Dear F'n Diary, бр. 2 - Нова година, стар дизайн и коментиране с Facebook профил

За много години! Доживяхме и 2014-та (success!). Желая ви повече приятни мигове през тази година, отколкото неприятни такива.  Желая ви също и приятни постове за четене тук в блога, а на себе си пожелавам две неща: първо, вдъхновение, за да ги пиша, и второ, да се получава от първия път, а не да поглеждам вече написания текст с неодобрение, да затривам всичко и да започвам отначало.

Да, дори първият пост за новата година стана жертва на недоволството ми от собственото ми писане. Аз не го харесвам, а оттам считам и че никой друг няма да го хареса. И трия, и пиша пак, после пак трия, и пак пиша. И така, докато не съм поне малко доволен от себе си. След години на бушуващо его и почти болестен нарцисизъм, сериозността вече ме достига, правейки ме по-самокритичен. Което е добре... нали?

В този втори брой на дневника ще обърна внимание най-вече на промените в блога. Без да се разпростирам в твърде много детайли (трябваше да видите предната версия на поста... но пък от друга страна едва ли щяхте да я дочетете :D), изброявам:

  • Старият дизайн е отново тук. Не точно, защото има известни разлики, но отново имаме бял Simple Template. Блогът е изчистен, изглежда по-подреден и фокусът пада върху най-важното в него - текста. Скоро може да последват някои дребни подобрения.
  • Динамичният дизайн вече го няма. Логично с оглед на горното. Минусите на Dynamic View поне в моите очи се оказаха повече от плюсовете. Бъгове, поддръжката на малък брой widget-и, усещането за хаос и неудобство при четене. Интересно ми е вашето мнение, позицията на читателите, но мисля, че преминаването към Dynamic View беше по-скоро грешка. Така е в живота. Може би някой ден, когато Blogger вложат повече усилия в него, ще му дадем втори шанс.
  • Вече може да коментирате всяка публикация направо чрез своя Facebook профил. Прекарах 2-3 часа в ровене из кода и опити, за да го направя възможно, но май взе, че се получи. Success! Дали самото коментиране работи - не знам, не съм пробвал още (ахахаехаеха). Предполагам, че ще се разбере. За повече по темата погледнете послеписа.
  • Пренаписах "За мен" страницата за пореден път. И отново не знаех какво да напиша в нея :D Но все пак дава някаква представа за блога и най-вече за собственика му, така че тази база сме я покрили. Success!

Това е. С по-малко думи определено изглежда по-добре. Важното е, че поне от вида на блога съм доволен и дори се сдоби с някакво нововъведение (FB коментарите са по препоръка на Чернев), макар че това да се занимавам с код няколко години след като избягах от информатиката малко ме плаши :D

Обичайното "Какво гледам", "Какво чета" и "Какво слушам" няма да го има този път, защото покрай коледните и новогодишни празници няма почти нищо ново, което да се спомене в тези категории. НО! Най-накрая разбрах какъв е може би най-големият ми проблем с двата филма по "Хобит" - твърде многото CGI ефекти за сметка на практическите такива, например с миниатюри. Това, в комбинация с противното 3D, прави "Неочаквано пътешествие" и "Пущинакът на Смог" някак твърде анимационни и изкуствено изглеждащи в сравнение с трилогията по "Властелинът на пръстените", където цялостното усещане бе някак по-реалистично и истинско. Доколкото това може да е валидно за фентъзи филм, разбира се.

Споменавам това, тъй като отново се захванах с разширените, няколкочасови издания на "Lord of the Rings". Може би преди десетина години Джаксън просто надмина себе си и сега няма как да достигне същите висоти. Възможно е също така покрай създаването на "Хобит" да взима твърде много погрешни решения, а може би просто очакванията за новите филми са по-високи отколкото трябва да бъдат. Но за "Хобит" може да си говорим някой друг път.

Сега ще сложа край на този пост, доволен, че най-накрая е готов, и мога да се захвана по-сериозно с писане, вместо само с бърникане по кода на блога. До следващ пост!

PS1 - За коментарите: Дори системата за коментари чрез Facebook да работи идеално, все още стои въпросът дали да върна и вградената система за коментари на Blogger, която в момента е просто скрита. Така и двете ще се появяват една под друга под всеки пост. Друг вариант е импортирането на старите коментари в системата за коментиране DISQUS, но мисля, че това допълнително ще натовари блога и ще направи зареждането му по-трудно и бавно, което във времената на мобилни интернет-устройства е солиден минус. Ако някой има мнение, ще се радвам да го чуя.

PS2 - За колегите с блогове в Blogger: За някои от вас преминаването към Dynamic View шаблон може да е добра идея, това го преценявате сами. Все пак е хубаво да отбележа, че преминаването към DV води със себе си солиден брой bot-ове. За краткото време, в което блогът беше с DV, посещенията скочиха значително, а само ден след връщането към стария template нещата се върнаха в нормалните си, обичайни граници. Имайте го предвид. Този скок се отчита от вградената статистика и не може да му се има вяра (не са истински хора със значими посещения), докато системи като Google Analytics, например, пресяват bot-овете и ви дават по-реална представа за това колко хора влизат в блога. Също така, ако и вие се замислите да вграждате Facebook коментари - това е едно от нещата, които все още не могат да се правят при Dynamic View или поне така мисля. Иначе дано информацията е била от полза на някого.

PS 3: Четейки горните послеписи се ужасявам колко сухо и леко техничарски звуча. Наистина трябва да подхвана писането на нещо художествено, дори да е просто шизофреничен разговор за мъглата навън и липсата на сняг по празниците. Да, наистина, всичкият сняг тази зима в Щатите ли остана? Lucky (frozen) bastards!

Guest Booker: Моят Survivor Series 2018 - Част 1: Мачовете на RAW

След посредственото Crown Jewel PPV и тази година за не-знам-кой-си път ще гледаме Survivor Series, посветен на темата RAW vs. Smackdown. К...