"Тор: Светът на мрака" (Thor: The Dark World) - Ревю

Well, наистина не съм много наясно как да започна този пост, но това е заради постхелоуинската умора. Може би с основното? "Тор: Светът на мрака" вече е по родните ни кина, седмица преди щатската си премиера (честито, българино!). Аз, като явен комикс-фен, вече гледах филма и е някак неизбежно да не ви споделя няколко реда за него. Започваме, разбира се, с историята...

Първо обаче доста симпатичният плакат на филма. I like it.

Действието в "Thor: The Dark World" се развива след "The Avengers". Тор е участвал в спасяването на Ню Йорк (и света) от извънземната инвазия, предвождана от брат му Локи, и сега се е отдал на ежедневни битки из Деветте свята (The Nine Realms) в опит да осигури мир на жителите им. В тази натоварена програма не остава обаче никакво време за неговия най-силен копнеж - Джейн Фостър (Натали "Черния лебед" Портман). Времето за тяхна нова среща обаче наближава, тъй като Деветте свята са на прага на рядък пространствен феномен, който дава възможност за тяхното групово унищожение. Нещо, което е хилядолетна цел за Малекит, предводител на тъмните елфи - считана за отдавна изчезнала раса, враг на Асгард и на всичко що е светло.

Няма да изпадам в подробности, за да не разваля удоволствието ви от някой момент от филма. Историята му не е никак лоша, но не е и нещо крайно невиждано. Използва се обичайната формула "имаме герой, появява се заплаха, героят трябва да се справи със заплахата" с няколко обрата, някои от които очаквани, други не. За съжаление, опасенията ми се потвърдиха - Malekith, въпреки големият си според мен потенциал, не е използван по най-добрият начин и едва ли ще бъде запомнен за дълго от повечето зрители. Той е по-скоро OK злодей, на когото обаче му липсва дълбочина и разчупеност на образа. Просто запълва роля, която можеше да я запълни и някой друг.

От друга страна, на отношенията между Тор и Локи е обърнато наистина много внимание и това, напълно разбираемо, е най-добрата част от филма. Tom Hiddleston е перфектен във всяка една сцена с негово участие, с което някак отнема от важността на самия Malekith като реален противовес на Тор. Точно в отношенията между "братята" (защото те реално не са братя, бел.комиксгийкбире) сценарият блесва и случващото се там е наистина ангажиращо и изненадващо. Освен перфектния Hiddleston, наистина открояващ се в ролята си е Stellan Skarsgard в ролята на д-р Ерик Селвиг (онзи, който Локи използваше в "The Avengers", за да отвори портал с Тесаракта, бел.същия). Случилото му се ("Имах бог в главата си.") го е докарало почти до лудост, което винаги е предпоставка за забавни сцени.

А "Thor: The Dark World" определено е филм, в който е наблегнато на "забавната" част. Завръща се помощничката на Джейн Фостър - Дарси, която е с доста по-голяма роля в сравнение с първия "Тор" и, разбира се, всяка сцена с нейно участие е с комедийна насоченост. Отделно имаме Селвиг, редица забавни моменти с участието на Тор, а и такива с Локи, който дори когато е крайно зъл пак може да докара усмивка на човек.  Ако трябва да съм честен, мисля, че създателите са прекалили малко с комедийните елементи, защото в определени моменти те отнемат от сериозността на филма. Някоя сцена в неподходящия момент, включена само за да предизвика усмивка в зрителя, може да развали цялото напрежение в даден етап от филма и да убие всякакво чувство за заплаха за героите. И за съжаление в "Thor: The Dark World" това се случва.

Държа да спомена две други неща, които не ми допаднаха. Първо, играта на Натали Портман. Не знам защо, но ми изглеждаше не на място през почти целия филм. Не знам дали проблемът е в нея по принцип, сценарият или пък в подходът й към цялата продукция, но определено тя е една от слабостите на филма. Другото нещо, което наистина не харесах, е видът на Algrim/Kurse, вторият в йерархията на тъмните елфи. Използвали са костюм, а не CGI, което май за пръв път считам за лоша идея. Изглежда крайно гумен (точната дума е) и ми напомни за някогашните злодеи в "Power Rangers" и нелепия им вид.

Филмът обаче ми хареса като цяло, оставяйки комикс-фенщината настрана. Има своите минуси, но пък е някак по-обширен, по-шарен и различен в подхода си (много фентъзи) от останалите Marvel филми. Има, разбира се, и своите плюсове, като вече ви посочих най-големия - отношенията между Тор и Локи. Така че определено може да считаме новия филм за стъпка напред в сравнение с "Тор", а и определено е по-добър от "Iron Man 3", с който започна текущата "фаза" от филми в Marvel вселената. Така че отидете, вижте го и преценете сами за себе си. Шансът да не се забавлявате изобщо е наистина малък.

4 коментара:

 1. Брат, тука ще използвам възможноста да те питам, кой ще е големият враг в X-men days of future past? От първия трейлър не става ясно (или поне аз не разбрах). Някакъв шанс да видим Apocalypse? Цялата концепция на тоя филм не ми е ясен.

  ОтговорИзтриване
 2. Сори за късния отговор, но сега си погледнах пощата. Ами Bolivar Trask, създателят на Сентинелите (големите роботи/мутантоунищожители), май се явява "големият" враг. Играе го Peter Drinklage (Тирион от "Game of Thrones"). Той де факто създава основните оръжия на човечеството (т.е. Сентинелите) за войната с мутантите.

  Филмът май ще се фокусира върху отношенията хора-мутанти (отново) като май дори Магнито и ко. ще са в добри отношения с Екзейвиър и X-Men.

  За Apocalypse се съмнявам супер силно поради твърде многото мутанти във филма дори в момента. Половината от тях няма да получат никакво време (с което ползата от вкарването им е никаква), така че да вкарат и такъв важен лошковец според мен ще е прекалено. Не изключвам обаче негова поява в някаква финална сцена или нещо подобно, за да се подготви почвата за следващ филм. Или пък да се окаже, че той е манипулирал започването на войната или пък е поел контрол над бъдещето. Нещо такова. Но предполагам, че шансът да се появи дори в cameo не е голям.

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря за дългия отговор. :) Ако съдим по първия трейлър май тези роботи няма да ги видим в този филм, но ако филмът е базиран на комикса със същото име, би трябвало да ги видим. Мисля, че това ще е само началото на една поредица от филми. Иска ми се от тук нататък филмите за x-men да се концентрират върху героите от оригиналната триология, а тези от миналото да си останат в миналото. Вярно, че в третата част затриха доста от мутантите, но все още има на къде да се развива поредицата. Могът да включат други мутанти или други герои от вселената на Марвел. Какво не бих дал да видя Wolverine vs Hulk!? Шибаният проблем е с авторските права, но ще трябва да се жертват в името на феновете.
  Друг мой любим герой от вселената на Марвел е Ghost Rider. Доста съм разочорован от слабата втора част с Никълъс Кейдж. Доколкото знам правата над героя пак са върнати у марвел и комикс поредицата ще бъде подновена. Надявам героят да бъде въведен в някой филм за x-men, avengers, iron man...би било яко, нали?

  ОтговорИзтриване
 4. Напротив. Сентинелите ще са част от филма и в момента са и солидна част от рекламната му кампания. Из нета се мотаеше снимка на режисьора Браян Сингър с real size макет на един от първите модели Сентинели.

  Желанието ти най-вероятно няма да се сбъдне. Days of Future Past по-скоро ще послужи за заличаване на познатото ни от първото три филма бъдеще и фокусиране върху младите версии на персонажите и развитието на едно ново бъдеще. Което е нормално, имайки предвид напредналата възраст на голяма част от каста на оригиналната трилогия.

  "Да се жертват в името на феновете" е реплика, която звучи смислено само в главите на феновете. Става дума за пари. Marvel и Fox трудно ще се разберат, защото после трябва да се поделя печалба. Ако бях на твое място, не бих таял големи надежди>

  Колкото до Ghost Rider - дори не си направих труда да гледам втория филм. Правата за филмиране се върнаха в Marvel. Те продаваха само тези права, така че комикси за Ghost Rider не са спирали да излизат. Негово участие в който и да е от посочените от теб филми е крайно нереално, така че и на това не се надявай. Той просто няма допирни точки с тези герои дори в комиксите.

  Но това са други, странични теми. Да ги оставим за друг пост :)

  ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...