ХАЙЗЕНБЪЪЪЪРГ! ("Breaking Bad" S05E09 Ревю)

ТОЗИ ПОСТ Е НАБЛЪСКАН СЪС СПОЙЛЕРИ ЗА НОВИЯ, ДЕВЕТИ ЕПИЗОД НА "BREAKING BAD". СПОЙЛЕРИ, СПОЙЛЕРИ, СПОЙЛЕРИ! ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ.


Тази неделя бе премиерата на първия от последните осем епизода на "Breaking Bad", съпроводена от трепетно очакване и огромно количество реклама. Епизодът дори разби досегашния рекорд за гледаемост на сериала със своите 5.9 милиона зрители (в сравнение с 2.9 милиона за първия епизод на сезона от лятото на миналата година). Много добър резултат, показващ, че доста хора са наваксали със сериала или просто са решили да проверят за какво точно става дума. Е, дано не са останали разочаровани...

Не мога да кажа каква е била реакцията на новите или по-скорошни зрители от онзиденшния епизод, но мога да кажа с какви впечатления останах аз като човек, който чакаше тези последни осем епизода през последната една година. Ако мога да ги сбия в една дума, то ще кажа, че "краят" на "Breaking Bad" започна... добре.

Добре, а можеше да е велико, грандиозно или каквото друго подобно определение решите. Не оставам с подобно впечатление за първи път - след mindblowing финала на четвърти сезон, началото на пети също не ми се стори така силно, макар че честно казано първите осем епизода, тези, които видяхме миналата година, всъщност бяха едни от най-добрите за сериала изобщо.

ОК, спирам, за да обясня нещо, защото имам усещането, че някои хора може и да не разберат - в момента все още върви петият, последен сезон на "Breaking Bad". Първите осем епизода от него вървяха по amc миналото лято, а поради някаква причина създателите решиха да оставят последните осем за лятото на тази година. Което, ако това за рейтингите е вярно, е било едно доста добро решение.

Но какъв точно ми беше проблемът с този девети епизод? Твърде малкото случили се неща. Епизодът започна адски обещаващо с картината от бъдещето, в която Уолтър Уайт посещава стария си дом, сега изоставен. Става ясно, че хората знаят, че той е Хайзенбърг, а съседите му се страхуват от него, както проличава от изключително силния "Hello, Carol" момент в началото. Именно такива badass моменти трупат на Уолтър респект в очите на зрителя.

След това обаче, връщайки се в "наши дни", ако мога така да се изразя, ритъмът става твърде спокоен. Събитията започват да се развиват твърде бавно, а още от миналото лято аз съм с очакванията, че в тези осем епизода трябва да се случат страшно много неща. А за моя изненада има време дори за сцена, в която Badger разказва за своя идея за "Star Trek" сценарий...

Хубавото в епизода бе целият процес около това как Ханк започва да приема истината за своя... ъм.... баджанак?!? Щеше да е разочароващо просто да бе отишъл и арестувал Уолтър, приемайки някакво съвпадение на инициали за достатъчно доказателство. Не, книгата просто пося семето на съмнението в него и то започна да расте до такава степен, че да му причини дори физически дискомфорт и да го изкара тотално извън релси. Този епизод сякаш наблегна само на това - как Ханк възприема видяното в края на осми епизод и евентуално стига до конфронтация с Уолтър. Конфронтация, която определено беше добра, но просто бе очаквана и някак й липсваше "WHAT THE FUCK?!?" искрата, която се появяваше във важни моменти от предните осем епизода.

Всичко друго изглеждаше някак странично - терзанията на Джеси, проблемите със "стоката" на Лидия, новият, спокоен живот на семейство Уайт. Хей, голям плюс е поне това, че Скайлър този път не беше толкова дразнеща. Но ако това се запази като тенденция, хората ще престанат да желаят да видят как умира.

Отново - това е "Breaking Bad". Сценарият, режисурата, играта на актьорите в него винаги правят епизодите му някак по-добри от много други сериали, минали и настоящи. Проблемът е, че самият той вдига летвата за себе си толкова високо, че не винаги може да я достигне. Може би това беше проблемът и при мен - имах твърде завишени очаквания, предполагах (или ми се искаше), че ще се случат адски много неща още в първия епизод, и в крайна сметка, въпреки едно важно и плавно развитие на историята, не останах напълно доволен. Дано съм един от малцината. И дано през следващите седем седмици това не се повтори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...