филма да изглежда като същински prequel. Мисля, че доста хора във Fox (включително Браян Сингър, който се завърна във франчайза като продуцент) все още не са наясно какво точно е "First Class".

Предположенията, че е бил prequel се засилват от инфото за предстоящото му продължение. През 2014-та по екраните ще се появи "X-Men: Days of Future Past", където ще видим младите Магнито и Ксавие (Майкъл Фасбендър и  Джеймс Макавой), както и старите (Иън МакКелън и Патрик Стюърт). Там, както вече съм споменавал, ще става дума за алтернативна реалност, така че мооооже би ще се опитат да замажат ужасните грешки в хронологията на филмите досега.

Не трябва да пропускаме и че това лято излиза "The Wolverine" - вторият опит за самостоятелен филм за популярния герой на Хю Джакмън. Действието в него ще се развива след "X-Men: The Last Stand" (третия филм от оригиналната трилогия... знам, объркващо е), но шансовете да оплеска още нещо не са никак малки.

И фактите остават: филмите за Marvel-ските мутанти стават все по-объркани що се отнася до хронология на действието. Подобно на комиксите, между другото. С вкарването на идеята за алтернативни реалности в "Days of Future Past", нещата ще станат още по-объркани. Което всъщност е зле за самите зрители.

P.S. Скоро може и да напиша нещо, което да не е по някакъв начин свързано с комикси. Но пък се очертава и ревю за играта "Deadpool", както и още препоръчани неща за четене, така че... Казах "може", не "ще" :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...