Какво да гледате: "Riddick"

 Промо-картинка с главния герой, част от една слаба рекламна кампания на един нелош филм.

Прозявам се широко, изпъвайки врат, след което забивам поглед в монитора с явната идея да напиша няколко реда за новия филм за Ридик. Този филм, забележете, носи името "Riddick" (превод в ефир: "Ридик"), което не би следвало да е никаква изненада, но е крайно невдъхнвяващо име след "Пич блак" и "Крониклес ъф Ридик" (fluent in English, I am). Но пък някак подхожда на новия филм, имайки предвид, че основното нещо в него е едноименният герой на Вин Дизел - какво се е случило с него, какво се случва с него и какво ще се случи с него.

Споменавайки Вин Дизел, няма как да не похвалим гологлавата му кратуна за това, че така лесно се вмъква в кожата на един от най-интересните съвременни анти-герой. Това в общи линии му е "най-великата роля", колкото и незначително да е това определение за кариерата на г-н Скоро-ще-играя-дърво (това е факт, проверете в Google за "Guardians of the Galaxy", че даже и тук съм писал за това). Дизеловият герой (хехехе) е тих, опасен, самоуверен и винаги намиращ начин да оцелее индивид, чиито приключения за пореден път можем да проследим.

И тук загрявам, че може да има хора, които не са гледали нито един от предните два филма. Е, не е голяма загуба, а и не ви е нужно, за да гледате този. Интересното при филмите от поредицата е, че не са твърде сериозно свързани един с друг. Основната фабула тук е следната: Ричард Б. Ридик, издирван от цялата галактика престъпник, се е озовал на пустееща планета, която е населена от няколко доста опасни животински вида. Допреди седмица е бил лорд-маршал (демек лидер) на най-могъщата сила в галактиката - Некромонгърите, но лекичко е бил предаден. Сега, изоставен на това забравено от всички богове място, той трябва да открие начин да оцелее достатъчно дълго, че да открие начин да напусне планетата, чиято фауна всеячески търси начин да го изяде. За главата му (буквално) обаче има определена огромна награда и е въпрос на време някоя група наемници да дойде да го търси... И той да започне да ги избива.

Колко интересно, а? Не, забавното е, че по някакъв начин въпреки простичката си фабула, създателите на филмите за Ридик винаги успяват да ангажират зрителя поне малко. Донякъде това се дължи най-вече на главния герой, но шарените поддържащи персонажи също помагат. Тук също има такива и не са абсолютно безлични както в други екшън ориентирани фантастики. Има го и дядо ви Дейв Баутиста (кеч-фенчетата знаят) в ролята на постоянно дъвчещ дъвка наемник с крив мерник. Римата е случайна.

Най-голямото ми опасение за този филм беше, че ще е римейки на първия, но направен с повече пари. Е, не е точно така. "Riddick" прилича повече на "Pitch Black" отколкото на втория филм - "Chronicles of Riddick" и макар на някои места буквално да граби с шепи от събитията в първия филм, това не е точно римейк, а просто скоро осъзнато намигване към... феновете? Разликите са достатъчно, за да гледаме на "Riddick" като нов, различен филм. Все пак гледането на "Pitch Black" и "Riddick" един след друг не се препоръчва (а и е крайно нелогично от гледна точка на хронология).

Като споменах хронология - новият филм доста добре се връзва с предните два от гледна точка на история. Да, казах вече, че не е задължително да сте ги гледали. Но хората, които са (като мен), с удоволствие ще намерят връзки със сюжетите и на "Pitch Black", и на "Хрониките". Друг е въпросът доколко събитията в "Ридик" всъщност развиват цялостната история, но да не започвам да мрънкам.

И така, знам, че не сте се засилили да гледате който и да е от тези филми, но това е идеята - да препоръчвам. "Riddick" става за убиване на една вечер, по същия начин както и предходните му части. Евала на Дизел, че държи на франчайза, който му е дал възможност да пробие (това, че е бърз и яростен вече петнадесет години е друг въпрос) и се грижи за неговото бъдеще. Дори да не сте му фенове, дори да не харесвате sci-fi (тук това не се усеща толкова силно) - пробвайте. Всеки има скучни вечери с въпроси от типа "Какво да гледам?". Ами... това.

1 коментар:

  1. Филмът (Riddic) макар, че не е лош, далеч не е това, което очаквах. Най-малкото се надявах за едно по-добро продължение. Сюжетът е прекалено опростен, нищо общо с динамиката на втората част. Не знам как точно трябваше да продължи този филм, но за десетте години чакаше можеше да има малко повечко грандиозност.

    Относно филмите за супергероите смятам, че тепърва ще се правят още и още филми. Днес технологията напълно позволява направата на такива филми (справка виж последните 10 години и даже по-рано), докато през 20 век слабите ефекти убиваха чара на такива филми. Мисълта ми е, че в един момент ще се стигне до там да се правят и crossover филми (да кажем в близките 10 години). Напълно съм убеден, че един ще видим на широк екран реализацията Civil war.

    Тази година за Хелоин не се ли преобрази? Интерпретацията ти на Joker-a е уникална. :) Поздрави, бро.

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...