Какво да гледате - 5 филмови заглавия за тези, които ги мързи да търсят сами

Тишина и спокойствие. Изведнъж с характерния си противен звук Facebook те информира, че някой ти е писал. Оказва се личност, с която не си говорил/писал от месеци за каквото и да е. Изненадата изчезва, когато видиш краткото и ясно съобщение - "Препоръчай филм", "Кажи какво да гледам", "Дай име на някоя интересна комедия/екшън/нещо си". Хората в днешно време губят повече време в това да чакат някой да им хареса нещо за гледане, отколкото би им отнело сами да си открият такова. Но мързелът е страхотен фактор, а и когато имаш прекалено много възможности изборът може да бъде наистина труден.

Затова е и този пост - няколко филмови заглавия с по няколко думи за тях, за да избегнем "Кажи ми какво да гледам" ситуациите и да ви насоча към няколко филма, които съм гледал в последно време. Освен споменатите по-долу, веднага ви подсещам за базираните върху комикси заглавия от последната година - "Man of Steel", "Wolverine", "Captain America: The Winter Soldier", "Thor: The Dark World" и в краен случай "The Amazing Spider-Man 2". Днес обаче оставяме комикс-филмите настрана и се фокусираме върху:

"NEED FOR SPEED" - ...филм, базиран върху видео игра. Хохохохо! При това любима на редица люде от моето поколение, чрез която се радвахме на виртуалното шофиране много преди да вземем книжки. Започвам с хубавото в "Need for Speed" - преследвания с коли за по над 1 милион долара, има го усещането за скорост, Аарън Пол успява да ни убеди, че не е Джеси от "Breaking Bad", a и останалите герои имат своите моменти и, макар и леко насилено на места, успяват да се отличат с по нещо. Лошото - сравнително простичкия сценарий, който можеше да бъде с една идея по-"дълбок", както и липсата на качествен саундтрак. Музиката има огромно влияние върху всеки филм, а тук леките, позитивни мелодии нито се връзват с това на екрана, нито помагат за атмосферата. Единственото попадание е адски подходящата песен на Linkin Park в самия край на филма. Ако подобни, пасващи със случващото се на екрана парчета бяха разпръснати из цялата лента, това щеше да направи "Need for Speed" още по-приятен за гледане. Иначе и сега става - ако не друго, поне доста от състезанията са доста по-близки до реалността от прекалено многото CGI ефекти в последните няколко "Бързи и яростни". Очарователен е и английският акцент на дилърът на коли Джулия. А и за игралите "NFS" ще е готино да видят, че са подбрани терени и писти, напомнящи много за някои места от игрите, най-вече от "Most Wanted" (2005).

Ще ме прощават Вин Дизел и компания, но състезанията със свръх-скъпи спортни коли, вдигащи незнайно колко км/ч, са си нещо друго. Даже Пол Уокър знае. Опа... too soon? 

"NON-STOP" - Изключително приятен трилър, действието в който се развива почти изцяло в един самолет. Лиъм Нийсън, велик както винаги, е в ролята на въздушен шериф със семейни проблеми и влечение към чашката. При поредния му полет, този път към Лондон, той получава текстово съобщение от терорист, който иска много, много милиони. В противен случай злосторникът ще започне да избива пътниците в самолета. Интересното е как той започва да изпълнява заплахата си, за което сценаристите заслужават някоя и друга похвала. Много добре направен и държащ ви в напрежение филм с няколко обрата, важният елемент на съмнението във всичко и всеки, и интересната идея за това как може да изглежда съвременния тероризъм и какви хора могат да стоят в основата му. Препоръчвам.

"THE RAID 2" - Вероятно един от филмите с най-добри ръкопашни схватки в историята. И - изненада - не е американски. Индонезийски е, но това не трябва да ви спира - заснет е изключително качествено, дублиран е - макар и малко смешно - на английски. По-важното е, че представя едни от най-запомнящите се, брутални и кървави бойни сцени, които сте виждали. Масов въргал в калта в двора на затвор, кървав бой 1-на-1 в кухнята на ресторант и множество ситуации "един срещу много". Всичко това съшито с история за ченге под прикритие, която обаче е някак разпиляна и омешана с борбите за власт между отделни мафиотски групи. Историята обаче не е важна, тук е важна бруталията. Филмът е доста графичен що се отнася до кръв, счупени крайници и прочие, така че ако подобни неща ви смущават по-добре го пропуснете. Представителките на нежния пол също едва ли ще открият нещо смислено, тъй като са по-малко склонни към насилие и по-трудно се впечатляват от него от нас, двуглавите.

Един от плюсовете на "The Raid 2" - разнообразието в героите, стилът им на бой и нещата, които ползват. В този кадър можете да видите сбърканата двойка Качулатият с бейзболна бухалка и Момичето с чуковете. Имената са мои.

"NOAH" - Филм, за който чувам доста разнообразни мнения. Моята позиция е, че "става за едно гледане". Адски много си личи, че е на Дарън Аронофски, като някои от сцените силно ми напомнят за друго негово произведение - "The Fountain". Изненадващото (лично за мен) във филма бе, че религиозният момент е някак настрана и вместо това получаваме каменни голЕми, една индустриално развита цивилизация, която е на ръба на оцеляването, и Създател, вместо Бог. Очакваш религиозна пропаганда, а получаваш един филм, който сякаш осъжда човека за начина по който живее и днес - отношението към заобикалящия ни свят, илюзията, че сме господари на природата и имаме власт над нея. Мисли, които всяко наводнение, буря или вулкан би трябвало да избиват от главите ни, ама е... Отново - става за едно гледане, но не очаквайте някаква епика, която да се помни поколения напред. И по-важното - не очаквайте филм, който да се опитва да бъде "исторически", дори в библейския смисъл на думата. Това е просто един... различен, творчески поглед върху историята за Потопа.

"THE LEGO MOVIE" - Задължителен за гледане. Въобще не се бъзикам с вас, "The Lego Movie" е пример за прекрасно развлечение. Освен обичайната поука, които анимациите носят, имаме един адски забавен и разнообразен свят със запомнящи се герои, озвучени от една камара холивудски величия.  Пишещият песни Батман ми е личен фаворит, заедно с Доброто ченге/Лошото ченге, гениално озвучено (отново!) от Лиъм Нийсън. Смях се. Много. Това е достатъчно.

Пет стигат ли ви? Не? Не си харесахте нищо? Прекалено много "комерсиални боклуци" и нито един дълбок и смислен филм? Оооооо, колко тъжнооооо :( Казва се "благодаря, Бире" дори да не сте си харесали нищо. В такъв случай спирате с мрънкането, влизате в IMDB и преценявате сами какво ви допада и какво не. Аз просто давам насоки, защото все някой ще се сети да пита.

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...