Името на "Batman vs. Superman" и първата снимка на Бен Афлек като Батман


Миналата седмица най-накрая стана ясно името на продължението на "Man of Steel", което ще изправи един срещу друг Батман и Супермен и което месеци наред наричахме "Batman vs. Superman". Както за удобство, така и поради явните симпатичност и изчерпателност на това заглавие. Е, въпреки опасенията, че Warner Bros. ще изберат някое малоумно заглавие за сигурния си касоразбивач, те все пак се спряха на едно доста приемливо такова.

Дами и господа, през лятото на 2016-та ще гледаме "Batman v. Superman: Dawn of Justice". Или в превод - "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта". Членувах подзаглавието, защото на български така звучи доста по-добре, и искрено се надявам нашите киноразпространители да не направят някоя свободна интерпретация на това иначе доста приятно име на филма.

Кое му е хубавото? Ами това, че ясно показва кое е основното в този филм - сблъсъкът (и първата обща поява на екран) на двама от най-популярните комикс-герои в историята. Това е нещото, което ще кара хората да посетят кино салоните, така че защо да не сложиш в заглавието на филма точно техните имена? "Гледайте този филм, защото в него Батман се изправя срещу Супермен!". Идеална и пряма реклама, като се избягва наложеното от Кристофър Нолан "намекващо заглавие". Сигурен съм, че все още има хора, които не са наясно, че "Мъж от стомана" е името на последния филм за Супермен. Някои неща просто трябва да си ги казваш направо.

Подзаглавието също е хитро, защото намекът при него вече е приемлив. Ясно е вече, че след "Batman v. Superman: Dawn of Justice" следващият филм, който ще видим във вселената, която DC и Warner сглобяват в момента, е "Justice League". Стана ясно, че Wonder Woman и Cyborg също ще имат някакви роли в "Батман срещу Супермен", така че този филм определено ще послужи като сериозна прелюдия за събирането на групата герои на DC в следващия.

Единственото неприятно в името на новия филм на Зак Снайдър е това как е съкратено "versus". Винаги съм предпочитал "vs" вместо просто "v", но това са детайли. Просто ме дразни и не мога да не го споделя. Прехвърляме се на другото важно (че даже и повече), а именно...


Първата снимка на Бен Афлек като Батман. Е, нямам за какво да мрънкам. Наистина. Отдавна вече се примирих, че той ще изиграе ролята, така че тази тема нямам намерение да я коментирам повече. Но пък беше интересно след уж реалистичната броня, която Крисчън Бейл носеше като Батман, в каква посока ще поеме дизайнът на Човека-прилеп. Тук вече съм доволен. Новият костюм е изчистен, предполагам, че ще има само два цвята, и е силно повлиян от костюма, който Батман носи в комикс-новелата на Франк Милър "The Dark Knight Returns":


Това е важно, защото репликата, с която бе обявен "Batman v. Superman: DoJ", бе взета точно от тази комикс-новела. Т.е. създателите на филма са намерили най-правилното място, от което да черпят вдъхновението си. Афлек изглежда сякаш е качил огромно количество мускулна маса, което също е в синхрон с Милъровата визия за Батман, а и беше крайно време да видим нещо по-различно от по-скоро високите, изпилени Батмани, появявали се във филмите досега.

Новият Батмобил, който се подава отзад, също не е лош. Някои от коментарите в интернет са, че прилича на Tumbler-а от трилогията на Кристофър Нолан (най-вече заради гумите), но имайки предвид колко як беше той, не мисля, че има причина за оплаквания. Това зад Афлек определено прилича повече на кола, а и доколкото видях от една друга снимка, дизайнерите се връщат към тъй приятния елемент на декорация на возилото с перки, наподобяващи крила на прилеп. Палци горе! Чакаме и цветни снимки на новия костюм и новата кола.

Фактите обаче са, че името на филма и първият поглед към Афлековия Батман и новия Батмобил ме зареждат с позитивни чувства към "Batman v. Superman: Dawn of Justice", чиито доста странно подбран актьорски състав до момента ме караше да се съмнявам, че може да видим нещо добро. За съжаление, има още доста да почакаме докато дойде време за премиерата му, но дотогава винаги можем да изгледаме още няколко пъти "Man of Steel". Не знам за вас, но аз вече съм планирал едно такова гледане в близките седмици.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...