Какво чета... (12.07.14)

С оглед на последните рецензии на книги в блога, вече може би ви е станало ясно, че отново се фокусирах върху фентъзито (най-вече) и фантастиката. "Колибри" ме улесняват при подбора на заглавия със страхотната им идея да вкарат всички свои книги от тези жанрове под една обща шапка. Тя носи името "Библиотека "Галактики", което, по-старите фенове на фантастиката у нас знаят, много напомня на някогашната "Библиотека Галактика". Принципът е същия - в "библиотеката" влизат само книги от жанровете фентъзи и фантастика. Заглавията са от различни автори и не са само единични романи, а има и цели поредици. Така не само, че почитателите на жанра са улеснени, но е стимулирана и склонността им към колекциониране (всяка книга е номерирана, последната излязла до момента е с номер 15).

Необходимо обаче е и разнообразие и аз ще започна точно с него - преди ден приключих с четенето на "Български хроники, том втори" на Стефан Цанев. По-разчупеният и "жив" поглед на Цанев към българската история продължава да е така завладяващ и във втория том, фокусиран върху периода на турско робство. Различната епоха обаче, както и различните обстоятелства, са предпоставка за една по-различна книга. Тук нямаме ханове, князе и царе, борещи се за разрастването и оцеляването на млада България. Вместо това се сблъскваме с хора, опитващи се да осигурят своето собствено оцеляване в условията на робство, и такива, готови да жертват живота си, за да освободят родината си. Няма да задълбавам - мисля, че при споменаването на предната книга казах, че според мен тя е задължително четиво заради различния подход към историята. Ще потвърдя тази си позиция и тук. Цанев прави нещо много значимо, като показва не само познатите ни от учебниците героични черти на лица като Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Бенковски и др., но и лошото в тях, ежедневното, човешкото. Колко неща са факт и колко спекулация - всеки може да прецени сам за себе си спрямо източниците на автора. Но определено периодът на робството и борбата за освобождение с всичките й както красиви, така и грозни краски, тук са описани много по-живо отколкото във всеки учебник или тема по история, които са ми попадали.

Връщайки се на фентъзито, в момента чета "Смъртоносна опасност" на Джим Бъчър - първият ми досег със съвременния магьосник Хари Дрезден. До момента запознанството ни е приятно и интересно, най-вече заради постоянното темпо на книгата, което спомага за по-лесното й четене. По-пълно ревю скоро. Започнах и нова фентъзи поредица - "Демонски цикъл" на Питър В. Брет, в която човечеството чрез магия се бори за оцеляване срещу демони/ядрони, появяващи се всяка нощ на земната повърхност. Хвърлете едно око на рецензията на "Дневната война" (третата книга от поредицата). Започнах с нея, което не беше проблем - тя се чете изключително приятно и самостоятелно, защото авторът си е направил труда чрез спомени на героите да преразкаже някои от по-основните моменти от първите две книги. Това обаче не уби интереса ми и в две поредни седмици си купих първите две заглавия от поредицата - "Защитения" и "Пустинното копие". Първата вече е отметната, втората - скоро. Накрая ще получат обща рецензия и ще започнем чакането на четвърта книга. Поредицата има адски много плюсове, но това, което прави много солидно впечатление, е подходът на Брет към героите му - той започва проследяването на живота им още от ранно детство. Трупането на впечатления, спомени, както и създаването на нагласата към заобикалящия ги свят е нещо, което минава през очите на читателя. Така героите ти стават по-близки и е по-лесно да разбереш мотивите за едно или тяхно друго действие, или пък да споделиш радостта или мъката им от нещо, което им се е случило.

Няма да задълбаваме. И политологична литература е в списъка с неща, които трябва да чета, но май ще почака. Докато нямаше какво да чета, изведнъж имам избор между 3-4 книги. И е хубаво. Освен, разбира се, когато не направя някое малоумие като това миналата седмица. Излязох да чета на слънце, но, както знаете, трудно се чете по корем. Накрая изгорях само отпред. #проблемитенаобичащиякнигите

С пожелание за равен тен и хубави книги - до следващия път!

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...