Сериалът "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D." е вече тук!

Много обичам да започвам един и същи пост по три пъти... Така пресявам тъпотиите и сухия, твърде информативен текст и вместо това ви карам да четете подобни, behind-the-curtain изречения. Но пък така ви приобщавам към процеса на писане, скъпи читатели! Да, you're welcome :D

"Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D." е телевизионен сериал, "разработен", ако мога така да се изразя, от Джос Уедън - режисьорa на миналогодишния летен хит "The Avengers", който освен това се превърна и в гуру/наставник/надзорник за всяка следваща Marvel продукция. Уедън е и създателят на "Бъфи, убийцата на вампири", което пък ни подсказва, че има и солиден телевизионен опит и може да се вярва на уменията му (макар че, признавам, никога не съм разбирал какво хората толкова виждат в "Бъфи". Визирам сериала, иначе Сара Мишел Гелър е gg. Oтплеснах се.).


"AOS", както ще съкратим неприятно дългото име на сериала за остатъка от поста, е по-скоро екшън сериал, базиран, макар и в не чак толкова голяма степен, на комиксите на Marvel. Централно място в него заема не някой второ- или треторазряден супергерой, а шпионската организация Щ.И.Т.. След случилото се в "The Avengers", и по-конкретно Битката за Ню Йорк в края на филма, светът вече е по-различно място - обикновените хора знаят, че сред тях живеят големи зелени чудовища, асгардски богове, милиардери с твърде странни разбирания за облекло и т.н. Освен това светът е станал доста по-опасно място, тъй като редица злонамерени организации са намерили начин да се докопат до останала извънземна технология от атаката на т.нар. читари (онези грозноватите, с които Локи искаше да пороби света. Сладур.).

Появата на тези нови заплахи се нуждае от подходящ отговор - компактен, но ефективен тим от агенти на Щ.И.Т., ръководени от не кой да е, а придобилия неочаквана популярност агент Колсън. С помощта на новосформирания си екип, той трябва да разследва и да се справя с тези по-специални заплахи. И хоп - имаме си Marvel базирано ТВ шоу, което си струва гледането!

Тук е момента да започна да давам оценки, но трябва да изясним едно - аз съм комикс-нърд (при това любимият ви, знам). Това в голяма степен повиши удоволствието ми от гледането на пилотния епизод на сериала, а най-вероятно ще допринесе и за ангажираността ми със следващите епизоди. Да сте запознати с филмите от кино-вселената на Marvel ("The Avengers", "Iron Man", "Thor" и т.н.) не е задължително условие, за да го гледате, но ще е голям плюс както по отношение на интереса ви, така и що се отнася до разбирането на някои детайли.

"AOS" още от първия си епизод разглежда една конкретна, отделна от филмите история, с което ясно намеква, че няма да разчита само на тях, а ще се опита да продължи по свой собствен път по-нататък в сезона си. Което всъщност е добре. Колкото и да ми харесаха необходимите връзки с "The Avengers", че и скорошния "Iron Man 3", мисля, че е най-добре сериалът да се фокусира върху странични неща. Първият епизод впечатлява с ефекти (като за телевизионен сериал), но не знам дали нивото им ще се задържи на такова ниво и с такова количество и нататък. Все пак самата идея сериалът да не се върти около супергерой, а върху обикновени хора, е, за да бъде по-евтин за правене.

Това обаче не означава, че супергеройския елемент го няма. Да, самите "агенти на Щ.И.Т." са обикновени хора, макар и специалисти в една или друга област. Тяхна задача обаче е точно справянето със свръх-човешки заплахи и предизвикателства, както ще видите още в първия епизод. Няма да задълбавам, за да не разваля удоволствието ви, но определено има какво да се види. Неслучайно споменах многото ефекти.

АГЕНТИТЕ

От гледна точка на актьорски състав, Колсън (Кларк Грег) е разбира се бижуто, макар че не знам дали в толкова големи дози няма да омръзне в определен момент. По-паметливите от вас сигурно си спомнят, че Локи го уби в "The Avengers". Не, няма заемки от "The Walking Dead" тук. Случилото се с Колсън е обяснено от самия него още в този първи епизод, като веднага след историята му обаче други двама герои ясно намекват, че историята около неговото "съживяване" е съвсем различна. Не мога да ви кажа повече, отново поради опасност от спойлери. Виждате ли как мисля за вас?

Друго приятно допълнение към пилотния епизод е появата на агент Мария Хил (Коуби Смълдърс, по-позната ви като Робин от "How I met your mother"). Тя е едно от правилните свързващи звена с филмите и спомага за плавното преминаване от "The Avengers" към сериала. Агент Хил ще се появи поне още няколко пъти в сезона, макар че за момента няма да е редовен персонаж (бедната Коуби, освен, че има ужасно име, е и ангажирана с последния сезон нa "HIMYM").

Другите актьори са по-скоро "meh". Докато ги гледах нямаше как да не се сетя за "Бъфи" и за това, че кастинг-вкуса на Уедън (който е режисьор на пилотния епизод на сериала) не са се променили много. С времето сигурно ще видим повече от тях, но за момента нито впечатляват, нито разочароват.

Екипът. Не особено впечатляващ, right?

МИНУСЪТ

Ако трябва да бъда честен, такъв има. Имам някакъв проблем с цялостната визия на продукта. Камерите, които са използвани, някои конкретни ъгли, подходът към определени сцени... Някакви такива неща ми направиха не особено добро впечатление. Може би няма как - в момента гледам епизодите на един от най-великите сериали, правени някога (да, "Breaking Bad"), и някак неусетно правя сравнение. То, разбира се, не е уместно, тъй като "Agents of S.H.I.E.L.D" няма претенциите да е нещо твърде дълбоко или разтърсващо. "AOS" е сериал, създаден да забавлява, и мисля, че с тази си задача се справя добре. И все пак на моменти (сцената с разпитването, за тези, които ще го гледат) всичко ми изглеждаше някак изкуствено, може би.

ОЦЕНКАТА

Това обаче е дребен проблем, на който може дори да не обърнете внимание. Пилотният епизод на "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D." (изключително дразнещо е да пишеш тези точки) е достатъчно грабващ, интересен и обещаващ, че да си струва гледането. А и само така ще прецените дали ви допада или не, моето "ревю" цели просто да ви обърне внимание на факта, че сериалът започна и чака да го пробвате. Дали ще ви хареса или не зависи изцяло от собствения ви вкус.

На мен лично ми допадна, като, както споменах, за това спомага и комикс-фенщината. Сериалът е уловил достатъчно от познатата ни вече Marvel-вселена и заслужава да го следя всяка седмица. Това е и най-хубавото - освен по един комикс-филм веднъж на няколко месеца, вече редовно можем да получаваме своите малки Marvel-дози в телевизионен формат. Честито!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...