WWE Elimination Chamber 2014 - Превю и прогнози


Match Card:
  • Kickoff Match: Rybaxel (Ryback/Curtis Axel) vs. The Brotherhood (Cody Rhodes/Goldust)
  • Darren Young vs. Titus O'Neil
  • WWE Tag Team Championship: New Age Outlaws (Billy Gun/Road Dogg) (c) vs. The Usos
  • Batista vs. Alberto Del Rio
  • IC Championship: Big E (c) vs. Jack Swagger
  • 3-on-3 Match: The Shield (Roman Reigns, Dean Ambrose, Seth Rollins) vs. The Wyatt Family (Bray Wyatt, Erick Rowan, Luke Harper)
  • WWE World Heavyweight Championship - Elimination Chamber Match: Randy Orton (c) vs. Daniel Bryan vs. John Cena vs. Sheamus vs. Cesaro vs. Christian

Кардът на тазгодишното EC PPV си има почти всичко. Има голям главен мач за най-важната титла в компанията. Има мачове за интерконтиненталната и отборна титли. Има 1-на-1 мач между бивши световни шампиони (Batista vs. Del Rio), има и 1-на-1 мач между lowcarder-и. И, разбира се, има Wyatt Family vs. The Shield – един от мокрите сънища на (с)марковете през последната половин година.

Дори за мен 3-на-3 мача между Щитът и Фамилията (не изисквайте от мен постоянно да сменям езика на клавиатурата) е най-интересното и важно нещо в това PPV, засенчвайки дори Chamber мача за световната титла. Цялата история между двете групи сякаш беше писана от съвсем различен екип и ме върна във времената на наистина ангажиращи и интригуващи „вражди”. Ако целият продукт на WWE беше такъв, кечът щеше да е на съвсем различно ниво. Тук прогнозата обаче сякаш не е лесна – всички, включително и аз, май очакваме някакво търкане в The Shield (вероятно между Рейнс и Амброуз), което да им коства мача и победители да станат The Wyatt Family. Разпадането на The Shield e един изключително бавен (в добрия смисъл) и много добре описан процес, който обаче вече е достатъчно узрял, за да достигне следващата си фаза. Кое място е по-подходящо за това от Mania? А и Bray Wyatt ще се нуждае от доминираща победа за себе си и своето „семейство”, ако след EC бъде продължена започнатата история между него и Джон Сина. Очаквам страхотен 3-на-3 мач, наистина ангажирана публика и поредното доказателство, че в тези „младоци” има огромен потенциал. И, между другото, един пич в BWC беше изнамерил страхотен фенски клип за враждата между двете групи. Вижте го тук, надъхва.

Follow The Buzzards / Believe in The Shield

Колкото големи са очакванията за отборния мач между групите, толкова ниски са те за другите 1-на-1 мачове без залог на PPV-то. В единия мач имаме нещо, което с две световни титли в компанията малко се беше позагубило през годините – вражда и мач между двама неколкократни световни шампиони, но без да е заложена титла. Проблемът обаче са самите участници. Алберто Дел Рио доскуча на всичко живо по време на отегчителните си царувания със световна титла миналата година. При завръщането на Батиста имаше гръм и трясък, но те дойдоха от бруталния провал на това завръщане. Той не получи може би очакваните реакции, а това, че спечели Rumble-a вместо други, по-заслужили според феновете кечисти, дори го направи по-скоро негативен образ. Опитите на WWE да поправят това до момента също търпят провал, а слабата история между него и Дел Рио не помага по никакъв начин. Голям проблем е и това колко едностранна беше тя – Батиста пребиваше Дел Рио след всеки опит на втория да си отвори устата, с което дори потенциалът за някаква интрига в този мач се изпари. Батиста печели мача със сигурност (имайки предвид и сигурния му title shot за WrestleMania). Другият 1-на-1 мач без условия – този между бившите отборни партньори Titus O’Neil и Darren Young, всъщност е по-труден за предсказване, а и беше придружен с една по-интересна история около разпадането на The Primetime Players (колкото и да не одобрявам тази идея). Все пак тук ще заложа на Titus O’Neil, който се представя много добре на микрофона, а и бе последният „прецакан” във враждата – Янг му коства мач срещу Зиглър на последния Smackdown.

Хубаво е да се види, че има движение и около другите титли, макар Divas титлата да е пренебрегната на второ поредно PPV. В мачът за отборните титли правилните, желани победители са The Usos – млад отбор, който отдавна трябваше да получи златото. В действителност обаче всичко сочи, че New Age Outlaws ще запазят този месец, а смяната на титлите ще стане сигурно на WrestleMania. Били Гън и Уличното куче (да живеят преводите) записаха загуби в 1-на-1 мачове срещу братята, а това, както вече сме се научили, често е намек, че ще успеят да запишат победа, когато титлите са на линия. Важното обаче е, че има история за титлите, има мач за тях на PPV-то, а и има възможности за още истории/вражди в следващите месеци.

Интерконтиненталната титла обаче има няма някакъв шанс да смени притежателя си. Big E в никакъв случай не е лош шампион – направи няколко защити, а и определено се вписва в типажа, на който трябва да отговарят ИК шампионите – млад кечист, в който WWE виждат някакъв потенциал. И неговото царуване обаче стана малко постно в последно време (не по негова вина) и макар да има възможности за бъдещи вражди, мисля, че по-добрият вариант е Jack Swagger да вземе титлата в неделя. Защо? Защото така идеално ще се нагласят нещата за един мач между него и Cesaro за IC титлата на Mania. Намеците за проблеми в The Real Americans са много, много очебийни през последните два месеца и макар да съм против „разкъсването” на отбори, тук то е необходимо, за да получи Cesaro самостоятелен пуш. Какво по-добро начало от вражда с недоволния Суагър? Историята сама пише себе си – Суагър бе пренебрегван от Зеб Колтър заради грешките си в последно време. Какво става обаче, когато той вземе ИК титлата, а Сезаро не успее (защото най-вероятно няма да успее) да спечели световната титла? Суагър ще го изтъкне, ще предизвика мениджъра си и бившия си партньор и т.н. Та смятам, че е възможно и Big E да запази, но определено ми се струва много по-добър вариант Суагър да стане шампион, но само в случай, че му предстои мач на Mania със Сезаро.

И остана главният мач – Elimination Chamber за WWE World Heavyweight Championship-a. Когато Chamber мачът е за титла ми се иска преди това да има история между участниците, която да оправдава организирането на подобен тип мач. Тук така липсваше. Шеймъс, Крисчън и Сезаро бяха включени в него ей така, докато за Браян, Ортън и Сина можем да кажем, че Chamber мачът е нова стъпка в проблемите помежду им от последните месеци. Изграждането на мача също не беше нещо невиждано, но в сравнение с предни години даже беше на едно добро ниво. Имаше доста мачове между участниците, някои от тях започнаха месеца като приятели, а го приключват като врагове (Шеймъс и Крисчън), Сезаро беше издигнат в нови висини покрай Chamber мача. Друга сполучлива мини-история беше тази с Браян и спъващия го по пътя към Chamber-a Кейн. Тази мини-вражда повдига въпросът дали Браян накрая ще вземе титлата въпреки всички пречки и спънки, или пък Кейн ще се намеси и в клетката и ще му коства титлата. Основната история, тази с Gauntlet-a на Ортън срещу претендентите за титлата му, не ми допадна особено, най-вече защото с твърде многото загуби доста силно се намекна, че той ще защити успешно титлата в неделя. Примерно 3 победи и 2 загуби за шампиона щяха да поставят под въпрос неговия успех на PPV-то (интересно, но такава е логиката в кеча). Сега обаче Ортън влиза в Chamber-a като твърде голям фаворит, а единствените други хора с шанс за победа са Сина и Браян. Освен ако Леснър не се появи, но това са спекулации и няма смисъл да ги обсъждаме.

За финал трябва да споменем и kickoff мача между Rybaxel и The Brotherhood, чието наличие е знак, че въпреки сътресенията и продължаващото разпадане на отбори, отборната дивизия все още се държи. Интересно ми е какъв мач ще направят и затова ще гледам и това preshow. Хубаво е, когато потенциално добри мачове са в kickoff-ите, макар че не мисля, че точно The Brotherhood заслужават тази толкова ниска позиция.

В общи линии съм оптимист, даже може би твърде голям такъв. Макар че WrestleMania XXX едва ли ще има dream card-a, за който смарковете мечтаят, това, което ще видим на нея, има шанса да бъде подплътено с няколко месеца история. Това за мен е едно от най-важните неща в кеча. Що се отнася до самия Elimination Chamber 2014, някои мачове могат да се получат наистина запомнящи и съм дяволски надъхан за Wyatt Family и The Shield. Така че палци горе, пък ще видим. Приятно гледане на всички, които планират такова! И по-малко разочарования, разбира се.

Нашият 24 май - камери, телевизия, интервю и... деца

Има голяма вероятност да запомня този 24 май, за разлика от много други преди него. Не за друго, ами защото с Темз почти не се спряхме, въп...