Какво да гледате: "Ender's Game", "Machete", "Machete Kills", "A History of Violence"

"Machete don't blog." (грешната граматика е умишлена, мерси)

Примерно. Хъхъхъ. Драги читатели, започваме пореден пост с нескопосаното ми в последно време чувство за хумор. Отново ще са "само няколко реда" с насоки какво бихте могли да гледате в някой от своите "умирам от скука" моменти, доказващи, че имате твърде много свободно време. Краткият списък включва:

  • Ender's Game ("Играта на Ендър")
  • Machete ("Мачете")
  • Machete Kills ("Мачете убива")
  • A History of Violence (незнайно защо преведен у нас като "Тъмно минало")


Започваме с "Ender's Game". Ендър е името (средното, колкото и да е странно) на главния герой - 12-13 годишно хлапе, което всъщност е стратегически гений. Един от командирите на космическата флота на човечеството (Харисън Форд, когото ми е трудно да гледам в друга sci-fi роля) усеща огромния му потенциал и го взима в специално военно училище, кръжащо в орбита над Земята, където се подготвят бъдещите ръководни кадри на армията. Космическа флота ли казах? Да. Земята е била нападната от армия извънземни буболечки (стига вече...) и сега се подготвя за втора атака или пък контра-офанзива. За което дойде време първо.

"Ender's Game", въпреки солидното количество деца в него, не е детски филм. Това е по-скоро филм за военното училище с всичките му приятни и неприятни характеристики, както и затова, че децата са си деца и не могат да са така коравосърдечни като възрастните. Доста по-сериозна лента, отколкото очаквах, и всъщност бих ви препоръчал да го видите, ако не друго, то поне за доста готиния plot twist в края на филма. Откъм актьорска игра нещата са доста добре, особено имайки предвид колко млади са актьорите. Ендър през повечето време се държи по-зряло от мен, ха! Единственият ми проблем беше само Бен Кингсли и то не за друго, ами защото няколко дни преди това бях гледал "Iron Man 3" и не можех да спра да си го представям как казва "I'm an actOr" с епичен английски акцент.

"Ender's Game" е новичък, така че го търсете по кината. Може и да успеете да откриете някоя прожекция в по-големите (разбирайте тези в моловете) кина.

***

По-хубавата страна на "Machete" филмите. Няма да сложа картинка с мутрата на Дани Трейо, я...

МАЧЕТЕ! Робърт Родригез е странен тип, но с приятели като Куентин Тарантино няма как да е иначе. Чак сега намерих време да видя неговото guilty pleasure произведение "Machete" и това е добре, защото веднага след него можех да изгледам и продължението, носещо епохалното име "Machete Kills". Well, основната фабула е, че Дани Трейо (грозният мексиканец от филмите на Тарантино/Родригез) играе Мачете Кортез - бивш федерален от Мексико, чиято жена е убита от Големият лошковец (Стивън Сегал, който е още по-култов, говорейки испански). Мачете се озовава в САЩ и се забърква в една огромна конспирация: политици, наркотици, нелегални емигранти, ловци на мексиканци - всичко това замесено в една огромна, екшън-комедийна каша от Родригез и екипа му. "Мачете" не изглежда като комедия и точно в това е смешното. Уж е сериозен филм с драматични моменти, но е заснет по един крайно несериозен начин (умишлено търсен ефект) и дори когато по екрана хвърчи твърде много кръв, човек пак се смее. Към двата филма трябва да се подходи несериозно и просто трябва да се опитате да се забавлявате докато ги гледате. Чарът на филмите е в умишлено търсената евтиния и във впечатляващия каст. Изброявам: Мишел Родригез, Стивън Сегал, Линдзи Лохан, Робърт Де Ниро, Чарли Шийн, Куба Гудинг-младши, Лейди Гага, Мел Гибсън, Джесика Алба и още, и още. Една камара звезди, харесали идеята на Родригез и взели участие в проекта.

Отново казвам: подходете несериозно и с идеята за разпускане. Намигането към някои евтини стари филми, многото насилие и абсолютният badass главен герой няма да се харесат на всеки, но "Machete" и "Machete Kills" си имат своя глуповат чар.

***

  
"A History of Violence" пък е филм, за който разбрах малко случайно. Адаптация е на графична новела, издадена от DC. В главната роля е Виго Мортенсен, когото познавате като Арагорн от една велика фентъзи-трилогия (ако не се сещате, моля, напуснете блога сега). Тук той играе любящ баща и съпруг, живеещ спокойно в малко градче в Щатите. Животът му обаче се преобръща, когато двама серийни убийци влизат в закусвалнята му и заплашват да избият всички вътре. Оттам се почва една поредица от насилствени действия, някои от които доста детайлно показани. Не, жанрът не е ужаси. По-скоро трилър-драма или нещо такова.

Въпросът е, че дори час и половина изглеждат твърде дълго за историята на този филм. Тя сякаш може да бъде разказана за половината от това време, ако бяха спестени някои сцени. Още повече, че в края на филма си задаваш въпроса "И какво от това?". Някак го няма дълбокия замисъл, който филмът те кара да очакваш. За това, разбира се, вината най-вероятно е на графичната новела, а не на самата адаптация. Става за гледане и може би в подходящо настроение някой може да го хареса много, но аз едва ли ще го запомня. И все пак - по-смислен е от "Мачете", да. И има няколко по-реалистични сцени на крайно насилие (защото извратеняци всякакви, знам ли ви...), плюс две прилични (като за филм) секс-сцени. Това е.

Ииии вече имате четири заглавия, правете с тях каквото пожелаете. Ако искате ги гледайте, ако не искате - недейте. Сред препоръчаните неща в блога вече има и доста "must-see" сериали, така че определено имате избор. Ровете из категориите отдясно и си търсете занимания. А аз... трябва най-накрая отново да пусна "Diablo".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...