Dear F'n Diary, бр.1 - За новия дизайн и алчността на Зукърбърг и co.


Уъбуъбуъбуъб-инспектор Гаджет, уъбуъбуъб, хухууу!

Започването на текст с "уъбуъбуъб" говори за липсата на какъвто и да е писателски талант, но това са резултатите от вредното влияние на дъбстепа, деца, така че по-добре слушайте жичка.

Dubstep-ът е като балет за "специални" хора.

Но стига глупости ииии нека започна да пиша по Темата... сега:

След като дизайнът на блога бе променен преди известно време и сега всички ние се радваме на една от динамичните визии на Blogger, стана невъзможно отдясно да ви посреща малкото квадратче с приветствен текст. За да го видите трябва да използвате изскачащия toolbar там, кликайки на най-горния бутон, а ме съмнява много от вас да са го правили досега или да имат намерение да го правят. Да не говорим, че тези изскачащи бутони ми напомнят на Windows 8 (една твърде смартфонско изглеждаща операционна система), което е още по-неприятно. И все пак динамичният дизайн си има своите предимства и засега ще стои. Ако имате оплаквания срещу него, драснете един гневен коментар под който и да е пост. Ще достигне до мен. Мерси.

Та така... приветствената "Хаааай!" секция вече не се вижда постоянно в блога. Това, както и дразнещият ме факт, че в последно време повечето постове тук са просто новини за филми по комикси, доведе до началото на тази нова рубрика, която я просъществува две-три издания, я не. В нея ще тракам безцелно по клавиатурата в рамките на няколко абзаца, след което ще има (тъй неинтересуващото ви) инфо за това кои филми/сериали, книги и песни ангажират част от времето ми в определен момент. Знаете, че някои от тях в един или друг момент стават основна тема на един или друг пост, така че това си е своеобразна "coming soon" секция.

Но това не е единственото нещо около блога. Както някои от вас знаят (а други вероятно нямат представа) преди вече една-две години, мисля, направих страница на блога във Facebook, която да можете да харесвате и така да бъдете постоянно осведомени за новите постове тук. Защото, нека си го признаем, не всички ползваме RSS абонаменти (такъв абонамент е наличен във втория бутон от изскачащия отдясно toolbar). В момента страницата има 169 харесвания, което не е особено много, но няма как да ви виня, че не сте зарибявали приятели, като дори повечето от моите собствени приятели и познати не са я харесали. Проблемът обаче е, че съществуването на страницата във Facebook се обезсмисли през последните седмица-две. Г-н Зукърбърг и компания решиха, че искат да изкарват още пари от и без това твърде успешното си творение, поради което FB ограничи още повече броя на хората, до които достигат постовете на дадена страница.

Пояснявам: в началото всички харесали дадена страница виждаха всички нейни публикации (мисля). Да вземем за пример страницата на блога. Споделям в нея връзка към нов пост и тя се появява в NewsFeed-a на всички 169 души. След това обаче бройката бе намалена на определен процент от всички харесали, т.е. примерно само 20 процента от тези 169 виждат публикацията от страницата в NewsFeed-овете си. Останалите трябва редовно да проверяват страницата, за да видят какво ново има в нея. Нека си го признаем - твърде малко от нас влизат в която и да е от харесаните от нас страници.

Сега този процент изглежда е паднал още доста (на около 3 процента от всички харесали). Последните няколко публикации в страницата на блога са видени от едва 10-20 души, а някои постове от предния месец достигаха до очите на повече от 200 души (което пък става по друг начин, който вече няма значение). Уловката? За да се виждат публикациите в страницата ти от повече хора (дори от харесалите я) сега е необходимо да платиш, за да промотираш дадена публикация. Не, мерси, Facebook! Така че за добро или лошо поддръжката на страницата ще намалее (да не кажа "спре"), просто защото няма смисъл от нея. Идеята беше до читателите на блога да достига информацията, че има нов пост в него, но това вече не е постижимо. В случай, че цифрите се подобрят (защото е ясно, че този модел трудно ще работи), ще продължа да споделям новите постове чрез страницата. Но за всеки случай ако харесвате това място, отбележете го в браузърите си (bookmark it, yeah) или просто се абонирайте по RSS.


И между другото гладът за пари на FB засяга абсолютно всички страници, така че имайте го предвид, когато се зачудите защо сте започнали по-рядко да виждате публикации от някои свои любими страници там. В крайна сметка обаче хората във FB са в пълното си право да решават какво да правят със сайта си. Живи и здрави, и успех с други подобни, отблъскващи решения! Достатъчно за това, време е за краткия кино/книжен/музикален преглед на седмицата!

Какво гледам: "The League" S02, "Arrow" S02
Какво гледах последно: "Хобит: Пущинакът на Смог"
Какво планирам да гледам: WWE Backlash 2002; останалите сезони на "The League"

За "Arrow" знаете - страхотен сериал по комикс и трябва да му дадете шанс. "The League" пък е странен комедиен сериал, който е полускриптиран, т.е. тук-там има доза импровизация от страна на актьорите. В една от ролите е комикът Jon Lajoie, който (има опасност да) познавате от песните му в YouTube, като "Show me your genitals", например. Сериалът е странен, но става за разпускане. И да, гледах новия "Хобит", но нещото, което трябва да представлява негово ревю, все още не може да достигне до вас. Просто не съм сигурен, че ми се пише за този филм.

Какво прочетох последно: "Терез Ракен" на Емил Зола
Какво чета в момента: "Български хроники, том 1" на Стефан Цанев; "Мъглороден, кн.1: Последната империя" на Брандън Сандърсън

Разбира се, скоро ще има пост в секцията "Книги", в който ще задълбая малко повече, но все пак... По препоръка на приятелка най-накрая довърших "Терез Ракен", "класиката" на Зола. Класиката не е за мен. Твърде много страници с твърде много описание на емоционалното състояние на героите и твърде малко действие. Едно е сигурно - намразваш главните герои. В момента давам шанс на популярните "Български хроники" на Стефан Цанев, които поне в началото са доста леко и приятно четиво, като също така се захванах да довърша първата книга от фентъзи-поредицата "Мъглороден", която също оставих недочетена преди известно време.


Тук няма какво толкова да се каже, затова има и линкове. Песента на Muse е малко съкровище, от онези, които си адски щастлив, че си открил и се чудиш колко ли още страхотни песни има по света, за които не знаеш. Чувствам я, you know? Другото пък е dubstep (казах ви в началото) ремикс на единствената коледна песен, която харесвам. Носи ми коледно настроение. Съчетана с елха, украса и коледни светлини носи настроение и за някакво странно по вид парти.

Това е от първия "дневник", втори може и да няма, така че радвайте му се! До скоро писане/четене и помнете, че басът е вреден за слуха ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Guest Booker: Моят Survivor Series 2018 - Част 1: Мачовете на RAW

След посредственото Crown Jewel PPV и тази година за не-знам-кой-си път ще гледаме Survivor Series, посветен на темата RAW vs. Smackdown. К...