Какво да гледате: "Ender's Game", "Machete", "Machete Kills", "A History of Violence"

"Machete don't blog." (грешната граматика е умишлена, мерси)

Примерно. Хъхъхъ. Драги читатели, започваме пореден пост с нескопосаното ми в последно време чувство за хумор. Отново ще са "само няколко реда" с насоки какво бихте могли да гледате в някой от своите "умирам от скука" моменти, доказващи, че имате твърде много свободно време. Краткият списък включва:

  • Ender's Game ("Играта на Ендър")
  • Machete ("Мачете")
  • Machete Kills ("Мачете убива")
  • A History of Violence (незнайно защо преведен у нас като "Тъмно минало")


Започваме с "Ender's Game". Ендър е името (средното, колкото и да е странно) на главния герой - 12-13 годишно хлапе, което всъщност е стратегически гений. Един от командирите на космическата флота на човечеството (Харисън Форд, когото ми е трудно да гледам в друга sci-fi роля) усеща огромния му потенциал и го взима в специално военно училище, кръжащо в орбита над Земята, където се подготвят бъдещите ръководни кадри на армията. Космическа флота ли казах? Да. Земята е била нападната от армия извънземни буболечки (стига вече...) и сега се подготвя за втора атака или пък контра-офанзива. За което дойде време първо.

"Ender's Game", въпреки солидното количество деца в него, не е детски филм. Това е по-скоро филм за военното училище с всичките му приятни и неприятни характеристики, както и затова, че децата са си деца и не могат да са така коравосърдечни като възрастните. Доста по-сериозна лента, отколкото очаквах, и всъщност бих ви препоръчал да го видите, ако не друго, то поне за доста готиния plot twist в края на филма. Откъм актьорска игра нещата са доста добре, особено имайки предвид колко млади са актьорите. Ендър през повечето време се държи по-зряло от мен, ха! Единственият ми проблем беше само Бен Кингсли и то не за друго, ами защото няколко дни преди това бях гледал "Iron Man 3" и не можех да спра да си го представям как казва "I'm an actOr" с епичен английски акцент.

"Ender's Game" е новичък, така че го търсете по кината. Може и да успеете да откриете някоя прожекция в по-големите (разбирайте тези в моловете) кина.

***

По-хубавата страна на "Machete" филмите. Няма да сложа картинка с мутрата на Дани Трейо, я...

МАЧЕТЕ! Робърт Родригез е странен тип, но с приятели като Куентин Тарантино няма как да е иначе. Чак сега намерих време да видя неговото guilty pleasure произведение "Machete" и това е добре, защото веднага след него можех да изгледам и продължението, носещо епохалното име "Machete Kills". Well, основната фабула е, че Дани Трейо (грозният мексиканец от филмите на Тарантино/Родригез) играе Мачете Кортез - бивш федерален от Мексико, чиято жена е убита от Големият лошковец (Стивън Сегал, който е още по-култов, говорейки испански). Мачете се озовава в САЩ и се забърква в една огромна конспирация: политици, наркотици, нелегални емигранти, ловци на мексиканци - всичко това замесено в една огромна, екшън-комедийна каша от Родригез и екипа му. "Мачете" не изглежда като комедия и точно в това е смешното. Уж е сериозен филм с драматични моменти, но е заснет по един крайно несериозен начин (умишлено търсен ефект) и дори когато по екрана хвърчи твърде много кръв, човек пак се смее. Към двата филма трябва да се подходи несериозно и просто трябва да се опитате да се забавлявате докато ги гледате. Чарът на филмите е в умишлено търсената евтиния и във впечатляващия каст. Изброявам: Мишел Родригез, Стивън Сегал, Линдзи Лохан, Робърт Де Ниро, Чарли Шийн, Куба Гудинг-младши, Лейди Гага, Мел Гибсън, Джесика Алба и още, и още. Една камара звезди, харесали идеята на Родригез и взели участие в проекта.

Отново казвам: подходете несериозно и с идеята за разпускане. Намигането към някои евтини стари филми, многото насилие и абсолютният badass главен герой няма да се харесат на всеки, но "Machete" и "Machete Kills" си имат своя глуповат чар.

***

  
"A History of Violence" пък е филм, за който разбрах малко случайно. Адаптация е на графична новела, издадена от DC. В главната роля е Виго Мортенсен, когото познавате като Арагорн от една велика фентъзи-трилогия (ако не се сещате, моля, напуснете блога сега). Тук той играе любящ баща и съпруг, живеещ спокойно в малко градче в Щатите. Животът му обаче се преобръща, когато двама серийни убийци влизат в закусвалнята му и заплашват да избият всички вътре. Оттам се почва една поредица от насилствени действия, някои от които доста детайлно показани. Не, жанрът не е ужаси. По-скоро трилър-драма или нещо такова.

Въпросът е, че дори час и половина изглеждат твърде дълго за историята на този филм. Тя сякаш може да бъде разказана за половината от това време, ако бяха спестени някои сцени. Още повече, че в края на филма си задаваш въпроса "И какво от това?". Някак го няма дълбокия замисъл, който филмът те кара да очакваш. За това, разбира се, вината най-вероятно е на графичната новела, а не на самата адаптация. Става за гледане и може би в подходящо настроение някой може да го хареса много, но аз едва ли ще го запомня. И все пак - по-смислен е от "Мачете", да. И има няколко по-реалистични сцени на крайно насилие (защото извратеняци всякакви, знам ли ви...), плюс две прилични (като за филм) секс-сцени. Това е.

Ииии вече имате четири заглавия, правете с тях каквото пожелаете. Ако искате ги гледайте, ако не искате - недейте. Сред препоръчаните неща в блога вече има и доста "must-see" сериали, така че определено имате избор. Ровете из категориите отдясно и си търсете занимания. А аз... трябва най-накрая отново да пусна "Diablo".

Коментари

Популярни публикации от този блог

Книги: "Тайната история на Туин Пийкс" от Марк Фрост

Комикси: "Batman: I am Gotham" (#1-6)

Ответният удар на джобърите (WWE Backlash '17 Превю)