Гледайте "Breaking Bad"


"Breaking Bad" бавно изкачва последните стъпала към превръщането си в най-добрия сериал, който някога съм гледал. Петте сезона на създадената от Винс Гилигън съвременна приказка за човешката трансформация от добро към зло вече са към своя край и напрежението в последните епизоди расте ли, расте. Преди няколко седмици обърнах внимание на това как първият от тези последни епизоди не ми се понрави особено, но оттогава позицията ми се промени към по-добро и всеки понеделник дебна появата на нов епизод. Останаха три, след което ще бъда леко тъжен...

Писал съм и преди за сериала, но нека припомня накратко за какво става дума. Браян Кранстън (бащата на Малкълм от едноименния сериал) играе ролята на Уолтър Уайт, скромен учител по химия, който в началото на сериала разбира, че е болен от рак и не му остава много живот. За да подсигури един приличен живот на бременната си жена и болния си син, Уолтър решава да използва оставащото си време възможно най-пълноценно. Най-лесният начин един гениален химик (какъвто той всъщност е) да изкара много пари за кратко време в Ню Мексико? Метамфетамини. Налудничавата, крайно необичайна за добър човек като него идея идва, когато Уолтър разбира, че негов бивш ученик на име Джеси Пинкман се занимава с производството и разпространението им. И така, за доброто на семейството си, скромният учител решава в рязко противоречие със собствения си морал да се захване с един крайно незаконен бизнес...

От това сбито представяне на част от първия епизод трудно може да се добие представа за това как могат да бъдат напълнени цели пет сезона (всеки от по 16 епизода, мисля) с качествени и интригуващи истории. Но е факт, че Гилигън и екипът му успяват. "Breaking Bad", въпреки някои по-слаби периоди, е от малкото сериали, които не само държат едно доволно ниво на качеството си, но дори го повишават с времето. Петият сезон за мен е без съмнение най-добър в своята цялост, но това е в голяма степен и благодарение на прекрасната, плътна и дълбока история, натрупана през предните четири сезона.

Честно казано, може да съм го писал и преди, но когато след няколко препоръки за пръв път си пуснах първия епизод на сериала не бях никак очарован. Изгледах може би 5 или 10 минути и го спрях с идеята да забравя за него. Определено "Breaking Bad" започва по един много странен начин и предполагам много други хора (знам един-двама) са имали същия проблем като мен. Но важното, както с повечето сериали, е да дадете шанс на поне няколко епизода. Да оставите героите да ви станат по-познати и историята да започне своето постепенно развитие. Гарантирам ви, че ще станете свидетели на един изключително добре написан сериал, подплътен със солидна актьорска игра на всички фронтове. Чак ми е странно как сега, гледайки последните епизоди, осъзнавам колко много сцени и реплики помня от него, като тук отново не съм единствен - "Breaking Bad" представя запомнящи се моменти на всички свои зрители.

Това не е първият пост, в който го препоръчвам, едва ли ще е и последният. Ще кажа няколко думи за него и когато свърши, но там ще е нещо като цялостна оценка за това как е приключила историята. Една, както вече казах, дълбока и прекрасна история за трансформацията, която един човек може да преживее, принуден от обстоятелствата или може би просто най-накрая дал път на вътрешното си, лошо Аз. 

Защото "Breaking Bad" е всъщност история за пътя към Ада, постлан с добри намерения. И дали за поука, дали просто за забавление, си струва да проследите този път. След точно три седмици сериалът вече ще е свършил и няма да ви се налага да чакате каквото и да е, а и това е предостатъчно време, за да се изгледат всички досега излезли епизоди. Наистина, завиждам на всеки, който тепърва ще се сблъска с този сериал. Гледайте го. Гледайте "Breaking Bad".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Когато Джони Гаргано срещна Дявола - в себе си и срещу себе си (NXT Takeover: Chicago II)

Какво ще сториш на най-добрия си приятел, след като те е предал многократно? Когато човекът, когото си считал за свой брат, се превърне...