Dear F'n Diary, бр. 2 - Нова година, стар дизайн и коментиране с Facebook профил

За много години! Доживяхме и 2014-та (success!). Желая ви повече приятни мигове през тази година, отколкото неприятни такива.  Желая ви също и приятни постове за четене тук в блога, а на себе си пожелавам две неща: първо, вдъхновение, за да ги пиша, и второ, да се получава от първия път, а не да поглеждам вече написания текст с неодобрение, да затривам всичко и да започвам отначало.

Да, дори първият пост за новата година стана жертва на недоволството ми от собственото ми писане. Аз не го харесвам, а оттам считам и че никой друг няма да го хареса. И трия, и пиша пак, после пак трия, и пак пиша. И така, докато не съм поне малко доволен от себе си. След години на бушуващо его и почти болестен нарцисизъм, сериозността вече ме достига, правейки ме по-самокритичен. Което е добре... нали?

В този втори брой на дневника ще обърна внимание най-вече на промените в блога. Без да се разпростирам в твърде много детайли (трябваше да видите предната версия на поста... но пък от друга страна едва ли щяхте да я дочетете :D), изброявам:

  • Старият дизайн е отново тук. Не точно, защото има известни разлики, но отново имаме бял Simple Template. Блогът е изчистен, изглежда по-подреден и фокусът пада върху най-важното в него - текста. Скоро може да последват някои дребни подобрения.
  • Динамичният дизайн вече го няма. Логично с оглед на горното. Минусите на Dynamic View поне в моите очи се оказаха повече от плюсовете. Бъгове, поддръжката на малък брой widget-и, усещането за хаос и неудобство при четене. Интересно ми е вашето мнение, позицията на читателите, но мисля, че преминаването към Dynamic View беше по-скоро грешка. Така е в живота. Може би някой ден, когато Blogger вложат повече усилия в него, ще му дадем втори шанс.
  • Вече може да коментирате всяка публикация направо чрез своя Facebook профил. Прекарах 2-3 часа в ровене из кода и опити, за да го направя възможно, но май взе, че се получи. Success! Дали самото коментиране работи - не знам, не съм пробвал още (ахахаехаеха). Предполагам, че ще се разбере. За повече по темата погледнете послеписа.
  • Пренаписах "За мен" страницата за пореден път. И отново не знаех какво да напиша в нея :D Но все пак дава някаква представа за блога и най-вече за собственика му, така че тази база сме я покрили. Success!

Това е. С по-малко думи определено изглежда по-добре. Важното е, че поне от вида на блога съм доволен и дори се сдоби с някакво нововъведение (FB коментарите са по препоръка на Чернев), макар че това да се занимавам с код няколко години след като избягах от информатиката малко ме плаши :D

Обичайното "Какво гледам", "Какво чета" и "Какво слушам" няма да го има този път, защото покрай коледните и новогодишни празници няма почти нищо ново, което да се спомене в тези категории. НО! Най-накрая разбрах какъв е може би най-големият ми проблем с двата филма по "Хобит" - твърде многото CGI ефекти за сметка на практическите такива, например с миниатюри. Това, в комбинация с противното 3D, прави "Неочаквано пътешествие" и "Пущинакът на Смог" някак твърде анимационни и изкуствено изглеждащи в сравнение с трилогията по "Властелинът на пръстените", където цялостното усещане бе някак по-реалистично и истинско. Доколкото това може да е валидно за фентъзи филм, разбира се.

Споменавам това, тъй като отново се захванах с разширените, няколкочасови издания на "Lord of the Rings". Може би преди десетина години Джаксън просто надмина себе си и сега няма как да достигне същите висоти. Възможно е също така покрай създаването на "Хобит" да взима твърде много погрешни решения, а може би просто очакванията за новите филми са по-високи отколкото трябва да бъдат. Но за "Хобит" може да си говорим някой друг път.

Сега ще сложа край на този пост, доволен, че най-накрая е готов, и мога да се захвана по-сериозно с писане, вместо само с бърникане по кода на блога. До следващ пост!

PS1 - За коментарите: Дори системата за коментари чрез Facebook да работи идеално, все още стои въпросът дали да върна и вградената система за коментари на Blogger, която в момента е просто скрита. Така и двете ще се появяват една под друга под всеки пост. Друг вариант е импортирането на старите коментари в системата за коментиране DISQUS, но мисля, че това допълнително ще натовари блога и ще направи зареждането му по-трудно и бавно, което във времената на мобилни интернет-устройства е солиден минус. Ако някой има мнение, ще се радвам да го чуя.

PS2 - За колегите с блогове в Blogger: За някои от вас преминаването към Dynamic View шаблон може да е добра идея, това го преценявате сами. Все пак е хубаво да отбележа, че преминаването към DV води със себе си солиден брой bot-ове. За краткото време, в което блогът беше с DV, посещенията скочиха значително, а само ден след връщането към стария template нещата се върнаха в нормалните си, обичайни граници. Имайте го предвид. Този скок се отчита от вградената статистика и не може да му се има вяра (не са истински хора със значими посещения), докато системи като Google Analytics, например, пресяват bot-овете и ви дават по-реална представа за това колко хора влизат в блога. Също така, ако и вие се замислите да вграждате Facebook коментари - това е едно от нещата, които все още не могат да се правят при Dynamic View или поне така мисля. Иначе дано информацията е била от полза на някого.

PS 3: Четейки горните послеписи се ужасявам колко сухо и леко техничарски звуча. Наистина трябва да подхвана писането на нещо художествено, дори да е просто шизофреничен разговор за мъглата навън и липсата на сняг по празниците. Да, наистина, всичкият сняг тази зима в Щатите ли остана? Lucky (frozen) bastards!

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...