Ерата на Ултрон идва в продължението на "Отмъстителите" (Comic-Con 2014)


Comic-Con 2014 мина, като аз за пореден път го пропуснах. Но хей - това си има и своите позитивни страни. Ако бях отишъл, в момента щях да съм разорен (от пътуването и от количеството закупени комикси и фен-материали) и най-вероятно сгоден. Трудно мога да се сетя за по-подходящо място човек да си намери жена от Comic-Con...

Но по-важното е количеството новини, което се изсипа там. Честно казано очаквах малко повече, но определено имам материал за няколко публикации. Започваме с това, което ни очаква след по-малко от година - "Avengers: Age of Ultron". След огромния успех на първите "Отмъстители", който се отрази и на последвалите го филми ("Iron Man 3", "Thor: The Dark World" и "Captain America: Winter Soldier"), Marvel сега залагат още по-солидно на продължението. Опасенията ми, че вторият филм ще е просто прелюдия за третия (който вече е обявен, да), намаляват все повече, защото ми се струва, че към "Age of Ultron" се подхожда като към нещо голямо. Както и трябва да бъде, всъщност.

#красота #авенджърсмайна

Какво стана ясно? Имаме трима нови Отмъстители, макар че дали мястото им в екипа е официално или ще са просто "подкрепа за момента" все още не е напълно ясно. На страхотния рисуван постер, който Marvel пуснаха на парчета на Comic-Con, виждаме оригиналните членове на екипа (Iron Man, Thor, Hulk, Captain America, Black Widow, Hawkeye) в битка с множеството дрони/роботи/тела на новия злодей Ultron. Виждаме и трите нови лица - близнаците (макар да не им личи) Quicksilver и Scarlet Witch, както и Vision. Quicksilver е над Iron Man, а сестра му - вдясно на Капитан Америка. В горния ляв ъгъл може да забележите и летящия Vision, последното ново попълнение. За неговата визия и роля за момента май се знае най-малко, но мога смело да предположа, че ако J.A.R.V.I.S. (говорещият компютър на Iron Man) не еволюира в Ultron, то ще добие физическа форма като Vision. Обърках ви? Ще извинявате.

Честно казано екипът взе твърде много да набъбва. Ще е доста хубаво някой от героите да бъде жертван за малко повече драма, защото до момента всички описват новия "Avengers" като доста мрачен филм и това би могло да е сериозен плюс. Не виждам обаче кой може да е тази жертва. Всички герои имат още много потенциал в себе си (дори Тони Старк/Iron Man), а и вече видяхме героична "смърт" в първия филм - тази на Колсън, така че едва ли Marvel ще се повторят. Но ще е свежо да има раздвижване в "отбора" и някой да реши да го напусне. Hulk, например... Но ще стигнем и до него.

На Comic-Con е бил изложен и счупеният щит на Капитан Америка. Крайно време беше и това да видим на голям екран. Шансовете Капитанът да сдаде багажа обаче са малки. Стив Роджърс има по-здрава кратуна дори от щита си, а и предполагам, че "смъртта" ще я запазят за някой бъдещ "Captain America" филм.

Основният злодей в излизащия следващото лято филм е Ultron. В комиксите това е гениален робот, създаден от Ханк Пим (който също ще видим на голям екран догодина в "Ant-Man"), който стига до извода, че човечеството трябва да бъде ликвидирано. Доста логично, а? Е, да, малко коравосърдечно, но необремененият от емоции роботски мозък работи с факти. Вече е сигурно, че предисторията на робота ще бъде променена и във филмовата вселена на Marvel негов създател ще е Тони Старк. Доскорошният Iron Man създава Ultron с идеята той да се грижи за световния ред и евентуални бъдещи извънземни заплахи, за да могат оригиналните Отмъстители да се отдадат на спокойствие. Машината обаче не е на това мнение. Тя вижда в създателя си и неговите супер-приятели заплаха и решава да поеме контрола. И тогава става весело...

Вече съм го споменавал, но ще припомня, че Ultron ще бъде озвучен от James Spader (който е много вероятно да сте виждали в "Адвокатите от Бостън") и надеждите ми за това, че ще получим поредния страхотен комикс-злодей на голям екран растат ли, растат. Ultron реално не е физически ограничен в едно тяло - той може да е в милиони тела и компютри едновременно, което го прави почти неунищожим, а и идеален враг за цяла група супергерои - въпреки че е един, чрез множеството си физически преносители той може да се бие с всички едновременно. Дизайнът му също е много добър и носи духа на комиксите с необходимите подобрения, носещи усещането за реалност. Абе... доволен съм. На ниво идеи всичко изглежда страхотно.

Не съм голям оптимист само за Quicksilver и Scarlet Witch, но за тях ще преценим по-нататък. По-интересното е друго. Първият "Avengers" зарадва всички фенове (че и обикновени зрители) с едно мечтано сбиване между Хълк и Тор. Вторият филм ще представи още едно такова, само че този път противник на Хълк ще бъде Iron Man. Тони Старк обаче ще разчита не на обичайната си броня, а на своята Hulkbuster такава, предвидена специално за справяне с д-р Брус Банър, когато той загуби контрол над гневливото си и зелено друго Аз. Спомням си що за фенско изтрещяване (mark-out, демек) изпитах, когато Тор и Хълк се сбиха. Нямам търпение за още вътрешно-отмъстителски проблеми, решени с бой. 

Concept art за предстоящия сблъсък в тежка категория.

Както вече споменах, очертава се "Age of Ultron" да е един по-мрачен филм, което е добре, защото сходствата във визията на филмите от Marvel вселената взе да става твърде забележимо. От тази гледна точка имаме един идеално подбран злодей, един вече формиран екип и възможностите за още два страхотни 2+ часа в киносалоните. Филмът излиза по кината на 1 май 2015-та, а дотогава ще бъдем засипани с още много информация и материали, които, разбира се, ще споделям с вас, когато има смисъл.

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...