Книги: "Дневната война" на Питър В.Брет


Демони, магия, битки на живот и смърт, религии, секс, сблъсък на две цивилизации и човешко могъщество, извън границите на обяснимото. Това са малко от нещата, които Питър В. Брет предлага на всички любители на фентъзито в книгата си "Дневната война". И тъй като започнах твърде сухо и някак рекламно, минаваме в бире-режим:

Нощ. Демон се нахвърля върху човек, но мъжът сякаш се разтваря във въздуха и демонът преминава през него. Секунда по-късно мъжът отново се е материализирал, но вече зад чудовището, засилва се към демона и го убива, пробивайки плътта му с голите си ръце. Някъде далеч, бившата възлюбена на мъжа "обяздва" неговия смъртен враг, който се опитва да я превърне в своя не-знам-си-коя-подред съпруга. А през това време светът около всички им се готви за война. Даже две.

Това горе не бива да се разглежда като спойлер, а като събирателен поглед към онова, което Брет е вплел в книгата си. В общи линии това е повторение на първото изречение от ревюто, просто по-шарено. Историята накратко: Ала е свят, в който всяка нощ магия, идваща от земното ядро, се плъзва по повърхността. С нея обаче идват и съществата, живеещи в Ядрото - т.нар. демони или ядрони, в чиято природа е заложено желанието да избиват хора. Хората обаче имат своите методи за отбрана - те също са открили как по един или друг начин да използват магията в света си, създавайки оръжия и защити срещу безбройния враг. Пълната победа обаче изглежда невъзможна, макар че надеждата я има - някои вярват, че ще дойде Избавител, който ще спаси човечеството веднъж и завинаги от демонската напаст. Двама души са най-сериозните претенденти за тази титла - Ахман Джардир и Арлен Бейлс. Някога най-добри приятели, а сега врагове, имащи различен поглед за титлата "Избавител", за борбата с демоните и за начините за постигане на победата.

Стига. Повече - на задната корица на книгата, както и в самата нея. Макар Ахман и Арлен да са главните герои в "Дневната война", по-голямата част от нея преминава през погледа на другите, по-"второстепенни" персонажи, чиито животи се преплитат с тези на двамата потенциални Избавители. Това е добър подход - по този начин през очите на различни индивиди разбираш много за възможностите на двамата главни герои (макар това определение да е условно), но също така около тях се създава една аура на загадъчност. Когато идват по-важните събития в книгата, авторът започва да разказва от гледните точки на Арлен и Ахман, показвайки как изглеждат другите в техните очи и как двамата "Избавители" гледат на света и на своята роля в него.

По-основен персонаж е и Иманвах - жрица, имаща важна роля в живота на Ахман. Голяма част от книгата разказва нейния живот и как тя е стигнала до мястото, в което текущата история я заварва. Това щеше да е малко излишно, ако чрез този разказ не се даваха детайли за религията и живота на красианците - народът, предвождан от Ахман Джардир. Защото това, което Питър В. Брет е направил, е създаването на един свят, доста напомнящ на нашия. Северът и югът са разделени от религия и нрави, напомнящи за нашите християнство и ислям. Това разделение е и в основата на конкретната книга, защото макар цялото човечество да се бори за оцеляване срещу един общ враг (демоните), това не означава, че не могат да се избиват и помежду си, просто заради това, че тълкуват по един или друг начин някакви си свещени книги...

Персонажите на Брет са разнообразни, най-вече заради уменията, които притежават. От света на "Дневената война" би станало доста добро RPG, тъй като тук е валиден класовия принцип - имате даматинги (жрици), жонгльори (музиканти, използващи музиката си срещу демони), разнообразни типове войници (шаруми, дървари и т.н.). По отношение на разделението на героите чрез професиите и уменията им Брет се е справил много добре. Е, самите му персонажи не са чак толкова уникални, но след Абъркромби имам малък проблем с оценяването на този елемент при други автори.

Историята е достатъчно увлекателна, за да се изчетат 700-те страници на книгата доста бързо, че и човек да иска още. И все пак има някои свои проблеми. Заглавието например е малко подвеждащо - Дневната война е конкретно нещо, което така и не виждаме в пълния му размер. Вместо това получаваме една голяма битка (от две различни гледни точки), последвана от един сякаш претупан набързо финал, доста по-различен от това, което си очаквал цяла книга. Не мога да пропусна факта и че книгата свършва дооооста отворено, но е нормално - тя е трета в поредица от общо пет. Спокойно, "Дневната война" се чете достатъчно добре и самостоятелно. Чрез спомени на персонажите и разговори помежду им Брет покрива всичко, което трябва да се знае за случилото се досега. Но пък и не разказва подробно, оставяйки на желаещите да се запознаят с първите две книги възможността сами да се насладят на детайлите.

Друг елемент, който не ми хареса, е, че в един момент виждаме гледната точка и на един от демоните. Чрез него разбираме твърде много за тях. На някои нетърпеливи хора подобни разяснения може да се харесват много, но лично аз предпочитам да стоя в неведение заедно с главните герои. Така заедно с тях може да разкриеш "тайните" и да споделиш емоциите им в този момент.

Що се отнася до техническата част на българското издание... Ами, ще започна с корицата. Доста добра и привличаща окото. По ръбовете й са "вградени" руните, с които жителите на Ала се защитават срещу демоните. Също така са запазени малките рисунки над заглавието на всяка глава, с които се посочва кои герои заемат основно място в нея. Доколкото разбрах от блога на Брет това го има и в английското издание и е хубаво, че е запазено и тук. Големият проблем на родното издание е в редакторската работа по него. Има солидно количество грешки по текста, които не са били оправени преди печат. По принцип съм на мнение, че десетина грешки в книга от няколкостотин страници са нещо допустимо. Когато обаче започнат да правят сериозно впечатление, значи са твърде много. Тук имаме пропуснати букви, "който" вместо "които" (или обратното, не помня вече), "вратът" вместо "врагът" и други подобни. Особено в първите 100 страници грешките се срещат доста често, после сякаш нещата се пооправят. Предполагам, че при финалната редакция времето е било фактор, така че повече няма да давам зор за по-бързото публикуване на българското издание на книга, която чакам. Сухото инфо:

Издателство: "Колибри"
Страници: 702
Цена: 24 лв.

Тази рецензия се превърна в солидна "дисекция". Можех да задълбая още много и на места вероятно ще проличи, че съм опитал, но се спирах, защото много от нещата в света на Ала си струва да бъдат разкрити сами. Препоръчвам ви да го направите, защото аз харесах "Дневната война". Харесах религиозния елемент в нея и сходството му с нашия свят, харесах това, че Брет не бяга от ролята на сексуалността в живота на хората, а дори набляга на нея, хареса ми дори и леко клишираното противопоставяне на двама главни персонажи с почти супергеройски сили. "Дневната война" оставя читателя с искането за още, пък било то и само заради отворения си финал.

P.S. Вече си купих "Защитения" (първата книга), скоро ще го последва и "Пустинното копие". За тях ревюта по-нататък, но ме човърка въпросът колко време ще отнеме на Брет да довърши и публикува четвъртата книга... Ето защо не обичам да започвам недовършени поредици.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...