"300", ама без онези 300

Ева Грийн по цици.

Това е най-основателната причина да изгледате "300: Rise of an Empire". Полът ви не е от чак такова голямо значение, защото жените също могат да оценят хубавата женска гръд. А гореспоменатите цици на Ева Грийн не са никак лоши. Чак се чудя откъде се взеха. Но да, лично за мен това беше (бяха) хайлайта на този филм.

След като отметнахме тази тъй важна информация, с която задължително трябваше да започна текста, нека продължим както си му е реда. Та излъгах се аз да изгледам продължението на драматичния хит от 2006-та "300". "Възходът на една империя", както е добре звучащото му, но не особено подходящо подзаглавие, в голяма степен е точно това, което очаквахме (и трябваше) да бъде: повече от същото.В случая кръв. Мноооого кръв. Може би съм позабравил количествата в първия филм, но ми се струва, че тук са увеличили потоците от животворната червена течност просто ей така, за шаренията. Имате и полагаемото се количество крайно нереалистични битки и множество сцени на забавен каданс (даже малко прекаляват), показващи отрязани крайници и разцепени глави. Толкова.

В "300: Rise of an Empire" има и една секс-сцена, която реално считам и за най-смислената в целия филм. Малко душене, някой друг удар, злоба в действията на двамата "влюбени". Любов да има. Можеше и по-добре, но все пак това не е порно. Въпреки че докато вървеше тази сцена се замислих да не би да съм сбъркал раздела на Zamunda.

Zamunda ли казах? Глупости. Дори не знам какво е това място. Чувал съм само легенди за него. Мисля, че е пиратски остров or something.

Вярвате или не, този кадър от филма не е от началото на секс-сцената.

Но обратно на новия "300". Историята е... колкото да я има, но бива. В общи линии, както се знаеше и преди излизането на филма, неговата сюжетна линия включва в себе си събитията от първия филм - битката на Леонид и неговите храбри 300 срещу крачещите легиони на Ксеркс. Тук фокусът е върху една друга битка, водеща се по море по същото време (че и след това), не по-малко значима за бъдещето на "свободна Гърция". Но не ми се пише за подобни неща, те не са интересни.

Какво още да кажем за гърдите на Ева Грийн... Казах, че ме изненадаха приятно. Браво на нея. Не всеки е почитател на перманентно тъжния й поглед, дори аз не съм, но реално тя е с най-важната роля в този филм. Героинята й, Артемизия, е badass до такава степен, че в един момент чак става прекалено. Оттук и проблема, че Темистокъл, който уж трябва да запълни празнината (хехехе) оставена от джерардбътлъровия Леонид, просто не е запомнящо се главно лице на "добрите". Безличен е малко този... както там се казва актьора. А и що за войн е, след като моята брада в момента е по-дълга от неговата?

А това... също не е кадър от началото на секс-сцената.

Хубавото на "300: Rise of an Empire" e, че историята му не е опит за пълно имитиране на основните точки от първия филм, макар че се забелязват такива опити. Лошото е, че въпреки това новият филм твърде много се опитва да прилича на предшественика си във визуално отношение и това чак пречи. Първият път беше иновативно, красиво по свой собствен начин, и някак смяната на основния отенък  от жълто на синьо-зеленикаво не стига. А ако по някаква огромна случайност ви е пукало за някой от героите в първия филм, няма за какво да се тревожите - тук такава опасност няма. Не само Темистокъл е безличен. Повечето други персонажи са също така лесно забравими.

Все някой ще попита "А все пак да гледаме ли този филм?". Ами... не знам, бе, хора. Ваш проблем. Ако имате някакъв интерес, гледайте го. Ако нямате, недейте. Знам, че моите препоръки са ценни за вас, но не винаги може да съм вашата пътеводна светлина. Казах ви кое е основното. Да, циците на Ева Грийн. И секс-сцената като цяло.

И за да оправдая заглавието си - да, "300: Rise of an Empire" изглежда и донякъде се "усеща" като първия филм, но пък ги няма самите 300 спартанци. А с тях в миналото е останала и част от чара на това пуканково зрелище.

Комикси: "Jack Eridon: Крадецът на спомени" от Константин Витков-Титис

Някои неща в този живот изискват топки. Едно от тях е да нарисуваш и да се опиташ да издадеш комикс в България.  И ето, че пролетта н...