Който оцелее ще разказва, но не и за филма със същото име


Това, драги читатели, е супер кратко включване. Ще посоля малко новия филм на Сет Макфарлин и ви оставям да продължите с по-важните задачи в ежедневието си. Сет Макфарлин, за тези от вас, които имат щастието да не знаят, е създателят на анимационните поредици "Family Guy" и "American Dad". Преди няколко години той направи дебюта си като режисьор на игрален филм с "Ted" - доста приятен филм, в който в общи линии Марк Уолбърг имаше връзка с живото си плюшено мече. Ха! Вторият опит на Макфарлин в игралното кино е комедия с името "A Million Ways To Die In The West", но, разбира се, българските разпространители са му сложили крайно сериозното заглавие "Който оцелее ще разказва". Пореден пример за маркетингов провал - първо, защото българското заглавие не е чак толкова грабващо, колкото сигурно си мислят големите глави у нас, и второ, защото създава съвсем различна представа за филма. В него няма нищо сериозно - той е комедия, при това умерено просташка такава. Има няколко забавни момента, но не са нещо, което да те накара да се търкаляш от смях. Има Шарлийз Терон в себе си, което май е най-големия му плюс. Всичко друго е едно голямо "meh".

Честно казано основният проблем на този филм е самият Макфарлин, който е решил да изпълнява и главната роля. Той не става за актьор. Когато озвучава героите в анимационните си сериали е много добър, не оспорвам това. Но за игрална роля, при това главна, Макфарлин просто не става. Крайно мазната му мутра рядко изразява някаква емоция и като цяло той подхожда някак твърде несериозно с играта си. При някои добри актьори подобен подход в комедия е дори плюс, но не и при него. Макфарлин трябва да стои зад камерата и да не си показва муцуната, освен когато води Оскарите или нещо подобно. Като сценарий "Който оцелее ще разказва" също не грабва особено. Освен, че филмът е излишно дълъг, хуморът в него е обичайният за анимациите на Макфарлин - фокусиран върху секс, расизъм, разни други унижения и смърт. Може да не съм бил в настроение, не знам, но се засмях сериозно само веднъж-два пъти, което за двучасова комедия е престъпно. Едно огромно разочарование е и Нийл Патрик Харис, който сякаш за пореден път играе героя си от "Как се запознах с майка ви" Барни Стинсън. Това не е комплимент - Барни е един от най-великите ТВ герои, измисляни и изигравани някога, но това не значи, че всяка роля на Нийл Патрик Харис трябва да напомня на него. Лиъм Нийсън за кратките си появи е на обичайното стабилно ниво, но този човек вече е легенда и радва зрителя, където и да се появи.

Твърде много написах, а не си струва тракането по клавиатурата... Звучи като някаква анти-реклама, а всъщност не е това. Може би след като видях трейлъра очаквах нещо по-смешно и сега съм разочарован? Може би. Вие, ако решите, пробвайте, на вас филмът може да се хареса повече. Честно казано обаче не препоръчвам прекарването на 2 часа (и харченето на 10-ина лева, ако ще ходите на кино) с точно този филм. Аз оцелях и ви разказах за него. Стига толкова. Макфарлин да се фокусира върху анимациите. Мерси.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...