Пазете се от Батман... не, че не знаете, че трябва ("Beware The Batman" Ревю)

 "I'm Batman", Batman

Имаше някаква идея да понамаля писането за неща, свързани по някакъв начин с комикси, но Вселената ги праща ли, праща към мен, а със Вселената трудно се спори. Особено когато ти праща Батман, макар и в анимационна форма.

Точно така. DC и Warner Bros. решиха да направят нов опит да върнат Батман на малкия екран в ефира на Cartoon Network (или CN, или както там се казва в момента), като за пореден път се опитват да бъдат оригинални, променяйки някои от детайлите в една концепция с дългогодишна традиция. Така, както опитаха с "The Batman" и "Batman: The Brave and The Bold", в случай, че сте засичали някое от тях. Резултатът е компютърно-анимиран сериал, носещ не особено вдъхновяващото заглавие "Beware The Batman". E, да го гледаме ли или да се пазим от него?!?

Основата фабула я знаете и не е необходимо да я преразказвам. За голяма радост най-важното нещо не е пипнато - зад маската на Човека-прилеп стои отново милиардерът Брус Уейн, който като всеки богаташ си има някакви фетиши. Неговият е да се облича като прилеп и да бие престъпници по улиците на Готъм. Единствената по-осезаема разлика в него е произношението му - избрали са актьор с хавайски произход да го озвучва и, о, как това дразни слуха ми!

Другите разлики с всички досегашни интерпретации обаче са доста по-солидни и вървят в няколко различни направления. Да започнем с...

Поддържащите роли - икономи, полицаи и партньори!

Верният иконом Алфред тук е по-млад, по-едър и по-...плешив. Освен всичко това е и бивш агент на MI-6 (английските тайни служби) и не го е страх да си изцапа ръцете с малко действие, а не само с приготвяне на закуска и метене на пещерата. Алфред е и човекът, който натриса на господаря си младата Татсу Ямаширо, която се превръща в шофьор и бодигард (бодигард на Батман, човек...) на Уейн и, както личи, евентуално ще се превърне и в негов sidekick. "Писнало ни е от Робин-овци!", казали в Warnes Bros. Animated и вдигнали ръце. "Нека си партнира с жена по-млада от него с няколко години! Стига момченца!", продължили те в същия тон и решили, че вместо Робин или Батгърл, трябва да ни пробутат някакъв "свеж" партньор на Човека-прилеп.

Тъй като действието в "Beware The Batman" изглежда се развива в ранните етапи на кариерата на Брус Уейн като садо-мазо фетишист, променени са и отношенията му с комисар (тук все още лейтанант) Джеймс Гордън. В тази анимация Гордън не е първа дружка на Прилепа, с когото двамата пият кафе на покрива на полицията всяка нощ, ами е по-скоро недоволен от факта, че някакъв лунатик се облича като прилеп и се опитва да се меси в работата на ченгетата.

Лошковците!

Какво е Батман без великия си пантеон от злодеи? Отговорът: този Батман тук. Създателите на анимацията, забърквайки поредната си доза оригиналност, са решили да не разчитат на затвърдени имена като Joker, Mr.Freeze, Two-Face и т.н. Вместо това са се разровили из по-слабите броеве на комиксите, за да извадят от там едни от най-неизвестните противници на Прилепа, които да могат да променят както си искат. Давам пример: в първи епизод (ако се решите да пробвате това чудо) ще се сблъскате с Professor Pig и Mr.Toad, които са заигравка с героите на Артър Конън Дойл с някакъв сбъркан PETA привкус от рода на "Да спасим животните!". DAFAQ?!? Аргументът "Искахме злодеи, които да отразяват вътрешния свят на нашия Батман" звучи сладко, но абсолютно същото нещо, можеха да постигнат с успешните и известни злодеи.

Хей, може би прекалявам... Няма нищо лошо в това да представяш нови лица на аудиторията. Но поне го прави като хората. Първият сезон на анимацията изглежда ще си има свой основен злодей в лицето на Anarky, което е страхотна идея. Anarky e не чак толкова непопулярен лошковец, който, както подсказва името, е сбъркан анархист, целящ хаос и разруха. Хубаво, страхотна идея да го използваш във времена на масови протести и сваляне на правителства по целия свят. Проблемът е как точно е използван. Вижте само как изглежда Anarky в комиксите, в новата игра "Batman: Arkham Origins" и в анимацията "Beware The Batman":


Какъв е този малоумен, каспъробоподен редизайн? Да не говорим, че в сценария са му хвърлили реплики на малоумник, с което в голяма степен убиват прекрасната си идея.

Визия!

"Beware The Batman" е доста мрачен, което е хубаво. Проблемът е, че заради това не мога да открия достатъчен ярък snapshot, с който да ви покажа как изглежда. По-интересното обаче е, че създателите са се обърнали към визията на великите "Batman: The Animated Series" (които задължително трябва да опитате, нищо, че са на 20 години) - героите са с широки торсове, тънки крака и лица с отсечени черти. Нищо лошо няма в това, даже щеше да носи приятно носталгично усещане, ако не беше проклетото CG. Компютърната анимация може да е хубаво нещо, но проблемът с нея е, че хем гони реализъм, хем с подобен дизайн на героите бяга от него. Резултатът е... meh. Класически изглеждащата анимация щеше да е много по-добър избор.

Да се пазим ли или да не се пазим?

Въпреки че от "ревюто" ми може да сте останали с лошо впечатление (първият му вариант беше доста по-позитивен и суховат. Като статия в пенсионерски вестник), "Beware The Batman" е по-скоро добър опит за връщането на Човека-прилеп на малкия екран. Първите му четири епизода ми бяха умерено интересни, историята с Ямаширо върви плавно и добре, и като цяло налице имаме солиден потенциал за подобрение.

Така че изборът си е по-скоро ваш. По-скоро бих ви препоръчал да изгледате няколко епизода (със своите 20 минути са идеални за комбиниране със закуска или обяд) и да решите сами за себе си. Гледането с по-малък брат или сестра също е опция, тъй като споделям позицията, че децата от малки трябва да бъдат запознавани със света на супергероите. А и винаги е валидно правилото "По-добре някаква Батман анимация, отколкото никаква.".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...