"Captain America: The Winter Soldier" - Ревю


Кънтящият, плътен звук от удар на метал* в плът всеки път, когато щитът се стовари върху някого. Усещането за конспирация и надвиснала опасност, криеща се зад всеки ъгъл. Смъртоносният финес на скарлетйохансоновата Черна вдовица. Впечатляващият ръкопашен бой между Стив Роджърс и така нареченият Зимен войник.

Все неща, които изскачат в главата ми, сещайки се сега за "Captain America: The Winter Soldier", който имах удоволствието да гледам преди няколко дни. Но преди да опиша останалите си впечатления, предполагам, че ще е добре да направя две уточнения:
1. Българското заглавие на филма е крайно безличното "Завръщането на първия отмъстител". Изглежда в Disney/Marvel съзнават, че САЩ не са най-универсално обичаната държава в света, поради което са преценили филмът да има алтернативно заглавие за международния пазар. Нелепо решение според мен, защото всеки, който отиде да го гледа, вероятно ще каже "Два билета за "Капитан Америка"", примерно.
2. Четете ревю на филм по комикс, писано от комикс-фен. Сериозно ли мислите, че има шанс адекватно да ви посоча слабостите на това пуканково чудо или пък да ви говоря за това колко противни са продукциите на Холивуд, а колко велико е европейското кино? Грешният блог, приятелчета. Още отсега трябва да ви е ясно, че горещо ви препоръчвам да видите "Captain America: The Winter Soldier" възможно най-скоро. Но ще дам няколко причини за това по-надолу...

Няма да ви разкривам основната фабула, но е хубаво да отбележим, че в новия филм Стив Роджърс все още се опитва да свикне с нашето съвремие. Той единствен от Отмъстителите няма близки хора, при които да се върне след случилото се в Ню Йорк, което в голяма степен го оставя "закотвен" при спасителите му от SHIELD. Капитан Америка обаче няма против - изпълнява мисия след мисия, вярвайки че всичко това е за добро. Проблемът обаче е, че това не е точно така. SHIELD е представен като организация, която сериозно възприема гледната точка на американското правителство, която виждаме в нашата действителност - че заплахите, колкото и потенциални да са те, трябва да се елиминират предварително, дори това да означава да бъдат потъпкани някои граждански свободи. Върху това е изградена основата на "Captain America: The Winter Soldier". Самият филм изглежда като някаква форма на протест срещу всичко, което NSA, CIA, FBI и прочие организации правят в Щатите и по света. Историята му в известна степен е отражение на съществуващи проблеми, което е доста готино, имайки предвид, че става дума за неангажираща лента по комикс.

Това беше може би нещото, което харесах най-много в "The Winter Soldier" - усещането за нещо различно, а не за поредния Marvel филм. Разбира се, че комиксовото е налице, даже в някои моменти е твърде осезаемо. Но в голяма част от филма фокусът е не върху решаването на проблеми с множество CGI експлозии и свръхчовешки изпълнения, а върху шпионския елемент, бягството, борбата за оцеляване и решаването на дадена загадка. Не казвам, че това е най-дълбокият филм, който сте гледали, защото е ясно, че не е. Но определено има една от най-готините истории, които Marvel са ни представяли във филмовата си вселена.

Хубавото е, че го има усещането за завършеност, за ритъм. Нещо, което липсваше на първия "Капитан Америка", наред с други неща. Още повече, че най-накрая получаваме и втори злодей във филмовата Marvel вселена, който да е поне малко по-запомнящ се от останалите. Да, става дума за Зимния войник**. В голяма степен дори оригиналното заглавие на филма е малко подвеждащо, защото не той е в центъра на събитията. През повечето време е по-скоро нещо странично, но в никакъв случай излишно. Себастиян Стан много добре изиграва героя, неговата брутална ефективност и заплашителна аура, като точно мистицизма, който заобикаля Зимният войник го прави по-запомнящ се. Хубаво е, че след Локи най-накрая се появи подобен злодей в Marvel вселената, особено след разочарованието, в което се превърна Мандаринът от "Iron Man 3".

Споменавайки този филм е хубаво да отбележа едно нещо - "Captain America: The Winter Soldier" според мен е по-добър от него. По-добър е и от "Thor: The Dark World", което за мен го прави и най-добрият филм във втората фаза на Marvel филмовата вселена. Остава през август да видим как ще се представи и "Guardians of the Galaxy"***, но за момента новият "Капитан Америка" е най-доброто, което Marvel са правили след "The Avengers".

3D-то в голяма степен е излишно, почти толкова, колкото излишно е да ви казвам това. Вече и сами се сещате. В нито една от сцените не видях особена полза от него, но пък едва ли скоро студията ще се откажат от технология, която оскъпява билетите и им носи повече пари. А "The Winter Soldier" бързо направи доста пари (над 300 милиона), отделно има оценка от 8.3 в IMDB, което си е високо за всеки филм, какво остава за такъв по комикс. Така че не се чудете, а му дайте шанс. И аз не съм най-големия фен на Капитана като комикс-герой, но тук определено ме спечелиха с идеално разказаната история за него. А и Крис Евънс изглежда се чувства все по-комфортно в ролята, за което заслужава само поздравления.


* Не метал, а vibranium, ако трябва да сме точни.
** До комикс-фенчетата, които са чели "Winter Soldier" на Брубейкър - гледайте филма смело, допирните точки са доста малко и това в никакъв случай не е лошо. Нещото, което са запазили, е концепцията за Зимния войник, но самата история е доста различна и доколкото помня комикса смея да твърдя, че почти нямат общо. А и самият Брубейкър мисля, че беше харесал сценария.
*** Пак до комикс-фенчетата: гледайте внимателно филма. Правят няколко намека за неща от комиксите, които не сме виждали досега, а може би ще видим - WS с щита в ръце; споменаването на едно конкретно име и т.н.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...