Комикси: "Batman: Zero Year" - поредният преразказ на корените на Черния рицар


Т.нар. reboot-ване или рестартиране, ако предпочитате, стана твърде модерно в съвременната развлекателна индустрия. Един от най-големите му проблеми е, че при него градежът и създаването на нови истории е заменен от преразказването на едно и също. С комикс героите положението е най-лошо. За пример ви давам филма "The Amazing Spider-Man", където напълно излишно отново е разказано за това как някакъв си паяк ухапал Питър Паркър...

С "New 52" инициативата си, DC Comics рестартираха своята комикс-вселена. И доста месеци след това се сетиха, че е време за нова промяна в т.нар. origin story на Батман. Вместо да оставят Скот Снайдър, писателят зад "The Court of Owls" и "Death of the Family", да продължи да създава нови и интересни истории за Човека-прилеп, те го накараха да пренапише историята за това как Брус Уейн е сложил наметалото за пръв път. История, която, колкото и да е променена, винаги ще ни подтикне да кажем "това вече сме го гледали".

"Zero Year" (Batman #21-27, #29-33) разказва за завръщането на 25-годишния Брус Уейн в Готъм, след като е скитал по света, трупайки умения за борба с несправедливостите. Той започва своя собствена партизанска операция срещу престъпния свят на Готъм, но нещо все не достига. До момента, в който не си спомня за падането си в една пещера като дете... И останалото вече го знаете, но незнайно защо ни го преразказват пак. Вмъкнати са първите срещи с детектив Гордън, Вики Вейл, Лушъс Фокс. Нещо повече - променени са корените и на двама големи злодеи в бат-вселената - The Joker и The Riddler, което е и по-интересното и на което си струва да се обърне внимание.

The Red Hood Gang

В "Zero Year" първата задача пред младия и неопитен Брус Уейн е да се справи с бандата на "Червената качулка" (или по-скоро Червеният шлем. Да не съм чул нищо за шапчици!). Това е гангстер със собствена философия за живота, който с изнудване принуждава обикновени жители на Готъм да вършат мръсната му работа. А зад шлема, който той постоянно носи, се крие човекът, който един ден ще мине от другата страна на тънката граница с лудостта и ще се превърне в познатия на малки и големи The Joker. Резкият контраст с досегашната по-позната история е, че тук той е склонен към насилие гангстер още преди лекия си инцидент с химикали. В "The Killing Joke" преди инцидента, превръщаш го в Жокера, той е обикновен човек, който просто се озовава на грешното място в грешния момент.

The Riddler

Тук нещата са по-интересни, тъй като са малко големите истории с Едуард Нигма/The Riddler, а той позволява написването на изключително интересни неща. Търсейки опора в гениалността на персонажа и неговата обсебеност с гатанките, Скот Снайдър измисля един наистина сложен и оплетен план, достоен за The Riddler. Променя и корените му - тук Нигма прави първата си поява на като ексцентричния съветник на чичото на Брус - Филип Кейн, който стои и начело на "Wayne Enterprise". Някак твърде рязко обаче Нигма отива твърде далеч, слага си маска и решава, че ще направи Готъм "свой". И успява. Освен рязката промяна в героя, тук има и друг проблем - в "Zero Year" се усещат доста неща, които вече сме виждали. Отделянето на половин Готъм от света и блокирането на гражданите му вътре е нещо, което гледахме преди 2 години в "The Dark Knight Rises". Някак странно е да го виждаме пак. А това е една от малкото, макар и най-основна прилика, с неща, които сме чели/гледали преди. Нормално е - все пак Снайдър в известна степен преразказва началото на приключенията на Батман, но се появява усещането за плагиатстване, което нямаше да го има, ако говорехме за ново приключение.

Твърде шарен и светъл арт

Най-големият проблем на "Zero Year" е визията на комикса. Взеха да ми омръзват кривите физиономии, които Greg Capullo рисува, както и липсата на някакъв по-солиден детайл. Оцветяването също е кофти, защото всичко е твърде светло и шарено и никак не подхожда на история за Батман. С по-красив и мрачен арт слабостите в писането нямаше да личат толкова и "Zero Year" щеше да е по-добър комикс. В сегашния си вид обаче тези слабости даже изпъкват.

Присъдата

Чаках една година, за да приключи тази голяма история и да я прочета наведнъж. Сега съм по-скоро разочарован. И все пак може да й дадете шанс. Тук-там има някои хитри идеи, а Снайдър се справя адски добре с това да пише за The Riddler. Просто поредната история за корените на Батман беше напълно излишна. Неизвестният качвач на комикси в доксбегето се е погрижил и "Batman: Zero Year" да стигне до вас, но бързайте докато линкът работи. Ако ви хареса винаги може да си го купите онлайн, нали... Пък за комикси за Батман ще си говорим пак като дойде някой по-добър и свеж storyarc, който да не е рисуван от Capullo. Или след като захвана "Batman Eternal".

P.S. За да не се чудят двамата души, които ще тръгнат да четат сториарка, пояснявам, че "Batman #28" беше поглед към новата поредица "Batman Eternal" и не е част от "Zero Year". Капуло просто не е успял да смогне с рисуването (което с неговия стил не знам как е станало...).

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...